Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Finale

Zadar je prvak Hrvatske!

Autor: Paulo Sarić

04.06.2023. 23:23
Zadar je prvak Hrvatske!

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra osvojili su novi naslov prvaka Hrvatske! Ukupno 20. trofej u povijesti simbola zadarskog sporta i čitave hrvatske košarke. U nedjelju je pred osam i pol tisuća ljudi u dvorani koja nosi ime po vizionaru europske košarke pao Split rezultatom 99:62 te su Zadrani su ukupnih 3-0 još jednom razvukli osmjeh na lica okupljenog mnoštva koje je od prve do posljednje minute zdušno bodrilo svoje miljenike. „Večeras je naša fešta!“, orilo se Višnjikom i prije početka susreta, da bi već sredinom druge dionice preko usana prolazio stari hit Novih fosila u zadarskoj obradi: „Kako je dobro vidjeti te opet, staviti ruke na tvoja ramena/ Kao nekad osvojit’ prvenstvo/ Za ona dobra, dobra, dobra stara vremena!“. I nastavilo se, do dugo u noć. Tu ludu zadarsku noć!



Izvrsno otvaranje


Za razliku od prve dvije utakmice, primjetan je bio naputak gostujućeg stratega Srđana Subotića koji je svojim igračima naložio da pokušavaju što je moguće više trčati Zadranima „u leđa“, što je u početnim minutama donijelo određene plodove košarkašima Splita koji su kapitalizirali tri ukradene lopte i na temelju toga držali priključak na otvaranju susreta, no Zadar je na krilima dobrog šuta za tri poena rano preuzeo rezultatsku inicijativu. Pogađali su prvo Arijan Lakić, potom Juan Davis, onda opet Lakić, da bi na kraju kapetan Marko Ramljak četvrtim dalekometnim ubačajem u manje od osam minuta odveo svoju momčad na 23:15 i natjerao trenera „Žutih“ na kratki razgovor sa svojim igračima. Shannona Shortera je zamijenio Mate Kalajžić, a Tyrella Nelsona Lewis Sullivan, no nije to pomoglo gostima s Gripa koji su već u idućoj akciji upali u dvoznamenkasti zaostatak (25:15). Kontrola skoka je bila u potpunosti u domaćim rukama (14-5), a važan impuls su davali momci iz drugog napadačkog ešalona poput Lakića i Ramljaka koji su u prvoj četvrtini ubacili po osam poena, pa se u drugu dionicu ušlo s ugodnih plus deset iz perspektive momaka u bijelim dresovima. Domaćini su u potpunosti neutralizirali udarne igle nekadašnjeg trostrukog prvaka Europe Dominika Mavru i Shortera, koji su u prvih 13 minuta ubacili tek četiri koša, sva četiri Mavra, pa je rano postalo izvjesno da će Donatov grad biti budan do ranih jutarnjih sati.





Dionica za naslov


Prve izmjene donijele su dodatni vjetar u leđa košarkašima Zadra, pri čemu je iskru zapalio Adem Mekić koji je s dva polaganja i jednim dalekometnim ubačajem produbio već odavno trasiran put k novom trofeju, da bi raspoloženi makedonski reprezentativac svojim devetim košem već do 15. minute odveo Zadar na plus 16 (36:20) i natjerao trenera Subotića na novi „time-out“. Nije to pomoglo Splićanima. U nedjelju im ništa nije moglo pomoći. Momčad Danijela Jusupa bila je izvrsno pripremljena, spartanski utrenirana i taktički spremljena poput specijalnih postrojbi najboljih svjetskih vojski. Obrambeni perimetar je bio neprobojan, dalekometna paljba satelitski navođena, a proboji u unutrašnjost reketa pravovremeni i nezaustavljivi. Za ogromnih 25 poena razlike (47:22) debelo pred odlazak na veliki odmor. Ritam su s tribina davali navijači koji su ovakvu feštu dugo, predugo, čekali, jer „korona-slavlje“ otprije dvije godine valja uzeti s dozom odmaka, a na terenu je junaka uistinu bilo pregršt. Svi koji su kročili na parket dali su nemjerljiv doprinos, jednostavno previše za impresionirane i pogubljene goste koji su samo slijegali ramenima. Drugo, na njihovu žalost, nisu ni mogli. Na veliki odmor s otišlo s 51:26 iz domaće perspektive, što je bio nagovještaj da će drugo poluvrijeme proteći u slavljeničkom tonu. Kako i doliči novim prvacima Hrvatske!


Svečarski nastavak


Drugo poluvrijeme je samo donijelo nastavak zadarske rapsodije. Sve, ionako tanke, nade gostiju nestale su u tek nekoliko minuta. Čvrsta obrana i brz napad nisu ostavljali prostora Splićanima ni za što, pa je prednost Zadra nastavila rasti gotovo iz napada u napad. Dario Drežnjak je položio za plus 31 (61:30), da bi nedugo potom isti igrač probio granicu i od 35 koševa prednosti. Sve utkano u seriju 11:0. S tribina se već neko vrijeme orilo: „Zadar, Zadar!“. U čast novim šampionima. Orilo se i „Jupe, ostani!“. Vox populi za kraj uspješne sezone. U posljednju dionicu se ušlo s 69:36 za domaćine, pa je po pitanju terena valjalo tek popratiti konačnu razliku. Prvak je već bio poznat. Bio je to Zadar! Po četvrti put otkako je slobodne i samostalne Hrvatske. Pjesma s tribina nije jenjavala, dapače kako se bližio kraj postajala je sve svečarskija. Ulazili su, jedan za drugim i mladi Zadrani s kraja klupe: Antonio Sikirić, Krševan Klarica, a za kraj i Maksim Matulina. Uz „koncert“ Tomislava Ivčića i glasne poruke s tribina onima koji su svojim djelovanjem u posljednjim godinama doveli do toga da su ovakve fešte izuzetak, a ne pravilo kakvo „Gradu košarke“ doliči. Planule su i baklje, Krešin dom je popunio dim, a na parketu je Luka Božić došao do trostruko-dvoznamenkastog učinka. Za kraj, za uzdignute ruke, za zagrljaje i pokoju suzu. Jer, večeras je uistinu bila – zadarska fešta! Četvoricu dvoznamenkastih u redovima novog prvaka Hrvatske predvodio je Dario Drežnjak s 19 poena, a pratio ga je Luka Božić sa 16 koševa, 13 skokova i 11 asistencija. Najefikasniji kod Splita bijaše Tonko Vuko s 11 poena.


Foto


Zadrani izdominirali Split u trećoj utakmici finala


avatar

Snimio: Luka Jeličić


04.06.2023. 21:17









































Galerija

Foto: Luka Jeličić