Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Premijer liga, 5. kolo

Za stopostotni učinak dovoljan i raspucani Vujačić

Autor: Andrija Dešpoja

22.10.2023. 19:40
Za stopostotni učinak dovoljan i raspucani Vujačić

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar



Kako se i očekivalo dvoboj neporaženog Zadra i Zaboka koji još nije osjetio slast pobjede u Premijer ligi otišao je na stranu branitelja naslova Hrvatske. Iako je momčad Danijela Jusupa samo 24 sata prije vodila bitku protiv Krke za regionalne bodove, nije se dala uhvatiti u zamku umora i iscrpljenosti te je reklo bi se rutinski upisala petu pobjedu 97:84 u hrvatskom prvenstvu. Zabok se u Krešinom domu predstavio u nelošem svjetlu, Jusup je očekivano odmarao neke svoje vedete (Marko Ramljak, Patrik Jambrović), ali se zato ukazao s klupe Petar Vujačić koji je kao i protiv Škrljeva pokazao ubojitost izvan perimetra, gađavši tricu osam od jedanaest.


Spora obrana


Od startera iz Novog Mesta Jusup je kontra Zaboka dao priliku tek Arijanu Lakiću i Lovri Mazalinu, dok su u prvom ešalonu mjesta popunili Adem Mekić, Krševan Klarica i Dario Drežnjak. Nije donijela ta postava željeni učinak strategu domaćeg sastava jer je nakon proteka osam minuta igre i dalje vrijedilo početno stanje na semaforu (20:20). Krivca u tom dobrom otvaranju Zaboka može se pronaći i u nedavnom stanovniku svlačionice na Višnjiku Antoniju Sikiriću koji je s dvije trice i osam koševa dao do znanja bivšim suigračima da će morati promijeniti pristup ako misle do bodova.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar


Reagirao je i Jusup koji do tada nije mijenjao, no onda je izvadio iz igre podosta izraubane vinovnike pobjede nad Krkom: Mazalina, Drežnjaka i Lakića, a u vatru ubacio Karla Žganeca, Petra Vujačića i Ivana Njegovana. Sa svježijim snagama na parketu uspjelo se prvu dionicu zaključiti s pozitivom na kontu (25:22), a dobre vijesti u drugoj dionici, barem na njenom otvaranju, su se bazirale na činjenici da se konačno zatvorio prilaz košu, ali je napad bio usporen pa se nakon četiri minute igre Zadar uspio dogurati do puno ugodnijih devet plusa (31:22). Bila je to ujedno sramežljiva naznaka da će se momčad Ivana Tomasa do poluvremena naći u teškoj situaciji. Ipak, je snaga Jusupove klupe morala donijeti prevagu, raspucao se Vujačić dok je i nekoliko dobrih poteza pokazao i Lakić te se unatoč lošijoj izvedbi u prvih 15 minuta Zadar s 14 plusa (46:32) našao na praktički riješenom dvoboju petog kola.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar


Vujačić prelomio




Trebalo je naravno u nastavku to i potvrditi, a Zabočani se nisu tek tako dali slomiti. Održavali su se dugih sedam minuta nastavka, zahvaljujući Dini Cincu i Antoniju Črnjeviću, na odstojanju iz poluvremena (63:50), da bi Zadrani na krilima Vujačića ipak primirili gostujuće aspiracije i prema završnih deset minuta uputili se s 19 plusa (76:57). Spustio se Zabok pet minuta prije kraja do 14 minusa (88:74), no i tu dilemu je razriješio raspucani Vujačić svojom osmom tricom. Prvo ime utakmice svakako je bio slovenski šuter koji je zabio 37 koša, dok je Črnjević predvodio gostujuće strijelce s 15 poena.