Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ABA liga, 11. kolo

Zadar prokockao plus deset, presudila dvojbena odluka u zadnjem napadu

Autor: Andrija Dešpoja

08.12.2023. 21:46
Zadar prokockao plus deset, presudila dvojbena odluka u zadnjem napadu

Foto: Luka Jeličić



Skoro mjesec dana ABA liga je izbivala iz Krešinog doma jer su se košarkaši Zadra našli u nizu od tri gostujuće utakmice od kojih su dvije zaključile slavodobitno, a koliko su se odvikli igrači Danijela Jusupa od pravog domaćeg ambijenta potvrdio je sraz 11. kola jučer odigran kontra Borca iz Čačka koji su im stali na put da se domognu šeste ovosezonske pobjede. Tri četvrtine su praktički Čačani bili ispred svojih domaćina, no onda je furiozni prijelaz iz treće prema četvrtoj dionici izdigao Zadrane koji su se potom pogubili u završnici i nakon pravog trilera u posljednjim sekundama ostali bez već unaprijed upisanih bodova (79:80).


Neumoljivi Segu


Borac je ušao u utakmicu u skladu sa svojim imenom, dok se to definitivno nije moglo kazati za domaće igrače, što se najbolje potvrdilo prvom minutom odmora Danijela Jusupa već nakon proteka dvije i pol minute. Gosti su otvorili s pet prelaganih ubačaja i odmah na početku bacili rukavicu izazova Zadranima s vodstvom 2:10. I naredne tri minute nisu donijele pomaka u domaćim redovima, Čačani su preko nadahnutog Ronalda Segua podigli svoju prednost na devet poena (5:14), dok se Jusup u tim trenucima odlučio na nesvakidašnji potez, izvadio je iz igre Luku Božića, ubacio Adema Mekića te je tako, doduše dizelaški, uspio trgnuti svoju momčad. U smiraj prve dionice Zadar se na račun Darija Drežnjaka i Marka Ramljaka povratio egal rezultatu (16:17), ali uvod druge četvrtine je ponovno donio novu gomilu smušenosti, gubile su se lopte kao na traci, a i Božić je začuđujuće bio nemoćan, što su gosti iskoristili za novi bijeg na sedam viška (16:23).


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Na trenutak su trice Drežnjaka i Karla Žganeca primirile nabujale Čačane (24:25), ali igra Zadra je i dalje bila previše stihijska, kao da se htjelo na silu do poena, te se to pokazalo idealnim za brze i skočne Amerikance u redovima Borca. Posebno je Segu bio neumoljiv u suradnji s Ja’vonom Franklinom pa su se gosti sredinom druge dionice našli i najvećih deset plusa (24:34). Nevjerojatno loše poluvrijeme Zadrani su ipak uspjeli privesti kraju iz njihove perspektive odličnih tri minusa (37:40), zahvaljujući budnosti Ramljaka i Lakića koji su jedini znali pronaći put do gostujućeg koša, dok je zato na drugoj strani Segu isterorizirao domaću obranu s 19 koševa. Nevjerojatno zvuči podatak da je Zadar izašao tek jednom na liniju za bacanja, i u to u samoj završnici poluvremena, a još je čudniji učinak MVP-ja regionalne lige koji je za 18 i pol minute ostao bez ubačaja i s čak pet izgubljenih lopti.


Buđenje u nastavku




Stoga nije bilo teško zaključiti da je ostalo pregršt rezerve u Jusupovoj svlačionici, no ona se nije očekivano počela aktivirati čim se krenulo s nastavkom dvoboja. Razlog je bio Uroš Čarapić koji je otvorio treću dionicu s dvjema tricama i tako vratio goste na ugodnu prednost (37:46). Tribine Krešinog doma kao da su čekale prvi Božićev koš da se pretvore u onog poznatog “šestog igrača”, Bjelovarac je razbio dvadesetominutnu sušu tricom, a onda se i u obrani počelo čeprkati lopte igračima Borca čega su produkt bila tri vezana kontranapada kojima se Jusupova momčad našla po prvi put u vodstvu (52:51). Junacima tog preokreta pokazali su se Ramljak i Mazalin, ali i na suprotnoj strani nije stao s isporukom koševa omaleni Segu pa se prema završnih 150 sekundi treće četvrtine otišlo s poravnatim rezultatom (59:59). Taj mini period Zadrani su zaključili s pet koševa viška (66:61) na svom kontu, jer su veliki odušak svima u dvorani donijeli razbuđeni Božić i sveprisutni Ramljak. Kapetan je nastavio mljeti protivnika i na otvaranju završne dionice, preko njega i Drežnjaka Zadar se dočepao deset plusa (71:61) i činilo se sedam minuta prije kraja da je zaplovio prema sigurnoj luci, no gosti nisu imali plan izvjesiti bijelu zastavu.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Čarapić, Uskoković i Birts vraćaju neizvjesnost na ulasku u posljednje dvije minute, primaknuvši svoje na samo pola koša zaostatka (73:72), dok je trica Tomaševića na ulasku u završnih 60 sekundi stavila Borac u dobitnu poziciju. Božić je imao plan uzvratiti istom mjerom, no poskliznuo se i odvelo je to Segua na liniju za bacanja i Čačani su 35 sekundi do završetka imali kapital od četiri plusa (75:79). Drežnjakovim bacanjima Zadar se potom spustio na 77:79, očekivano se išlo na prekršaj i odabralo se Danila Tasića koji je pogodio jednom (77:80). Ostalo je 23 sekunde u kojima se dogodio potpuni obrat, jer je Lakić brzo poentirao za 79:80, a gosti potom pod presingom gube loptu te je Jusupova momčad dobila za 12 završnih sekundi priliku za pobjedu koju nije iskoristio Božić. Izgledalo je da je kontakta bilo, no suci su ostali nijemi…