Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Plan za spas KK Zadar

Tri scenarija i milijun eura za bolju budućnost

Autor: Paulo Sarić

12.05.2023. 18:50
Tri scenarija i milijun eura za bolju budućnost

Foto: Arif Sitnica



Dugoiščekivani petogodišnji plan ozdravljenja KK Zadar, koji je početkom veljače predstavljen predsjednicima klubova zastupnika u Gradskom vijeću, danas je prezentiran i predstavnicima medija. Članovi Nadzornog odbora na čelu s predsjednikom Dinom Martinovićem i njegovim zamjenikom Dariom Kljajićem, uz sudjelovanje nadzornika Siniše Pećanca i Davora Karlovića, te uz podršku vršiteljice dužnosti direktorice kluba Vane Dundov, jasno i transparentno su prikazali tekuću problematiku u perjanici zadarskog sporta koja već tko zna koju godinu zaredom grca u financijskim problemima te iznijeli plan za njezin oporavak.


– Tu smo kako bismo nastavili put transparentnosti i otvorenosti koji traje već neko vrijeme. Napokon je izglasan gradski proračun i hvala Bogu na tome što je Grad odblokiran, no u klubu nismo zadovoljni jer nismo dobili sredstva koja smo mislili dobiti. U veljači smo prezentirali petogodišnji plan za ozdravljenje kluba koji je dobio podršku većine predsjednika klubova zastupnika u Gradskom vijeću, a kojim je bilo predviđeno da klub dobije dovoljno sredstava da u iduće dvije sezone uspije izaći iz svih dugova i nastavi poslovati kao zdrav i uspješan kolektiv, ne samo u sportskim, već i u financijskim okvirima, te da postane primamljiv sponzorima, navijačima, pa možda jednog dana i investitorima – kazao je u uvodu predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar Dino Martinović.


Ograničene mogućnosti


Zatečeno financijsko stanje na datum 30. lipnja 2022. godine je pokazivalo obveze u iznosu od nešto više od tri milijuna eura, s time da su obveze prema dobavljačima iznosile 2.2 milijuna eura, odnosno čak 73.4 posto tog iznosa, dok su obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama iznosile 604 tisuće eura. Pritom je bitno istaknuti da je dug dobavljačima umanjen za iznos kredita čim su sredstva postala raspoloživa, a vrijedi spomenuti i da su najveći pojedinačni vjerovnici kluba bili ŠC Višnjik i Liburnija, u ukupnom iznosu od 1.36 milijuna eura.




– Klub je u nevjerojatno kompleksnoj situaciji, rekao bih da je tema za doktore ekonomije koliko je športsko dioničko društvo ograničeno financijskim mogućnostima. Dug je teško vratiti na brz i efikasan način jer ne postoji čarobni štapić, niti postoji čarobnjak, investitor, koji će vratiti dugove kluba koji su akumulirani kroz prethodne godine – dodao je Martinović, koji je otkrio da preostali dio predstečajne nagodbe iznosi 437.5 tisuća eura te da je ona u dospijeću, odnosno da vjerovnici mogu blokirati klub kad požele.


Dario Kljajić (KK Zadar)

FOTO: Arif Sitnica


I dok su brojke jasne i daju prilično nepovoljnu sliku o poslovanju, tračak svjetlosti stiže s regionalnih parketa, gdje je Zadar ligaški dio natjecanja završio na sedmom mjestu i po prvi puta u posljednjih 15 godina izborio plasman u doigravanje.


– Rezultat još više dobiva na značaju promatramo li ga kroz proračun za prvu momčad, no moramo biti svjesni da je ovo što je stavljeno pred trenera Danijela Jusupa i stručni stožer minimum i da bilo kakav korak ispod ionako upitnu budućnost gura u totalni mrak, jer stavlja pod pitanje daljnje kompetitivno sudjelovanje u ABA ligi – prisnažio je Dario Kljajić.


55 tisuća eura mjesečno


Proračun Zadra za igrače i trenera ove sezone iznosi 400 tisuća, pri čemu je klub pri samome „dnu Jadrana“, s MZT-om i Borcem, dok jedino Mega ima manji budžet, premda taj podatak valja uzeti sa zrnom soli znajući vlasničku strukturu i potencijalnu buduću zaradu od transfera na inozemna tržišta.


– U taj su iznos nisu uračunati doprinosi, već u njega spadaju plaće igrača u neto iznosu te plaće trenera koji su zaposleni kao vanjski stručnjaci poput Danijela Jusupa, a u njega ne ulaze plaće ostalih članova stručnog stožera koji su zaposleni preko sportske zajednice, poput Tomislava Ružića, Tonija Dijana i Stipe Kuliša – uskočio je Martinović, dok je vršiteljica dužnosti direktorice kluba Vana Dundov otkrila da ukupni troškovi igrača i stručnog stožera iznose oko 55 tisuća eura na mjesečnoj razini.


Siniša Pećanac i Dino Martinović (KK Zadar)

FOTO: Arif Sitnica


Kada se sve zbroji i oduzme, troškovi tekuće sezone su osam posto veći u odnosu na prošlu, no glavni uzrok tome leži u činjenici da se lani kasnilo s fakturama za prvu momčad koja je tada bila podosta skuplja. Najviše su narasli troškovi zaposlenika i vanjskih suradnika koji su ove sezone veći za 38 tisuća eura, pri čemu najveći udio otpada na povećanje broja trenera u radnoj zajednici, a od kurioziteta valja spomenuti da su menadžerski troškovi i više nego prepolovljeni te da su pali s 44.7 na 21.6 tisuće eura. Najveća računovodstvena ušteda je postignuta u organizacijskom segmentu vezanom uz dvoranu Višnjik, gdje je prikazan pad rashoda u iznosu od 123 tisuće eura, no kada se na to nadoda značajan porast troškova organizacije utakmica na koncu se dođe do realne uštede od pedesetak tisuća eura, na što treba nadodati i prihode od ulaznica. S druge strane, osjetan je porast troška komunalija, s 30 na 60 tisuća eura, a gotovo je utrostručen i iznos kazni koje su s 10.9 tisuća eura skočile na 31.6 tisuću.


Neodrživo poslovanje


Kada se podvuče crta, projekcija odljeva sredstava iznosi 2.47 milijuna eura, dok priljev doseže tek 1.27. Razlika je ogromna, premda je u nju uračunat i iznos predstečajne nagodbe, te je jasno da će za zatvaranje proračuna nedostajati 1.2 milijuna eura. Iznos kapitalne pomoći Grada Zadra u iznosu od 663 tisuće eura otišao je na zatvaranje kredita od 491 tisuću te pozajmice Grada od 90 tisuća eura, dok je dodatnih 80 tisuća iz drugog tehničkog proračuna bio praktički prvi realan prihod iz gradske kase.


– Čak i ako ne računamo predstečajnu nagodbu, ovogodišnji minus će iznositi 765 tisuća eura. S najjeftinijom momčadi u zadnjih deset godina, sa sponzorima koji su najveći u hrvatskoj košarci i s pet milijuna kuna od grada. Jasno je da takvo poslovanje nije održivo, stoga smo napravili projekcije kako postaviti klub na zdrave temelje. U ponedjeljak ćemo od Grada tražiti pozajmicu i jamstvo za kredit od 995 tisuća eura kako bismo sezonu završili s minimalnim minusom. Dug prema Višnjiku bi se cesijom trebao zatvoriti preko gradskih projekata, nakon čega bi minus tekuće sezone iznosio pedesetak tisuća eura, što je zdrava osnovica za buduće planove. No, to je moguće samo ako ćemo imati podršku Grada na razdoblje duže od pet godina. Da, mi možemo imati i više publike i više prihoda te možemo puno toga bolje raditi, no nemoguće je da dugove i ovrhe pokrije itko osim privremenog vlasnika. Nakon toga će klub kroz odgovorno štedno poslovanje to kroz tri godine vraćati svojim građanima – istaknuo je Martinović.


Dino Martinović (KK Zadar)

FOTO: Arif Sitnica


Scenarij Škrljeva i Šibenke


Plan je jasan. Odmah će se tražiti pozajmica Grada na iznos od 132 tisuća eura kako bi se podmirila dugovanja i dala financijska injekcija pred borbu za naslov prvaka Hrvatske, a nakon toga će se tražiti ponovno odobrenje petogodišnjeg financijskog plana koji je još u veljači originalno prezentiran vijećnicima, kao i politički konsenzus za dodatnu 331 tisuću eura u jesenskom rebalansu proračuna, uz obećanje da će klub od 2024. svake godine odmah dobivati milijun eura. Posljednja stavka jest jamstvo za kredit u iznosu od 868 tisuće eura kojim bi se podmirile dospjele obveze.


– Nećemo dopustiti da se ponavlja praksa da se proračun za sportski segment planira kao da će biti rebalansa i sukladno tome ugovore igrači, a da onda kada dođe jesen rebalansa ne bude. To je neodgovorno poslovanje. Jedino ispravno je da se odmah kaže na koliko klub može računati sljedeće tri godine. Nemamo problema ni da politika kaže da je to i pet milijuna kuna, samo ćemo tada znati koji je to scenarij. To je scenarij Škrljeva i Šibenke, a ne znam žele li to građani i Grad. Mislim da ne žele – podvukao je Martinović.