Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Polufinale

Zadar večeras protiv sinjskog Alkara igra drugu pripremnu utakmicu

Autor: Andrija Dešpoja

01.09.2023. 12:18
Zadar večeras protiv sinjskog Alkara igra drugu pripremnu utakmicu

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Memorijalni turnir Tomislav Knežević treću sezonu u nizu ide u seniorskom formatu, a ukupno 18. izdanje kojim se obilježava sjećanje na tragično preminulog nekadašnjeg košarkaša Zadra održat će se danas i sutra u hramu zadarske košarke, dvorani Jazine. Uz branitelja trofeja Zadar, Knezov memorijal će uveličati dvoje dalmatinskih premijerligaša, Alkar i Šibenka, te član Prve muške lige Kvarner 2010 koji je uskočio na listu sudionika nakon uručene »košarice« od strane Splita koji je prvotno bio u željama alfe i omege turnira Zorana Veselinovića Vespe. Uvodni dan predviđen je za polufinalne okršaje pa će prvi na teren Jazina, od 18 sati, istrčati Šibenka i Kvarner, dok će u 20.30 sati koplja ukrstiti Zadar i Alkar. Bit će to druga ovosezonska pripremna utakmica za momčad Danijela Jusupa, a što se može očekivati od Zadra pokušao je dešifrirati čovjek zadužen za organizaciju napada Arijan Lakić.


Hram košarke


– Spremamo se jako dobro. Sada nam se priključio i Dario (Drežnjak op.a.) tako da smo kompletni na treninzima. Posljednjih dana se spremamo za turnir u čast Tomislava Kneževića koji će biti prvenstveno drag našim navijačima jer znam koliko ljudima u gradu znači dvorana Jazine i znam da su to posebni dani kada Zadar nastupa u hramu košarke. Zato nam je i motiv više opravdati dobrom igrom i na kraju krajeva rezultatom nastup koji nas očekuje danas i sutra u Jazinama. Što se nas tiče, pripremamo se maksimalno, kao da se radi o prvenstvenim utakmicama, te iako je rezultat u drugom planu želimo obraniti trofej – kazao je Lakić uoči dvoboja sa Sinjanima koji su Zadru bili protivnici i u lanjskom polufinalu turnira u čast Kneza.


– Prošle godine smo u polufinalu na suprotnoj strani terena također imali Alkar. Znam da su mlada i novija momčad i sjećam se da smo lani bili u teškom egalu kroz prvo poluvrijeme, te smo tek u nastavku prelomili utakmicu. Ne sumnjam da će Sinjani doći u Jazine odigrati pravu natjecateljsku utakmicu i bez obzira na to što su kvalitetom inferiorniji neće nam biti nimalo lagan zadatak, ali očekujem pobjedu i prolaz u finale.




Prvi test ste imali pred osam dana na Višnjiku kada je u goste stigla momčad Brigham Young Universityja. Bila je to utakmica nakon koje se širio pozitivan dojam kada je u pitanju momčad Zadra za nadolazeću sezonu.


– S obzirom na to da se igralo 23. kolovoza termin i nije bio baš najsretniji, ali mislim da nam je utakmica dobro došla jer se treba polako uhodavati u natjecateljski ritam, a ove sezone, kao i prethodne, nas čeka sedamdesetak susreta. Mučili smo se u prvom poluvremenu zato što dulji period nismo osjetili loptu i utakmice te je trebalo malo da uđemo u ritam, ali mislim da smo na koncu pokazali dobru igru, posebno u drugom poluvremenu kada smo fizički potentnog protivnika sveli na samo 16 poena. Bila je to dobra predstava, pogotovo ako se uzme obzir da nam je bila prva utakmica u sezoni.


Stari-novi Zadar


Na Višnjiku se zadržao kostur momčadi koja je lani osvojila naslov prvaka Hrvatske i bila sudionikom doigravanja ABA lige. Tek su dvojica igrača novi, a ostatak svlačionice je jako dobro poznat. Koliko može taj jedan stari-novi Zadar u narednoj košarkaškoj sezoni?


– Meni je izuzetno drago da smo praktički svi ostali na okupu. Prošle sezone smo napravili odličan posao i bili smo, što se kaže, ekipa na i izvan terena. Nema jedino Sanija i Juana (Čampara i Davis op.a.), ali su došli Patrik i Lovro (Jambrović i Mazalin op.a.) koji su stvarno super momci i brzo su se uklopili. Vidjet ćemo hoćemo li biti bolji u odnosu na lani, a naš je zadatak još marljivije raditi i trenirati nego prošlog ljeta. Bude li tako, ne sumnjam da će doći i rezultat.


Organizacija napada će po svemu sudeći kao i prošle sezone ponovno u ruke 23-godišnjeg Lakića koji se već navikao na tu ulogu.


– Što se tiče moje uloge na »jedinici« nemam nikakvih problema s tim, navikao sam se jer sam tu poziciju igrao i prije dolaska u Zadar, a i lani sam često igrao na »playu«. Ne sumnjam da ću se puno brže nego prošlog ljeta snaći jer mi je lani ipak sve bilo novo, posebno suigrači s kojima se trebalo uigrati. Uvelike mi je olakšan posao činjenicom da je na okupu ostala praktički ista momčad jer znam kako tko diše, kako se tko kreće. Stvoreni su određeni automatizmi u igri i to je uistinu veliki plus. Naravno, došla su nam dvojica novih igrača s malo drugačijim stilom, bit će tu nekih određenih promjena u profilu igre, ali ne sumnjam da će sve sjesti na svoje mjesto pred sami početak sezone – zaključio je Lakić.


Podrška navijača


Drugu godinu u nizu Lakić je ostao privržen Krešinom domu, a i sam će kazati da mu to nije nimalo teško palo. Posebno kada se osvrne na navijačko ludilo koje vlada gradom košarke u sezoni.
– U Zadru mi je stvarno super, od klime, uvjeta za život, ljudi… Najviše sam pod dojmom navijača koji su nas cijelu prošlu sezonu istinski bodrili. Tornado je išao s nama na svako gostovanje, što nam je jako puno značilo i uvelike pomoglo da izguramo neke utakmice. Bilo je poraza, naravno događaju se, a oni su nam i tada davali podršku i govorili nam da se nastavimo boriti. Vidjeli su nešto u nama, a to nam je davalo veliki motiv da se borimo još i više na parketu. Pogotovo na posljednjoj finalnoj utakmici. Ono što su nam priredili je bilo nešto nesvakidašnje i zato nam je svima u glavama isti cilj, ponoviti slavlje i u lipnju sljedeće godine – kazao je Lakić.