Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Premijer liga, 12. kolo

Veliki kiks Zadra protiv "pola" Cibone

Autor: Paulo Sarić

10.12.2023. 18:54
Veliki kiks Zadra protiv

Foto: Luka Jeličić



Veliki kiks. U te bi se dvije riječi najkraće mogla sažeti današnja utakmica 12. kola Premijer lige između Zadra i Cibone. Nekada veliki hrvatski derbi u nedjelju je pred otužno praznim tribinama Krešinog doma donio na trenutke jednako sivu košarku, posljedica financijskih neprilika u domaćem sportu, ali prije svega i veliko iznenađenje u kojem su branitelji naslova napravili neočekivani krivi korak i rezultatom 79:83 izgubili od momčadi koja je na Višnjik stigla sa samo petoricom seniorskih igrača u sastavu.


Slabo otvaranje Zadra


Trener Danijel Jusup je u susret krenuo bez dvojice standardnih startera, pa su tako Karla Žganeca i Luku Božića u početnoj petorci odmijenili Lovro Mazalin i Krševan Klarica, što su desetkovani „Cibosi“, koji osim polovice momčadi u punom obujmu nisu mogli računati ni na doprinos de facto trenera Dina Repeše, iskoristili ne bi li bolje otvorili susret. Služio je šut Zagrepčane koji su u početnim minutama bili itekako precizni izvan linije 6.75., pa je semafor, potpuno neočekivano, sredinom prve četvrtine pokazivao tri posjeda prednosti za „Vukove“ (8:16).


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Ponovno su, kao i protiv Borca, sporovozno domaći košarkaši krenuli u susret na obrambenom dijelu terena, dozvolivši momcima u plavim dresovima previše prostora za kreaciju i šutove, umjesto da ih odmah „uguše“, znajući da će svako gostujuće posezanje na klupu donijeti neminovan i dramatičan pad kvalitete izdanja na parketu. Tek je Dario Drežnjak s 12 poena u prvoj četvrtini davao napadačku iskru i prijeko potreban odgovor na zonsku obranu Cibone, no dugo vremena je izostajao pravi doprinos suigrača, sve dok se tricom te košem i dodatnim slobodnim bacanjem usamljenom Hercegovcu nije priključio i Klarica, pa je još na samom otvaranju 13. minute rezultat pokazivao 21:28 za loptačku družinu iz Savske.


Indisponiranost




Dobra rola napadačke osovine nakratko je primakla Zadar na posjed zaostatka i natjerala gostujuću dvoglavu trenersku komisiju Krasić-Repeša na kratki razgovor sa svojim igračima, a da je on urodio plodom pokazala je već iduća akcija u kojoj je Ivan Majcunić ubacio novu tricu, već osmu svoje momčadi, a isti igrač je sredinom druge dionice novim košem zaključio seriju 0:7 i odveo Cibonu nadomak dvoznamenkaste prednosti. Uvidio je trener Jusup da je „vrag odnio šalu“, pa je na parket poslao Božića, koji je uz Žganeca bio programiran za odmor, no na opipljiv doprinos snažnog Bjelovarca valjalo je sačekati, u međuvremenu se kao bizaran isticao podatak da su se u prvih 18 minuta tek trojica igrača aktualnog prvaka Hrvatske upisala u strijelce (Drežnjak, Klarica i Vujačić), sve dok pod kontaktom nije položio Arijan Lakić za 36:39.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Usporedbe radi, „Cibosi“ su u prvom poluvremenu imali čak sedam strijelaca, što je podatak vrijedan spomena znajući s kakvim su problemima gosti stigli u drugi najveći dalmatinski grad. Na veliki odmor se otišlo s minus sedam iz domaće perspektive (36:43) i premda se očekivalo da će već samo otvaranje nastavka donijeti ozbiljniji pristup Zadra, to se nije dogodilo. Naprotiv, stigli su raspoloženi „Vukovi“ na krilima Ivana Perasovića i na dvoznamenkastu prednost te su nastavili mirno kontrolirati događanja na parketu. Posao im je čitavo vrijeme olakšavala posvemašnja neinventivnost Zadrana, u čijim je očima zonska obrana Cibone na trenutke izgledala kao ruska fortifikacija u okolici Bahmuta.


Ništa od čuda


Nadahnut je s druge strane bio Krešimir Radovčić koji je stvarao velike probleme domaćoj obrani i u kombinaciji s Majcunićem odveo goste na plus 15 uoči posljednjih deset minuta (53:68). Kada je Dario Drežnjak košem i dodatnim slobodnim bacanjem pokrenuo seriju 7:0, koja je u samo tri napada gotovo prepolovila zaostatak i podigla temperaturu na tribinama, izgledalo je da kreće veliki preokret Zadra, no to se danas nije dogodilo.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Umjesto očekivane nervoze kod Cibone, ona je uskoro pokucala na domaća vrata. Prišli su igrači Danijela Jusupa na sasvim otvorenih 69:73 tri minute prije kraja, no onda su upali u seriju pogrešaka i dozvolili gostima da se ponovno odlijepe. Tražili su i tražili domaćini način da nešto ušićare, ali ga pronašli nisu, da bi Aleksandar Aranitović minutu prije kraja pogodio sa sedam metara za 71:79, usmjerivši dva boda prema glavnome gradu. Čudo se osmjehivalo još nekoliko puta, Cibona se nudila, no nedjelja jednostavno – nije bila takav dan.