Nedjelja, 12. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Luka Božić najkorisniji igrač mjeseca ABA lige

Motivaciju crpim iz suigrača, trenera i navijača

Autor: Paulo Sarić

02.01.2024. 15:22
Motivaciju crpim iz suigrača, trenera i navijača

Foto: Luka Jeličić



Statistički izvrsne igre i povijesna dostignuća koja ove sezone ostvaruje Luka Božić donijele su novo priznanje snažnom Bjelovarcu koji je po drugi puta od početka nove kampanje izabran za najkorisnijeg igrača mjeseca regionalne ABA lige. Božić je u prosincu tri puta bio proglašen za MVP-ja kola, nastavivši time tradiciju koja kazuje da se 27-godišnji krilni košarkaš okiti novom epoletom svaki puta kada njegova momčad dođe do dva boda. Protekli mjesec je donio nastavak statističke dominacije „Kiborga“ s Višnjika koji je u pet utakmica bio na prosjeku od okruglih 20 koševa, 8.2 uhvaćene lopte i sedam asistencija po susretu, što mu je na koncu donijelo valorizaciju od 27.6 indeksnih poena.


Utakmice za pamćenje


Posebno impresivnu partiju je pružio u gostujućem trijumfu Zadra nad FMP-om (77:92), u kojem je bjelovarski košarkaš s 28 poena, 12 skokova i 11 uspješnih dodavanja stigao do tek četvrtog trostruko-dvoznamenkastog učinka u 23 godine dugoj povijesti regionalnog natjecanja. Bio je to već drugi Božićev „triple-double“ ove sezone, prvi je ostvario u pobijedi protiv Splita (28 koševa, 14 uhvaćenih lopti i 11 asistencija), a prije njega je taj podvig pošao za rukom tek još jednom nekadašnjem igraču Zadra, Chesteru Masonu koji je 13. listopada 2009. u dresu Širokog Heliosu ubacio 12 poena, uz 11 skokova i deset uspješnih dodavanja, te Feliksu Kojadinoviću koji je protiv Zadra 6. ožujka 2010. svojih 12 koševa nadogradio s 12 asistencija i deset uhvaćenih lopti.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Ne smiju se pritom zanemariti ni veliki doprinosi Božića u pobjedi na Cedevitom Olimpijom (73:79), kojoj je ubacio 32 poena, uz osam skokova i četiri uspješna dodavanja, te u predbožićnom čudu nad Partizanom (84:68), kada je „hodajući MVP“ ostao za asistenciju i uhvaćenu loptu kratak u lovu na još jedan „triple-double“ (26 koševa, devet skokova i devet uspješnih dodavanja).




– Velika mi je čast što sam izabran za najkorisnijeg igrača mjeseca u konkurenciji mnoštva euroligaških igrača i velikih talenata. Motivaciju i snagu crpim iz suigrača, trenera i fantastičnih navijača koji su nam čitavo vrijeme podrška – kazao je Božić za službene stranice ABA lige.


Mentorski odnos


Zadar se trenutno nalazi na diobi šeste pozicije na ljestvici regionalnog natjecanja sa sedam pobjeda i sedam poraza, a koliko je liga izjednačena zorno pokazuje podatak da isti omjer imaju i Mega, Studentski centar i Borac te bi se, kako sada stvari stoje, upravo među tim klubovima trebala tražiti posljednja trojica putnika u doigravanje. Bio bi to novi dobar rezultat za branitelje naslova prvaka Hrvatske koji su se prošle sezone, nakon punog desetljeća i pol, ponovno dočepali regionalnog „play-offa“, a na tom putu bi se ključnim mogli pokazati upravo gostujući trijumfi protiv Olimpije i FMP-a te rušenje moćnog beogradskog „Parnog valjka“ pred krcatim Krešinim domom.


– Pobjede protiv moćnih suparnika pružaju ogromno zadovoljstvo, ali i samo igranje protiv takvih protivnika u atmosferi u kojoj se osjećam posebno je velika čast. Nema boljeg osjećaja nego učiniti navijače sretnima i pritom zgrabiti dva boda protiv velikih momčadi – dodao je Božić, posebno istaknuvši odnos koji ima s trenerom Jusupom.


Luka Božić i Danijel Jusup (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


– Izuzetno sam mu zahvalan na brojnim stvarima te mu to pokušavam vratiti na parketu, ali i izvan njega. Uloga koju ima je vrlo važna te mi je puno više od samog trenera. Na njega gledam kao na mentora i osobu koja želi samo ono što je najbolje za mene i samim time mi pomaže da postanem bolji igrač – poručio je Božić.


MVP utrka


Luka Božić     val. 32.9


Marcus Weathers       val. 21.4


Kenan Kamenjaš        val. 21


Karlo Matković          val. 19.9


Klemen Prepelič        val. 19.8