Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Završni turnir kadetskog prvenstva Hrvatske

Treće finale Zadra u tri dana

Autor: Paulo Sarić

24.05.2023. 17:21
Treće finale Zadra u tri dana

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar



Nakon što je to prije dva dana pošlo za rukom pretkadetima i juniorima, i kadeti Zadra izborili su nastup u finalu prvenstva Hrvatske. Mladići Marka Selina poslijepodne su u prvom polufinalnom susretu državne završnice koja se igra na Baldekinu svladali vršnjake iz Cedevite Junior rezultatom 116:74, te će sutra s početkom u 18 sati za naslov igrati s boljim iz susreta Cibone i Bosca.


„Pojačani“ zlatnim juniorima Michaelom Ružićem i Vitom Perkovićem, Zadrani su puno bolje otvorili susret i nakon početnog ispitivanja snaga rano preuzeli kontrolu nad događanjima na parketu. Prvi udar je stigao preko Tonija Torbarine i Tonija Josipovića koji su serijom 10:0 već na otvaranju pete minute odveli svoju momčad na dvoznamenkastu razliku, da bi semafor u dva navrata krajem prve četvrtine pokazivao i visokih plus 15 za mladiće iz Jazina (36:21 i 38:23). Selinovi đaci su u tim trenucima izgledali nezaustavljivo, no da susret ne bude prerano lišen rezultatske neizvjesnosti pobrinulo se razdoblje bolje igre „Juniora“ koji su na krilima šest vezanih poena Noe Škrobota učas istopili zaostatak i prišli na otvorenih 38:33. Razbudilo je to momke u plavim dresovima koji su se učas vratili u dvoznamenkaste vode, da bi u završnici druge dionice krenuli u novi nalet i serijom 9:3 pobjegli na do tad najvećih plus 17 (60:43), s koliko se i otišlo na veliki odmor.


Otvaranje nastavka nije donijelo veće promjene. Mladi Zadrani su nastavili diktirati tempo i mirno održavali dvadesetak poena prednosti, da bi sve dileme oko putnika u finale, ako je istih ikada i bilo, nestale krajem treće četvrtine kada su igrači s klupe Vice Grbić i Andro Mirčeta na najbolji mogući način nadogradili dobar posao Torbarine, Josipovića i Ružića te serijom 9:0 odveli svoju momčad na nedohvatljivih plus 33 (92:59) uoči završnih deset minuta igre. I posljednja dionica je protekla u potpunoj dominaciji kadeta Zadra koji su gotovo iz napada u napad nastavili povećavati razliku, koja je u jednom trenutku dosegla i ogromna 44 koša, prije nego je Fran Herceg „utješnim polaganjem“ postavio konačan rezultat.




Najefikasniji među sedmoricom dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima bio je Toni Josipović s 20 poena i pet skokova, a pratio ga je Michael Ružić s 18 koševa i deset uhvaćenih lopti, dok je Cedevitu Junior s 14 poena predvodio Noa Škrobot.