Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ABA LIGA

Zadar poražen u Beogradu od C. zvezde u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja

Autor: Andrija Dešpoja

28.04.2023. 21:53
Zadar poražen u Beogradu od C. zvezde u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja

Foto: Mate Komina



Nada u ponavljanju uspjeha iz studenog prošle godine kada su odnijeli puni plijen s parketa euroligaške C. zvezde košarkašima Zadra pokazala se preambicioznom. Sukladno očekivanjima momčad Duška Ivanovića bez ikakvih problema je riješila prvu prepreku u četvrtfinalu doigravanja nadigravši Zadrane sa 100:73. Tako se serija koja se igra na dvije pobjede seli na Višnjik, gdje će 8. svibnja momčad Danijela Jusupa pokušati zakomplicirati moćnom beogradskom sastavu prolazak iz dvokoraka u polufinale.


Prvi četvrtfinalni dvoboj osim početnih deset minuta potpuno je bio obojan crveno-bijelom, nisu se dali uhvatiti u Jusupovu zamku Zvezdaši, što su potvrdili fenomenalnim šutom za tri i dominacijom u reketu, a sav posao su zapravo riješili u drugoj četvrtini kada su s 33 poena zatrpali gostujući koš.


Tricaška kanonada Zvezde




Solidan otpor pružili su Jusupovi igrači u prvoj dionici. Prva polovica zaključena je poravnatim rezultatom (11:11), da bi trica Nedovića i dvica Martina odvela domaćina do prve malo osjetnije prednosti (17:11). Nije se dao smesti Zadar u tim trenucima, unatoč paljenju motora domaće momčadi preko Božića, Lakića i Drežnjaka održan je priključak (23:20). Centralna figura Jusupove obrane u tom razdoblju bio je Lakić koji je odlično odradio svoju zadaću flastera na Argentincu Campazzu, ali je zaradio i tri osobne pa se prema drugoj četvrtini Zadar uputio s još jednim henidkepom. Široka rotacija, ali i neupitna kvaliteta Beograđana, pokazat će se ubrzo kobnom po akcije Jusupovih igrača jer su impuls s klupe “crveno-bijelima” donijeli Dobrić (dvije trice) i Vildoza (jedna trica) i Zvezda je u 12. minuti zaplovila dvoznamenkastim vodama (36:26). Neumoljiv vanjski šut domaćih košarkaša nastavio se kako je utakmica išla prema smiraju prvog poluvremena. Priključio se petorici svojih suigrača koji su pogodili tricu i Lazić, potom su nove projektile zabili Vildoza i Nedović za 21 viška (52:31), što je Zvezdin šut za tri u prvih 18 minuta postavilo na impresivnih 84 posto (10-12).


Teško do poena


Jasno je bilo unatoč 20 i kusur minuta do završetka utakmice da je Zadar ostao bez ikakvih šansi za iznenađenjem, a Jusup se umjesto nadanjima o tijesnom dvoboju morao pozabaviti planom izbjegavanja rezultatske katastrofe i usputnog odmaranja igrača za sutrašnji derbi s Cibonom u hrvatskom prvenstvu. Prema nastavku se otišlo s 22 minusa (58:36), ali nije stao domaćin trpati zadarski koš. Nakon proteka šest minuta Jusupova momčad je bila na 33 minusa (76:43). Put do koša gostima je bio isprepleten brojnim preprekama i jedini su uspijevali sporadično nešto zabiti Božić i Ramljak, a malo do zraka su Zadrani došli u završnici treće četvrtine kada su 10:0 serijom spustili zaostatak na 23 poena (76:53). Ipak, nije trebalo dugo “crveno-bijelima” da se vrate na 30 poena viška i da u konačnici dohvate stotku, što i ne čudi kad se uzme u obzir podatak da su zabili 15 trica iz 33 pokušaja uz 27 momčadskih asistencija. Ujednačenu domaću momčad predvodili su Petrušev i Nedović sa 16 poena, a kod Zadra Božić je ubacio 18, dok je Ramljak dodao 17 koševa.