Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA liga

Luka Božić najkorisniji igrač trećeg kola

Autor: Andrija Dešpoja

17.10.2023. 20:36
Luka Božić najkorisniji igrač trećeg kola

Foto: Mate Komina



Prošlosezonski MVP ABA lige nastavio je istim ritmom i u novoj kampanji, stoga nimalo ne čudi što se Luka Božić nakon tri odigrana kola regionalnog natjecanja našao daleko isturen u odnosu na konkurenciju kada je u pitanju utrka za najkorisnijeg igrača nove sezone. Bjelovarac je poslije dvaju markantnih učinaka u prva dva kola, kontra Budućnosti (val. 28) i Studentskog centra (val. 39), zablistao u punom sjaju u srazu protiv Mornara iz Bara te je s valorizacijom od 39 indeksnih poena premoćno uzeo nagradu za najkorisnijeg igrača trećeg kola. Snažni krilni igrač imao je identičnu valorizaciju i u okršaju protiv Studentskog centra, kada je također bio statistički najučinkovitiji igrač »produljenog vikenda«, no tada ga je od nagrade udaljio poraz Zadra.


Dominacija


Ovoga puta ništa nije stajalo na putu Božiću, koji je u abaligaškoj premijeri u Krešinoj dvorani ispravio tu »nepravdu« i pritom uvelike podsjetio na lanjsku sezonu, jer je u svim statističkim kategorijama, izuzev skoka gdje je dominirao kapetan Marko Ramljak s 11 uhvaćenih lopti, bio prvo ime u premijernoj regionalnoj pobjedi sastava Danijela Jusupa, i to s učinkom od 28 poena, sedam skokova, četiri asistencije i jednom blokadom, za manje od 33 minute koliko je proveo na parketu. Da je utakmica bila malo neizvjesnija, sigurno bi bjelovarski košarkaški mag bio blizu rušenja osobnog rekorda od 51 indeksnog poena koji je ostvario u prošlosezonskom trećem kolu kada je na Višnjiku gostovala Mega. Ovako je ostao na valorizaciji 39 koja mu je donijela prvo ovosezonsko uspinjanje na pijedestal kada su nagrade za MVP-ja kola u pitanju. Protekle sezone je Božić čak četiri puta stigao do pojedinačnog priznanja, dok mu je prosjek valorizacije bio na impozantna 32 indeksna poena, a u prva tri kola nove kampanje je dodatno napredovao te je trenutačno na prosjeku od 35 indeksnih poena.


Bez konkurencije


Zasad mu u utrci za najkorisnijeg igrača lige jedini koliki-toliki problem predstavlja mladi Megin talent Nikola Topić koji egzistira na prosječnoj valorizaciji 23.7. Iza Božića se po učinku u trećem kolu našao američki razigravač Igokee Stefan Moody koji je skupio 34 indeksna boda te je pobjedi nad Studentskim centrom doprinio s 30 koševa, dva skoka, četiri asistencije i četiri ukradene lopte, dok je na trećem mjestu završio Jaka Blažič iz Olimpije koji je u domaćem slavlju nad Splitom participirao s 20 poena, šest skokova i dva uspješna dodavanja.




MVP poredak


1. Luka Božić (Zadar) 35.33


2. Nikola Topić (Mega) 23.67


3. Aleksa Stepanović (FMP) 20