Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

uoči polufinala protiv Cibone

Kao u kartama, treba gurati dok ide jer se sve može brzo promijeniti

Autor: Paulo Sarić

20.05.2023. 13:09
Kao u kartama, treba gurati dok ide jer se sve može brzo promijeniti

Foto: Mate Komina



Zadar sutra s početkom u 20 sati u Krešinom domu u prvom susretu polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske ugošćuje Cibonu. Nakon teške četvrtfinalne serije protiv zagrebačkog Dinama, s druge strane parketa će stajati još jedna momčad iz glavnog grada. No, ovoga puta puno opasnija i kvalitetnija. Cibona je „dvokorakom“ preskočila prvu stepenicu na putu do naslova te je s dvije uvjerljive pobjede protiv Furnira izborila već osmi ovosezonski okršaj s momčadi Danijela Jusupa u kojem će oba „ljuta“ rivala učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi izborili plasman u finale i borbu za domaći trofej.


– U nekoliko prethodnih susreta nismo pokazivali energiju kakvu sam očekivao, ili bolje rečeno priželjkivao, međutim u posljednjem dvoboju s Dinamom smo energetski bili na razini. Rekao bih u oba pravca, a naročito na defenzivnoj strani parketa, što mi daje dozu optimizma za dalje. Cibona je odličan protivnik koji ima sjajnog razigravača Bornu Kapustu, koji je iznenađenje i na razini ABA lige. Izvrsni su šuteri te se dosta baziraju na šutu za tri poena, no puno toga će ovisiti o tome i u kakvom će sastavu nastupiti – kazao je u najavi sutrašnjeg susreta trener Jusup.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Zadrani u susret ulaze osokoljeni s četiri uzastopne pobjede protiv „Vukova“ od kojih je posebno uvjerljiva bila posljednja kada su u Zagrebu slavili s visokih 21 razlike.




– Imali su i oni 3-0 na početku sezone, no to se lako okrene. U nedjelju igramo bitnu utakmicu, a ovo je situacija kao kada igrate karte. Guraj dok te ide, jer ako promijeniš igru može se sve okrenuti i „proći baka s kolačima“. Na nama je pritisak jer smo u pozitivnoj seriji, no i njima je nezgodno jer su vezali nekoliko poraza. Obje momčadi imaju psihološki pritisak, no ove sezone su, kao i Split, u dosta navrata pokazale karakter. Morat ćemo biti pravi mislimo li dobiti – dodao je 61-godišnji stručnjak, koji je potvrdio da u polufinalnoj seriji neće moći računati na usluge Sanija Čampare, a problema s ozljedom ima i Karlo Žganec koji je u dvoboju protiv Dinama dobio snažan udarac u rebra te je posljednju utakmicu igrao pod injekcijama, no nastup borbenog Zagrepčanina nije upitan.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Imajući u vidu da je sutrašnji susret već osmi ovosezonski između Zadra i Cibone, velika taktička iznenađenja nisu izgledna, no gostujući strateg Josip Sesar će vjerojatno pripremiti pokoju „zamku“ u koju će pokušati uhvatiti košarkaše s Višnjika. Ono što je, pak, sasvim izgledno jest da će pokušati „varati“ na šutu, odnosno davati više prostora pojedinim igračima Zadra za koje u zagrebačkom taboru procijene da nisu tolika ugroza izvan linije 6.75, što bi se prije svega moglo odnositi na Marka Ramljaka.


– Oni tako igraju. Iskusni su i vrlo lukavi te znaju točno koliko se trebaju odmaknuti da budeš sam, a da opet ujedno i ne budeš sam… Kockaju se s tim šutom. Svaka utakmica sa sobom nosi određenu vrtu iznenađenja koje može okrenuti susret u drugom smjeru. Cibona je imala nešto više dana za pripremu nego mi i zasigurno je nešto spremila kako bi nas pokušala poremetiti. To mogu biti dva-tri napada zahvaljujući kojima postaneš nervozan, što može puno toga promijeniti – istaknuo je trener Jusup u najavi sutrašnjeg derbija.