ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ABA liga, 14. kolo

Ništa od novog čuda, Zadar ostao bez bodova i kapetana Ramljaka

Autor: Andrija Dešpoja, Paulo Sarić

30.12.2023. 15:40
Ništa od novog čuda, Zadar ostao bez bodova i kapetana Ramljaka

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar

Košarkaši Zadra nisu uspjeli pobjednički zaključiti 2023. godinu. Pred više od pet tisuća svojih navijača u Krešinom domu morali su potpisati kapitulaciju pred Budućnosti, koja je slavila rezultatom 57:67 u srazu 14. kola ABA lige. U jednoj izuzetno teškoj utakmici koja je ličila više na rovovsku bitku bolje su se snašli gosti koji su iskoristili jako loše napadačko izdanje sastava Danijela Jusupa koji je pored bolnog poraza dobio i dodatnu kaznu u obliku ozljede kapetana Marka Ramljaka već u prvim minutama dvoboja. Očit problem na otvaranju domaćim košarkašima predstavljali su Nikola Tanasković i skok igra. Donedavni član Igokee sa sedam ubačaja u početne četiri minute odveo je goste do pet plusa (5:10), a Jusup definitivno nije mogao biti zadovoljan zatvaranjem reketa gdje su Podgoričani pokupili već u uvodnom dijelu nekoliko lopti.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Zadrane je srećom na pristojnoj razdaljini održavao Ramljak, ali nažalost kapetan je potrajao u igri još nekih 120 sekundi, propala mu je lijeva noga prije odraza za zakucavanje, što ga je šepajući uputilo prema svlačionici. Odrazilo se to na koncepcijskom pristupu stratega Zadra koji je kapetana nadomjestio Patrikom Jambrovićem, no srećom nije i na rezultatu, jer je domaća momčad pronašla napadački impuls u Lovri Mazalinu i Arijanu Lakiću koji uspijevaju za kraj prve dionice dovesti do preokreta stanja na semaforu. Da nije bilo čak šest promašenih bacanja, od čega četiri Luke Božića, ta prednost bi bila i puno izdašnija od minimalnih 15:14. Realizacija je domaćim igračima bila rak-rana i u drugoj četvrtini. Preko tri minute se trebalo čekati na njihov prvi ubačaj, zabio je Jambrović, ali Budućnost je već bila na pet viška (17:22) i opasno prijetila da do odmora i poveća svoje vodstvo. Srećom, to su spriječili Dario Drežnjak i Petar Vujačić koji donose poravnanje (22:22). Međutim, Podgoričani ipak pronalaze novu snagu za mini „break“ prije odlaska prema svlačionicama. Na krilima Tanaskovića i Makoundoua pospremaju četiri viška (31:35), što je bilo još i prihvatljivo za domaći stručni stožer, s obzirom da se u napadačkom smisli odigralo vjerojatno i najgorih prvih 20 minuta ove sezone.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Zato je povratak s odmora donio ekspresni popravak napadačkog dojma, jer su Drežnjak tricom i Jambrović s pet vezanih poena nakon proteka dvije minute u trećoj dionici donijeli Zadru četiri viška (39:35). No, nije veselje domaćih navijača dugo potrajalo, razlog je bila 10:0 serija gostiju za njihovih šest viška (39:45). Nabujale Podgoričane potom su primirili Juan Davis i Drežnjak, što je uz jedno pogođeno bacanje Karla Žganeca značilo da se prema odlučujućih deset minuta odlazi s rukometnih 45:45. Ništa manja rovovska bitka očekivala se i u tom ključnom dijelu dvoboja, a koševi su postali još raritetnija pojava. Tako se nakon tri minute pisalo tek 3:2 za Zadar (48:47), da bi uslijedila serija bacanja za goste kojom se našla na četiri viška (48:52). Na drugoj strani novu snagu domaćinu donio je Mazalin, njegovom zaslugom se Zadar vratio u prednost (53:52), ali Ferrell i Makoundou nisu imali milosti, pa se završnim trima minutama pristupilo s najvećim vodstvom Budućnosti (54:61). Trudili su se svim silama Jusupovi igrači da se nekako vrate u egal, ali ponestalo im je snage u ključnim momentima. Posebno su loše reagirali na obrambenom skoku, dok su drugi veliki problem predstavljala brojna promašena slobodna bacanja. Božić i Drežnjak spustili su pred završnih 60 sekundi na 57:61, međutim Ferrell je potom tricom potvrdio gostujuće slavlje. Mazalin je zabio najviše u redovima Zadra, 13 poena, dok su po 12 i 11 dodali Jambrović i Drežnjak. Kod Budućnosti je prednjačio Ferrell s 15 ubačaja.




Kraj utakmice


Zadar ipak nije uspio napraviti još jedan veliki podvig. Moćna Budućnost je na koncu slavila s 57:67, a domaćinima su uz ranu ozljedu kapetana Marka Ramljaka i jako lošu partiju Luke Božića presudila slobodna bacanja te veliki broj dozvoljenih drugih napada crnogorskom sastavu.


Goste je predvodio Yogi Ferrell s 15 poena, dok je Lovro Mazalin s 13 koševa bio najefikasniji u zadarskim redovima.




Nažalost, izgleda da se uz utakmicu izgubila i sportska kultura u Zadru, jer je četrdesetak sekundi prije kraja na tribinama uslijedio pravi egzodus derbi navijača!


38.33 minuta


Budućnost se odvojila tricom Makoundoua i košem Ferrella te je imala plus sedam (54:61) uoči posljednjih minutu i 40 sekundi, no uspjeli su Zadrani donekle otopiti zaostatak te semafor pokazuje 57:61.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


35.41 minuta


Lovro Mazalin je dobio petu osobnu pogrešku, a Marvin Jones je promašio oba bacanja, no lopta se odbila Brandonu Paulu koji je pogodio za minimalno vodstvo budućnosti. Zadar je u idućem napadu brzo izgubio loptu, dok je Arijan Lakić napravio prekršaj i poslao Yoana Makoundoua na liniju slobodnih bacanja. Rezultat je 53:55 za goste.


33.31 minuta


Zadar je jako rano iskoristio bonus u četvrtoj četvrtini pa su gosti serijom slobodnih bacanja otišli na dva posjeda prednosti. Rezultat je 48:52 za Budućnost.


Kraj treće četvrtine


Nakon pola sata košarke, rezultat je izjednačen (45:45). Zadar bez ozlijeđenog Ramljaka i bez uobičajenog doprinosa Božića parira moćnoj Budućnosti. Šut za tri poena za sada je vrlo slabih 4-22. Uz pokoju tricu, mogu Jusupovi momci do novog velikog podviga.


Patrik Jambrović (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


28.22 minuta


Nastavlja se izjednačena igra, a napetost u dvorani se može “nožem rezati”. Prijeko potrebnu iskru s klupe je donio Juan Davis, za sada svojim skokovima. Čeka se da proradi šut za tri poena. Semafor nakon bacanja Žganeca pokazuje izjednačenih 45:45.


24.02 minuta


Zadar je nakratko otišao na plus četiri, no gosti su se brzo vratili u vodstvo. Rezultat je 39:41, a trener Jusup je pozvao minutu odmora.


21.21 minuta


Počelo je drugo poluvrijeme. Kapetan Marko Ramljak i dalje nije na klupi te je Zadar ostao bez njegovih usluga najmanje za ovaj susret, a moguće i na duže vrijeme. Njegovu ulogu u petorci je najvećim dijelom preuzeo Jambrović koji je do sada odigrao 15 minuta. Pitanje je gdje je Adem Mekić i što njegovo neigranje znači za Makedončevu budućnost pod svodom Krešinog doma. Zadar je bolje otvorio nastavak i preko Darija Drežnjaka i raspoloženog Patrika Jambrovića preokrenuo rezultat (36:35). Minuta odmora Budućnost.


Mladen Grdović (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Kraj prvog poluvremena


Semafor uoči odlaska na veliki odmor pokazuje i dalje otvorenih 31:35 za Budućnost. Dobar je to rezultat za Zadar, tim više znajući da je kapetan Ramljak zbog ozljede skočnog zgloba već krajem prve četvrtine morao napustiti igru, a da je Luka Božić na skromna dva poena iz igre. Klub je na poluvremenu organizirao iznenađenje za navijače pa je na parket Krešinog doma izašao Mladen Grdović i otpjevao svoju uspješnicu “Dalmatinac”.


17.29 minuta


Stigle su informacije o težini ozljede kapetana Marka Ramljaka koji je krajem prve četvrtine napustio igru nakon što je doskočio na nogu suparnika. Riječ je o izvrnuću lijevog skočnog zgloba te je u ovom trenutku njegov povratak u igru slabo izgledan. Zadar se unatoč navedenom problemu i lošoj napadačkoj partiji zaustavljenog Luke Božića koji je i dalje bez poena iz igre drži na samo posjetu zaostatka (27:28). Nakon zakucavanja Mazalina iz kontre trener Žakelj je pozvao novi “time-out”.


14.30 minuta


Zadar je uzvratio preko Patrika Jambrovića i Darija Drežnjaka te se primakao na 19:22, što je natjeralo gostujućeg trenera Žakelja na minutu odmora.


Tornado Zadar

FOTO: Luka Jeličić


13.15 minuta


Tanasković s 12 poena stvara velike probleme Zadranima pod obručima. Budućnost je vezala dva uspješna napada i odvojila se na plus pet (15:20). Trener Jusup je pozvao svoje igrače na kratki razgovor.


11:30 minuta


Pokušaj Lovre Mazalina u posljednjoj sekundi napada je završio na semaforu za 24 sekunde, pa je uslijedio mini-prekid tijekom kojeg su Kenan Kamenjaš, Arijan Lakić i Karlo Žganec pokušali skinuti loptu, no samo su uspjeli podići atmosferu u dvorani i razveseliti okupljene gledatelje. Žganec je, doduše, uspio pomaknuti originalnu loptu, no pritom je druga lopta ostala na semaforu, na oduševljenje okupljenih više od šest tisuća gledatelja. Igra je nastavljena pri rezultatu 15:15.


Kraj prve četvrtine


Zadar je u početnih deset minuta promašio čak šest slobodnih bacanja te je tricu šutirao slabih 2-7, no svemu tome unatoč semafor uoči ulaska u drugu dionicu pokazuje 15:14. Božić je i dalje bez poena.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


8.45 minuta


Prva četvrtina je obilježena čvrstim obranama s obje strane i lošim šuterskim izdanjima. Kombinirani šut za tri poena je 3-13, a semafor minutu i pol prije kraja početne dionice pokazuje 10:14 za Budućnost.


6.07 minuta


Pri vodstvu Budućnosti 8:10 ozlijedio se kapetan Marko Ramljak koji je na ramenima suigrača i liječničke službe, uz gromoglasan pljesak s tribina, napustio parket. Trener Jusup je pozvao minutu odmora, a Ramljak je uskoro potom otišao u svlačionicu.


4.55 minuta


Utakmica je žustro krenula. “Đetići” su otvorili tricom Paula i poenom Tanaskovića, da bi Zadar odgovorio preko kapetana Ramljaka koji je zakucavanjem podignuo čitavu dvoranu na noge. Nije trebalo dugo čekati da na isti način odgovori Tanasković. Rezultat je 5:10 za goste, no Crnogorci su iskoristili bonus.


KK Zadar - KK Budućnost

FOTO: Luka Jeličić


Početak utakmice


Okršaj 14. kola ABA lige između Zadar i Budućnosti je počeo. Suci su Ilija Belošević, Marko Juras i Stefan Ćalić.


5 minuta prije početka utakmice


Poznate su i početne petorke. Trener Danijel Jusup u utakmicu kreće s Karlom Žganecom, Dariom Drežnjakom, Lukom Božićem, Markom Ramljakom i Arijanom Lakićem, dok je strateg Budućnosti od prve minute na parket odlučio poslati Andriju Slavkovića, Yogija Ferrella, Marvina Jonesa, Nikolu Tanaskovića i Brandona Paula.


KK Zadar - KK Budućnost

FOTO: Luka Jeličić


10 minuta prije početka utakmice


Zadar u utakmicu ulazi u kompletnom sastavu, sa svim igračima na raspolaganju, dok gostujući strateg Andrej Žakelj može računati i na nedavno pristigle Kenana Kamenjaša i Nikolu Tanaskovića.


15 minuta prije početka utakmice


Igrači obje momčadi se zagrijavaju za veliki okršaj u Krešinom domu u koji Zadar ulazi s osme pozicije na ljestvici (omjer 7-6), dok je Budućnost trenutno na petom mjestu s osam pobjeda i pet poraza.


KK Zadar - KK Budućnost

FOTO: Luka Jeličić


20 minuta prije početka utakmica


Dobar dan čitatelji Zadarskog lista i dobrodošli na uživo praćenje utakmice 14. kola ABA lige između Zadra i Budućnosti. Tribine se polako pune, a ispred Krešinog doma su ogromni redovi zaljubljenika u košarku i plavo-bilu boju.


KK Zadar - KK Budućnost

FOTO: Luka Jeličić