ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

17 točaka dnevnog reda

Usvojena financijska izvješća, promijenjen Statut i proširen Nadzorni odbor

Autor: Paulo Sarić

18.10.2023. 00:01
Usvojena financijska izvješća, promijenjen Statut i proširen Nadzorni odbor

Foto: Luka Jeličić



Jučer je u prostorijama kluba u Jazinama održana prva od dvije najavljene Glavne skupštine KK Zadar koje su na rasporedu u listopadu, s bogatim dnevnim redom na kojem je bilo čak 17 točaka. Većina ih je bila vezana uz financijska izvješća te prilike i poteškoće s kojima se susreće aktualni prvak Hrvatske, a Skupštinom su pokrivena čak dva financijska razdoblja, od 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. te od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine. U savršeno mirnoj i s obzirom na broj prisutnih gotovo intimnoj atmosferi, nakon formalnosti na početku na znanje su primljena izvješća Uprave o stanju Društva za razdoblje od 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022. godine, izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru poslovanja Društva te izvješće revizora o obavljenoj reviziji financijskih izvješća za navedeno razdoblje.


Financijska izvješća


Potom je prezentirano i usvojeno revidirano financijsko izvješće za pretprošlu sezonu, nakon čega je donijeta Odluka o pokriću gubitka iskazanog u poslovanju za razdoblje u pitanju te je dana razrješnica Upravi za vođenje poslova Društva u navedenom periodu, kao i razrješnica Nadzornom odboru za obavljeni nadzor poslovanja Društva, što bi značilo da je Skupština ocijenila da su oba tijela ispravno vodila poslove. Potom je uslijedio “drugi dio” jučerašnjeg programa. Skupštini je prezentirano stanje Društva za prošlu sezonu u kojoj je Zadar osvojio svoj jubilarni 20. trofej u povijesti, deseti naslov prvaka države, četvrti otkako je slobodne i samostalne Republike Hrvatske, te je na znanje primljeno Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru poslovanja kluba za proteklo izvještajno razdoblje.


Uskoro prezentacija




Iz KK Zadar su kazali da će u narednim danima objaviti financijska izvješća s pojašnjenjem računa dobiti i gubitka kako bi se javnost detaljnije upoznala sa stanjem u klubu.


Potom je Skupština usvojila financijsko izvješće za razdoblje od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine, a po već uhodanom obrascu uslijedili su donošenje Odluke o pokriću gubitaka iskazanog poslovanja za period u pitanju, te razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za vođenje poslova i obavljeni nadzor poslovanja Društva za razdoblje od 1. srpnja prošle do kraja lipnja ove godine.


Usklađivanje s eurom


Nakon iscrpnih financijskih izvještaja koji su unisono prihvaćeni, završne točke dnevnog reda bile su rezervirane za pravna pitanja. Odlukom o usklađenju temeljnog kapitala i dijelova kapitala s odredbama Zakona o trgovačkim društvima, zbog potrebe da se temeljni kapital Društva uskladi tako da se pretvori iz kune u novu službenu valutu euro, sukladno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima (NN 38/23) koji propisuje da nakon provođenja usklađenja temeljni kapital i sve dionice moraju biti djeljive s brojkom jedan tako da količnik ne daje decimale, iznos temeljnog kapitala kluba je smanjen za 32.260,02 eura i sada iznosi 5.891.358,00 eura te je podijeljen na ukupno 178.526 dionica u nominalnom iznosu od po 33,00 eura.


KK Zadar srce

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar/ABA liga


Razlika od 32.260,02 eura poslužit će za pokriće gubitaka iz prethodnih godina. Ujedno je i izmijenjen Statut u koji su uneseni novi iznosi temeljnog kapitala i vrijednosti dionica, a sukladno ranijim najavama povećan je broj članova Nadzornog odbora s aktualnih sedam na devet. Skupština je završena usvajanjem Odluke o usklađivanju najviše mjesečne bruto plaće direktora s odlukom gradonačelnika Grada Zadra donesenom 21. veljače ove godine, što znači da će najveća moguća bruto plaća čelnog čovjeka kluba iznositi 2.390 eura. Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a primjenjuje se retroaktivno od 1. listopada 2023. godine.


Devet nadzornika


Na jučerašnjoj Skupštini KK Zadar promijenjen je st. 1. čl. 28. Statuta, čime je povećan broj članova Nadzornog odbora s dosadašnjih sedam na devet, čime je otvoren prostor za Ivu Josipovića i Roka Stipčevića