Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ABA LIGA

Košarkaši Zadra u sklopu drugog kola gostuju kod Studentskog centra

Autor: Andrija Dešpoja

09.10.2023. 13:25
Košarkaši Zadra u sklopu drugog kola gostuju kod Studentskog centra

Foto: Filip Roganović/KK Budućnost/ABA liga



Ulazak košarkaša Zadra u novu sezonu, ako će se gledati rezultat, i nije nimalo loš. Dvije pobjede u domaćem prvenstvu i to na dvama moglo bi se reći najtežim gostovanjima u Premijer ligi, u Draženovom domu i na Baldekinu, te očekivani poraz na parketu Budućnosti u regionalnoj ligi učinak je koji bi trener Danijel Jusup sigurno potpisao unaprijed. Ipak, sami rezultat jako dobro skriva dojam da Zadrani nisu još ni blizu solidne, a kamoli optimalne sportske forme.


Mučenje u Premijer ligi


Već se kontra Cibone, za koju su nastupala tek šestorica ozbiljnih igrača, mogla vidjeti propusnost u obrani te slaba povezanost zadarskih redova, kao i to da su Jusupovi nositelji igre još uvijek miljama daleko od prezentacija koje su u kontinuitetu pružali prošle sezone.


Uslijedila je Budućnost koja je s 30 poena viška na svom kontu potvrdila da je orkestar s Višnjika daleko od uštimanosti, dok je i mučenje u petak protiv podosta hendikepirane Šibenke razotkrilo mnoge mane branitelja naslova prvaka Hrvatske.




Srećom po njih, dva boda su ipak pospremljena u džep i brže-bolje se moralo uhvatiti pripreme nove utakmice koja je na repertoaru danas od 18 sati, i to ponovno u crnogorskoj prijestolnici. Bit će to, računa li se Superkup, čak treći odlazak Zadrana prema Podgorici u posljednja tri tjedna, a prvi puta će im sa suprotne strane parketa u dvorani Morača stajati košarkaši Studentskog centra.


Radi se o klubu koji je uz Zadar prošle sezone slovio za najveće iznenađenje regionalne lige, te su na koncu obje momčadi završile u doigravanju. Tamo je Zadar otišao kao sedmoplasirani te je iz dvokoraka srušen od Crvene zvezde, dok su »Studenti« kao osmi pošteno namučili kasnijeg prvaka Partizan nakon poraza u dramatičnoj »majstorici«.


Podgoričku momčad i dalje uspješno vodi slovenski trener koji je svojevremeno radio čuda s Koper Primorskom, Andrej Žakelj, a on je i za ovu sezonu najavio mnogo toga dobroga, što će potvrditi puno jači igrački kadar Studentskog centra, kao i njihove odlične igre na otvaranju sezone.


Iznenadili su, i to poprilično, rušenjem Budućnosti, pa i Partizana u finalu Superkupa, da bi potom slavodobitno zaključili abaligašku premijeru na Gripama. Da se ne bi naviknuli na pobjede nad Dalmatincima morat će se pobrinuti Zadrani, a koliko je to zapravo realno očekivati pokušao je dočarati Jusup uoči teškog putovanja u Podgoricu.


– Igramo protiv mlade i potentne momčadi koja dobro trči. Pogodili su sa strancem, osjeća se glad, entuzijazam, a sada kada su osvojili Superkup dobili su i dodatno samopouzdanje. U prvom kolu smo imali problem sa skokom i defenzivnom tranzicijom, a tu je Studentski centar jak.


Uspijemo li to zaustaviti, mislim da smo bliže kvalitetnoj igri i rezultatu – ukazao je trener Zadra na ključne segmente koji nisu funkcionirali na otvaranju protiv Budućnosti, no u isto vrijeme je svjestan da mu momčad nije u pravom stanju i da će trebati proći još vremena kako bi sve sjelo na svoje mjesto.


– Ovog ljeta sam očekivao da ćemo malo kasnije doći u formu, to su mi i pripreme pokazale, tako da se više bavimo sobom. U ovom trenutku nismo ni blizu naših najboljih izdanja, zato se najprije trebamo okrenuti sebi i dovesti se u ravnotežu.


Hrvatski štih


U kolikoj mjeri će stručni stožer uspjeti dovesti igrače u ravnotežu kada im s druge strane bude stajala momčad koja je u dobroj formi i kojoj se jasno vide i »glava i rep«, kao i hijerarhija u igri, pokazat će parket. Dvojica povratnika iz Budućnosti, Kenan Kamenjaš i Igor Drobnjak najistaknutije su Žakeljeve figure, a dobrom kupovinom se pokazuje Amerikanac Aubrey Dawkins.


Naravno, nezaobilazan dio su i trojica Hrvata. Starosjedioci su već Mateo Drežnjak i Tomislav Ivišić, dok je ljetos kao veliko pojačanje stigao Borna Kapusta. Sve u svemu, izuzetno širok i kvalitetan »roster« pod sobom ima Žakelj, koji je istaknuo da će ključno biti energetski odgovoriti Jusupovim igračima.


– Čeka nas prvo iskušenje na našem terenu, nakon Superkupa i dosta dobre utakmice u Splitu. Igramo protiv Zadra koji u svojim redovima ima dobre i iskusne igrače, na čelu s odličnim trenerom. Igraju brzu košarku, kažnjavaju sve greške u obrani i u tom segmentu moramo biti najviše fokusirani. Poznato je da je Zadar zadržao osnovu momčadi i doveo nekoliko novih igrača. Zato moramo energetski biti bolji nego u prošlom kolu – kazao je strateg Studentskog centra, koji je i lani na početku nove sezone bio protivnik Jusupovoj momčadi.


Tada su »Studenti« u prvom kolu gostovali na Višnjiku, gdje su teško nastradali s 29 poena minusa (67:96). Žakelj je onda bio u sličnoj poziciji kao kolega mu na klupi Zadra ove sezone. Tražili su Podgoričani formu nakon rezultatske katastrofe i pronašli je u drugom dijelu sezone, stoga ima vremena da se kockice i u Jusupovom mozaiku poslože, bez obzira na ishod današnjeg dvoboja, koji će se moći pratiti na Arena sportu.