Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

košarka za mlade

Pretkadeti i juniori Zadra izborili finale završnice Prvenstva Hrvatske

Autor: Šime Ćurko

22.05.2023. 20:55
Pretkadeti i juniori Zadra izborili finale završnice Prvenstva Hrvatske

Foto: MATEO SUŠIĆ/HKS-CBF.HR



U Šibeniku se održava završnica Prvenstva Hrvatske u košarci za juniore, kadete, pretkadete i igrače do 13 godina, na kojoj se Zadar natječe u tri uzrasta. U današnjem polufinalu zadarski juniori svladali su Cedevitu Junior i tako izborili sutrašnje (18 sati) finale protiv Cibone, koja je pobijedila Split. Igrači Roka Jurline iskoristili su odličan početak utakmice, te su prednost iz prve četvrte uspjeli zadržali do kraja dvoboja.


Ipak, put do finala nije bilo lagan budući da je napadačka kriza u trećoj i početkom četvrte četvrtine učinila svoje. Cedevita je to iskoristila i u 34. minuti se približila na pet koševa zaostatka (72:67). Tada Josip Badrak pogađa tricu, potom ubacuje i za dva poena, Vito Perković podiže razliku na plus deset, na što se nadovezao Badrak i novom tricom odveo Zadar do 82:69 četiri minute prije kraja održavši tako svoju momčad na sigurnoj udaljenosti.


Kada su riješili sve pokušaje Cedevite za preokretom, Zadrane više ništa nije moglo zaustaviti na putu do finala i novog klasika s Cibonom. Roko Lukić je s 24 poena bio najefikasniji Zadranin,a dvoznamenkasti su bili i Michael Ružić sa 16 poena (plus 10 skokova), Gabriel Karamarko, koji je imao 13 koševa i 10 asistencija te Jurica Zagoršak (11) i Badrak (11).




Uspješan nastup imali su jučer i pretkadeti Zadra koji su se također plasirali u finale nakon što su u polufinalu svladali vršnjake iz Pazina rezultatom 68:57. Tako će se danas s početkom od 13.15 sati s Cedevitom Junior boriti za zlatnu medalju. Premda su u tri navrata krajem druge dionice i na otvaranju nastavka imali po 13 poena prednosti, mladi Zadrani su tek u posljednjoj četvrtini kapitalizirali bolju igru i preokretom stigli do pobjede.


Otvaranje susreta je proteklo u izjednačenoj košarci u kojoj su Istrijani imali blagu rezultatsku inicijativu, da bi druga dionica donijela potpunu dominaciju mladića u bijelim dresovima koji su zaključali sve prilaze svom obruču i serijom 14:0 otišli na dvoznamenkastu prednost. Kada je Šime Grbin na isteku 24. minute pogodio tricu za 43:30 izgledalo je da će Zadar lakoćom do finala, no da tome ne bude tako pobrinuo se nalet Pazinjana 1:14 nakon kojeg je semafor pokazivao 45:50 za istarski sastav.


Dva posjeda zaostatka razbuđujuće su djelovala na mlade Zadrane koji su nakon minute odmora povezali svoje redove i još jednom podigli intenzitet na defenzivnoj strani parketa, što su pretočili u velikih 18 poena bez odgovora, čime su još jednom otišli na »magičnih« plus 13, nakon čega su mirno priveli susret kraju. Filip Bilokapić je s 26 koševa i osam skokova bio najefikasniji u pobjedničkim redovima, a pratio ga je Luka Macuka s 11 poena, dok je Aleks Travalja predvodio Pazinjane s 27 koševa i šest uhvaćenih lopti.


Sutra (15:45 sati) na parket će kadeti Zadra koje u polufinalu očekuje utakmica protiv Cedevite Junior. U drugom polufinalu igrat će Cibona i Bosco.