Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Memorijal Tomislav Knežević

Uvjerljivi Zadar preko Alkara do finala

Autor: Andrija Dešpoja

01.09.2023. 22:59
Uvjerljivi Zadar preko Alkara do finala

Foto: Mate Komina



Sukladno svim očekivanjima košarkaši Zadra su nadmoćno otvorili 18. Memorijalni turnir Tomislava Kneževića. U drugom polufinalnom okršaju tradicionalne košarkaške smotre koja se početkom rujna igra u spomen na tragično preminulog košarkaša Zadra ceh je rezultatom 91:64 platio sinjski Alkar. Tako je momčad Danijela Jusupa izborila večerašnje finale od 20.15 sati u kojem će za obranu lanjskog trofeja igrati protiv Šibenke koja se u prvoj polufinalnoj utakmici bez većih problema obračunala s prvoligašem Kvarnerom 2010.


Bijeg na 23 razlike


Druga pripremna utakmica Zadra u kojoj je Jusup imao kompletnu postavu na raspolaganju (priključio se i Dario Drežnjak) protekla je u klasičnoj igri mačke i miša, a ogromna razlika u kvaliteti ova dva dalmatinska rivala uz veliku sparinu u dvorani uništili su svaku moguću neizvjesnost već nakon proteka uvodnih pet minuta dvoboja. Marko Ramljak i Luka Božić odmah su na otvaranju pokazali Alkaru gdje su došli te je semafor nakon pet minuta igre pokazivao 14:6 za domaću momčad. Nastavila se lagana zadarska šetnja i do konca prve dionice, trice su po ulasku s klupe zabili Dario Drežnjak i Antonio Sikirić, a i koš s dodatnim ubacio je Lovro Mazalin. Sinjanima je tako napunjen koš do vrha u prvoj četvrtini, a Jusupova se momčad uz 16 viška mogla pohvaliti i sa samo devet primljenih poena. Nevolje Alkarovaca protegle su se i na uvodne minute druge dionice kada je Zadar preko Sikirića, Božića i Mazalina pobjegao na 23 plusa (33:10), no potom i stao čemu uzroke treba tražiti u Jusupovom rotiranju.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Povukao je strateg Zadra gotovo sve svoje nositelje i malo-pomalo gurao u vatru najmlađe, pa je prvi priliku zaslužio Ivan Njegovan, a za njim i Vice Grbić. Podigla je ta nova konstelacija snaga na parketu akcije Alkara koji je počeo hvatati napadački ritam preko razigravača Troya Greena i Sinjani su zaplesali sredinom druge četvrtine na 12:1 seriji i približili se na »samo« 13 zaostatka (34:21). Ipak, spas od potpunog povratka gostiju donijeli su Patrik Jambrović i najraspoloženiji Jusupov igrač u prvom dijelu Sikirić koji tricom vraća razliku s kraja prve dionice (39:23).


Tricaška kanonada




Početak nastavka donio je povratak Jusupovih vedeta na teren i to se ubrzo osjetilo na rezultatu. Božić je ostao dužnik u prvom poluvremenu i sve je to nadoknadio trima tricama koje su uz dalekometne ubačaje Drežnjaka i Žganeca vratile Zadrane na najveće margine u ovom susretu. Štoviše, ubačajem Klarice Jusupova momčad je u smiraj treće četvrtine odlepršala na dotad najvećih 24 plusa (60:36), a gosti su upsijevali tek pokupiti mrvice ispod stola preko Greena i Nazora. Posao što se tiče prolaska u finale je tako obavljen daleko prije samog kraja, ali to nije smelo domaću momčad da podeblja razliku i na preko trideset poena (91:59) u samoj završnici. Strijelce Zadra predvodio je Drežnjak sa 16 koševa, Božić je zabio 15, Sikirić je dodao 12, dok je 10 ubacio kapetan Ramljak. Kod Sinjana je prednjačio Troy Green sa 17 koševa.


ZADAR 91


ALKAR 64


(25:9, 13:16, 27:18, 26:21)


ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 300. Suci: Luka Kardum, Frane Mjeda i Karlo Mirčeta.


ZADAR: Ramljak 10, Mekić, Lakić 7, Mazalin 9, Klarica 9, Sikirić 12, Jambrović 4, Žganec 8, Njegovan 1, Grbić, Drežnjak 16, Božić 15. Trener: Danijel Jusup.


ALKAR: Trener: Green 17, Blatančić 12, Pavela 3, Boban 2, Alok 9, Čović 2, Babić, Nazor 9, Vučić 8, Jukić 2. Tihomir Mustapić.