Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Adem Mekić

Protiv Krke odgovoriti visokom energijom

Autor: Andrija Dešpoja

20.10.2023. 01:55
Protiv Krke odgovoriti visokom energijom

Foto: Luka Jeličić



Nakon što su ovaj tjedan dobili pet dana odmora od surovog natjecateljskog žrvnja, košarkaši Zadra odrađuju završne pripreme za vikend blok-program koji im donosi dvije utakmice u klasičnom NBA stilu koji se preko bare voli nazivati i »back to back« utakmicama. Zadrane u subotu s početkom u 17 sati očekuje gostujući dvoboj četvrtog kola regionalne lige na terenu Krke, dok je nedjelja nakon povratka iz Novog Mesta rezervirana za gostovanje Zaboka u Krešinom domu u sklopu petog kola hrvatskog prvenstva.


U fokusu Krka


Takav nemilosrdan ritam ne daje previše prostora stručnom stožeru kluba s Višnjika da na adekvatan način napravi pripremu za obje utakmice, jer stepenice se ne mogu i ne smiju preskakati, pa se sasvim razumljivo gleda samo prema prvoj, ujedno i puno važnijoj, prepreci – sastavu koji s klupe predvodi pretprošlogodišnji prvak Hrvatske s Cibonom Gašper Okorn. Slovenske »Farmaceute« se jako ozbiljno shvaća u redovima Zadra, fokus je samo na njima i ta će utakmica dati podosta odgovora na temu podizanja forme družine Danijela Jusupa


Dario Drežnjak, Adem Mekić i Petar Vujačić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Odgovor na pitanje je li momčad spremna za nove napore dao je Jusupov igrač zadatka Adem Mekić. Za Makedonca je formula za uspjeh u obje utakmice kristalno jasna, a u svakoj od njih je ključna riječ energija, koje u srazu s Krkom mora biti u ogromnim količinama.




– Ritam je svakako prenaporan, no što je tu je, nemamo vremena za kukanje. Imamo dovoljnu širinu »rostera« da bismo mogli dati maksimum u svakoj utakmici i da se energetski pokažemo u što je bolje mogućem izdanju. Krka igra izvanredno ove sezone, što je i pokazala u uvodna tri kola. Slovenci igraju s velikom energijom i jako su čvrsti te neće biti nimalo lako s njima. Mislimo li doći do pozitivnog rezultata, prvenstveno moramo odgovoriti na njihovu energiju i fizičku igru – istaknuo je Mekić plan za napad na bodove u dvorani Leona Štukelja gdje, zanimljivo, košarkaši Zadra imaju isti uspjeh kao i u svojoj dvorani u susretima s Krkom.


Samopouzdanje na visini


Po pet pobjeda upisali su Zadrani u Novom Mestu i na Višnjiku, a šesta bi sjela kao kec na desetku. U tom kontekstu »desetka« bi bila nedavna premijerna uspješnica u regionalnom natjecanju protiv Mornara. Ta pobjeda, izražena s 35 poena viška na kontu Jusupove momčadi, podigla je samopouzdanje cijele svlačionice.


– Naravno da nam svaka pobjeda jako puno znači i ostavlja traga na mentalnom sklopu naše svlačionice. Svaka utakmica je svijet za sebe, ali svakako da nam je uspjeh protiv Mornara dosta pomogao, prvenstveno da shvatimo tko smo, gdje smo i što smo, te da shvatimo kako možemo igrati sa svima kada se potrudimo – kazao je 27-godišnji bek Zadra, koji je potom pokušao odgonetnuti kakav je plan za Zabok koji gostuje na Višnjiku malo više od 24 sata nakon završetka utakmice u dvorani Leona Štukelja.


Adem Mekić (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


– Teško je razmišljati o Zaboku kada dan ranije igramo s Krkom. U fokusu nam je trenutačno samo abaligaški ogled u Novom Mestu, no jasno je da smo favoriti u domaćem dvoboju sa zabočkim sastavom. Svi znaju što je potrebno Zadru da bi ostao na pobjedničkom kolosijeku i što nas je krasilo prošle sezone. Sve počiva na pravoj obrani, tranziciji, fizičkoj igri i golemoj količini energije koju moramo uložiti u svaku utakmicu. Nadam se da ćemo unatoč velikoj potrošnji protiv Krke uspjeti dati naš maksimum u utakmici sa Zabokom te da ćemo upisati i petu pobjedu u hrvatskom prvenstvu – kazao je za kraj Mekić.


Mekić predvodi učinak klupe


Pravi učinak svoje klupe zazivao je Jusup još tamo od Superkupa u Podgorici, a nakon što je kasnila isporuka njegovih rezervista u uvodna dva kola ABA lige, kontra Budućnosti i Studentskog centra, došlo je do velikih promjena na bolje. Živnuli su igrači iz tzv. drugog plana u tri zadnja ispita, s tim da je veliki iskorak po pitanju forme napravio i Adem Mekić. Brojke Makedonca će to svakako potvrditi. Alkaru je u 35 minuta umalo napravio trostruko-dvostruki učinak, zabio je 15 koševa, uz osam skokova, sedam asistencija i tri ukradene lopte. Potom je kontra Mornara odradio prvenstveno lavovski posao stišćući organizaciju igre Barana i u 16 minuta provedenih na parketu pobjedi Zadra doprinio s devet poena, dvije uhvaćene lopte i tri uspješna dodavanja, da bi u srazu sa Škrljevom bio na tragu predstave protiv Sinjana s 14 poena, pet skokova, osam asistencija i tri »krađe« za 31 minutu u Kostreni. Definitivno signal da se Jusupova klupa probudila u pravo vrijeme i da će biti od velike pomoći nositeljima igre u budućim utakmicama.