Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Memorijalni turnir Tomislav Knežević

Zadar nakon produžetka obranio naslov

Autor: Andrija Dešpoja

02.09.2023. 23:54
Zadar nakon produžetka obranio naslov

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra i drugu godinu u nizu su osvojili pehar namijenjen pobjedniku Memorijalnog turnira Tomislav Knežević. Kao i lani kada su na jedvite jade svladali Goricu, tako se dogodilo i ovog puta. Na drugoj strani stajali su vrlo raspoloženi košarkaši Šibenke koji su odlično parirali favoriziranoj momčadi Danijela Jusupa i na koncu nakon produžetka bili prisiljeni položiti oružje. U osnovnom dijelu gosti su se nametnuli prvenstveno vanjskim šutom, no nisu uspjeli privesti utakmicu kraju s pobjedom, a u dodatnih pet minuta Zadrani su također tricama zasuli koš Šibenke i završili na kraju s trofejom u rukama. Obje momčadi su u neljudskim uvjetima izuzetno sparnih i klizavih Jazina pokazali zavidne šuterske sposobnosti jer su jedni i drugi pogodili po 17 trica.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Puno bolje su se na otvaranju snašli Šibenčani koji preko Đorđea Topolovića, Michaela Browna i Luke Skorića dolaze do vodstva 8:3 i tako bacaju rukavicu u lice Jusupovoj momčadi. Izazov je na suprotnoj strani prihvatio Luka Božić koji je kako je utakmica odmicala prema koncu prve dionice u potpunosti preuzeo egzekuciju u domaćim redovima, pa je MVP ABA lige zablistao s 13 koševa od čega su bile tri trice i poveo svoje prema vrlo ugodnih sedam plusa (25:18). U drugoj četvrtini Zadrani su zaspali, što će potvrditi podatak da su se početne tri minute tražili u napadu i nikako nisu uspijevali poentirati, a na drugoj strani gosti su namjestili nišanske sprave i s četiri trice koje su pogodili četiri različita igrača (Mandalinić, Skorić, Klarin i Howard) preokrenuli stanje na semaforu u svoju korist (27:30). Nisu se dali do odlaska prema svlačionicama smesti igrači Damira Milačića i dopustiti Zadru povratak u vodstvo. Šibenka je iskoristila odmaranje Božića na klupi i potpuno zatvorila prilaze prema svom košu. U osam minuta druge dionice domaći košarkaši zabili su tek pet poena, a gosti su preko Klarina i Madalinića zajašili na iznenađujućih sedam viška (30:37) i tako dali o čemu razmišljati Jusupu na odmoru.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


A početkom nastavka strategu Zadra još veće brige zadali su Skorić i Brown koji vežu tri trice i odvode Šibenku do velikih 14 plusa (34:47), dok su Zadrani na prvi koš kao i u drugoj četvrtini čekali duge tri minute, zabio je tricu Ramljak. Kapetan je pokrenuo s tim ubačajem i publiku u Jazinama, a tricu je potom ubacio i Božić te je dodao Drežnjak dva bacanja i tricu pa se visoka gostujuća prednost istopila u nepune dvije minute (45:48). Povratak starim navikama Šibenki je zatim donio Topolović koji pogađa 10. i 11. tricu “narančastih” i vraća ih na osam viška (47:55), ali na drugoj strani proradio je Mekić koji tricom i dvicom postavlja na 56:60 pred ulazak u završnu dionicu. Tamo se pak igrao pravi kifameno, barem što se tiče prvih pet minuta koji su završili s rezultatom 4:5. Sve je to dovelo do izglednih šansi gostiju za podvigom jer su u posljednjih 180 sekundi ušli s pet plusa na svom kontu (63:68), no Drežnjak i Lakić tricama pred završne dvije minute dovode Zadar na minimalan zaostatak (69:70), dok se u posljednju minutu ušlo s potpunim egalom (72:72). Zabio je potom Brown za 72:74, što je anulirao Božić s linije (74:74), gosti su svoj napad potrošili uzalud da bi i Žganec promašio šut za pobjedu i otišlo se prema dodatnih pet minuta u kojima su se puno bolje snašli domaći košarkaši.




Zadrane je predvodio Božić s 28 poena od čega je bilo šest trica, 24 je dodao Drežnjak, dok je kod gostiju Skorić bio najefikasniji s 23 koša.


ZADAR 93ŠIBENKA 85
(25:18, 9:21, 22:21, 18:14, 19:11)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 400. Suci: Tomislav Hordov, Josip Modrić i Darijan Jančijev.
ZADAR:
Ramljak 12, Mekić 5, Lakić 6, Mazalin 3, Klarica, Sikirić 3, Jambrović 2, Žganec 9, Njegovan, Grbić, Drežnjak 24, Božić 28. Trener: Danijel Jusup.ŠIBENKA: Klarin 11, Bobek 2, Skorić 25, Škugor, Howard 10, Mandalinić 8, Brown 10, Perković, Brajković, Topolović 19. Trener: Damir Milačić.