Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DOIGRAVANJE ZA PRVAKA

Lakić: Pred našom publikom teško je ne dati maksimum

Autor: Andrija Dešpoja

19.05.2023. 15:19
Lakić: Pred našom publikom teško je ne dati maksimum

Foto: Mate Komina



Ovosezonsko prokletstvo četvrtfinala košarkaši Zadra uspjeli su razbiti kontra Dinama u prekjučerašnjoj majstorici u Krešinom domu. Potpuno očekivani ishod, jer ruku na srce zagrebački Modri nisu kalibar jedne Cibone koja je Zadrane izbacila u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića, ili pak Crvene zvezde koja je bila kobna po Jusupove igrače u četvrtfinalnoj seriji doigravanja ABA lige. Stoga, uzrečica treća sreća baš i ne stoji u kontekstu eliminacije Dinama koji se trebao po svim parametrima koje su Zadrani postavili ove sezone u domaćem prvenstvu proći glatko iz dvije utakmice.


Uspješan popravni


Ipak, Jusupova momčad morala je odraditi popravni ispit koji je pokazao da su ova dva protivnika miljama daleko, ali i koliko je košarka prevrtljiv sport u kojem puno toga ovisi o voljnom momentu, te preciznosti i skok igri. Po pitanju želje Zadar je u majstorici bio potpuno na visini zadatka, što je posebno naglasio i Jusup po završetku dvoboja, a na to se onda nadovezao puni bolji vanjski šut nego što je bio u drugoj utakmici (12-36), dok se i u skoku bitnije popravila situacija u drugom poluvremenu. Šutersko iskupljenje posebno se osjetilo kod Arijana Lakića koji je konačno odlučio uzeti više slobode u napadu, što je rezultiralo s njegovih 23 poena uz šut za tri 5-7.


– Ušli smo jako od početka, dogovorili smo se da uđemo agresivno i to nam je definitivno nedostajalo u Zagrebu. Malo po malo je išao rezultat na našu stranu, ušli smo u ritam, igrali agresivno koliko smo mogli, bilo je i grešaka, ali čestitam momcima. Bili smo motivirani još i više zbog poraza u Zagrebu, no igrali smo pred našom publikom pred kojom je teško ne dati onaj potreban maksimum. Željeli smo ovu pobjedu i zasluženo idemo dalje – kazao je najefikasniji Jusupov pojedinac kojem je uspon sportske forme stigao u najbolje vrijeme i takav Lakić sigurno će biti od velike koristi u samom krešendu sezone.




– On je još uvijek jako mlad igrač, godište 2000., i ta oscilatornost je kod njega vidljiva. Naročito, što on ne igra na svojoj prirodnoj poziciji. Igra kao startni playmaker, i proći cijelu sezonu posebice u ABA ligi nije mu bilo nimalo jednostavno. Mi u stručnom stožeru smo s njim na toj poziciji ušli u stvarno veliki rizik, ali smo imali vjeru u tog momka i on nam to vraća na pravi način. Bit će kod njega još padova, mlad je još uvijek, ali mislim da se isplatilo dati mu tu zahtjevnu ulogu – kazao je Jusup za svog ponajboljeg pojedinca u majstorici četvrtfinalne serije koja je naravno arhivirana čim je istekla posljednja sekunda na semaforu.


Foto: Mate Komina


Čampara i Drežnjak


Fokus je automatski prebačen na novu misiju koja donosi tradicionalno teškog protivnika, zagrebačku Cibonu. Ponovno će Zadar imati prednost domaćeg terena u seriji na dvije pobjede, a Vukovi na Višnjik stižu već u nedjelju, poprilično svježi i zaliječeni. To se pak ne može kazati za Jusupove štićenike jer kontra Cibosa neće biti ozlijeđenog Sanija Čampare, a i Dario Drežnjak, što se nije moglo sakriti u srazu s Dinamom, još uvijek nije na sto posto te su to stavke koje ne podižu raspoloženje stratega Zadra uoči polufinalnog okršaja sa Sesarovom momčadi.


– Saniju je dosta bolje tako da bi se mogao u dogledno vrijeme vratiti u rotaciju. Protiv Cibone mislim da neće biti spreman, možda ako se ta serija protegne do majstorice. Ako odemo još dalje, u eventualno finale, onda bismo mogli razgovarati o njegovoj pomoći. Dario je propustio nekoliko treninga zbog ozljede, zbog čega je ispao iz ritma. Do kraja sezone nema dovoljno vremena da ga treninzima vratimo u formu te ćemo to trebati odraditi na utakmicama. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti – osvrnuo se Jusup na probleme s ozljedama, no vremena za kukanje i plakanje definitivno nema jer stiglo je vrijeme kada se počinju zbarajati punti i krčiti put od najvećih prepreka prema naslovu prvaka države.


Kandidata za podizanje pehara ostalo je četiri, i to je kvartet koji je pokazao najviše tijekom uistinu duge domaće sezone u kojoj su dosad košarkaši Zadra odigrali čak 35 utakmica. S Kupom i ABA ligom ta suma se penje i do brojke od 65, stoga je bespotrebno isticati pojačani zamor materijala u svlačionici na Višnjiku. Zubi će se stisnuti, to je sigurno. Ipak je završnica hrvatskog prvenstva nešto po čemu se zapravo cijela sezona pamti pa je ulazak u finale i osvajanje naslova cilj koji definitivno ne poznaje umor, zasićenost kao i tmurnu činjenicu da su tekući računi Jusupovih igrača ponovno prazni.


Foto: Mate Komina