Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pitanje razvojne momčadi

Konsenzus oko sporta, velika kočnica oko financija

Autor: Paulo Sarić

27.07.2023. 16:26
Konsenzus oko sporta, velika kočnica oko financija

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar



Hoće li Jazine Arbanasi ostati razvojna momčad Zadra? Pitanje je to koje košarkaška javnost posljednjih tjedana učestalo postavlja. Nastavak jedne od najboljih ideja tadašnjeg sportskog direktora Branimira Longina, koja je uvelike olakšala prijelaz mladih i talentiranih igrača iz juniorske u seniorsku košarku, pod znakom je pitanja. Razvojna momčad u Prvoj muškoj ligi se pokazala kao važna stepenica u profesionalnom napretku velikog broja mladića koji su vrlo rano stekli iskustvo igranja protiv prekaljenih i fizički jačih suparnika te je odigrala bitnu ulogu u dvoznamenkastom broju poziva u omladinske reprezentativne selekcije koji su ovoga ljeta sletjeli na Višnjik. Premda samome sustavu, da bi bio optimalan za klub poput Zadra kojem je ABA liga ipak osnovno natjecanje, nedostaje završna stepenica, vrh piramide u vidu kluba u HT Premijer ligi koji bi poslužio kao posljednji korak pred ulazak u prvu momčad, što je modalitet koji su brojni rivali (više) srednje klase u regiji već odavno pretočili u realnost, od ljubljanske Olimpije, preko Budućnosti, Studentskog centra, FMP-a, Mege, itd., Jazine su kroz posljednje tri godine jako dobro poslužile svrsi i brojnim mladićima bile važan kotačić na putu do profesionalne košarke.


– Prema mojim informacijama, ništa još nije „sto posto“ odlučeno, no sve bi se trebalo znati do kraja tjedna – kazao nam je izvor iz zadarskog prvoligaša.


Gabriel Karmarko (KK Jazine Arbanasi)

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar


Uzmi ili ostavi

Kako sada stvari stoje, na stolu su dvije opcije. Prva je produljenje suradnje, druga je rukovanje i odlazak svakoga na svoju stranu. Pritom je važno istaknuti da su oba kluba na prvom sastanku pokazala interes za nastavak zajedničkog puta i da oko sportskog dijela nema previše prijepora, no kako to obično biva – zapelo je na financijama. Obje strane su suglasne da je u slučaju nastavka suradnje momčad potrebno pojačati s tri ili četiri iskusna igrača. Bila bi to garancija ostanka u Prvoj muškoj ligi, a ujedno i velika dodana vrijednost mladićima koji bi imali od koga učiti na treninzima i utakmicama, kako tu to prijašnjih godina radili od Dina Palčića, Petra Marića, Lovre Bašića, Dina Butorca ili Antona Kazarnovskog. Klub s Višnjika želi da Jazine u potpunosti preuzmu trošak plaćanja „stupova svlačionice“, dok Jazine prije nastavka suradnje žele isplatu sredstava koja je Zadar prema postojećem ugovoru dužan svojoj razvojnoj momčadi. U igri je bilo nekoliko modaliteta rješenja tog „gordijskog čvora“, pri čemu su iz uprave kluba s Višnjika prvo predložili isplatu duga u dvije ili tri rate, da bi potom ponudili jednoobročno plaćanje, pod uvjetom da se Zadar naredne dvije godine oslobodi svog dijela učešća u sufinanciranju razvojne momčadi. Ne radi se tu o pretjerano velikom iznosu, otprilike o 15 tisuća eura koliko godišnje prema postojećem ugovoru dobivaju Jazine, no upravo je ta svota najveći kamen spoticanja.


KK Jazine Arbanasi

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar


Ponuđena rješenja



Iz aktualnog prvaka Hrvatske žele nastaviti sportsku suradnji s Jazinama, no pritom za naredne godine nisu predvidjeli dodatna financijska sredstva kojima bi tu suradnju i – plaćali. Na Višnjiku smatraju da je doprinos kluba koji daje igrače, plaća trenera i pomoćnog trenera te osigurava termine za treninge i utakmice i više nego dovoljan te da uz navedeno nije potrebna dodatna novčana stimulacija.


Pleslić: Zadar će i dalje imati razvojnu momčad


Košarkaška javnost na problematiku odnosa između Zadra i Jazina Arbanasa prvenstveno gleda kroz prizmu momčadi s Višnjika koja je „stariji partner“ u tom odnosu, tim više znajući da su kadeti i juniori Zadra aktualni prvaci Hrvatske, velikim dijelom i zbog iskustva koje su u prethodnim godinama stekli kroz razvojne momčadi. Juniori kroz Jazine Arbanase u Prvoj muškoj ligi, kadeti kroz Diadoru u Drugoj muškoj ligi Jug.


– Razgovarao sam s ljudima iz Jazina, Puntamike i Diadore. Naravno da će Zadar i nadolazeće sezone imati razvojnu momčad i da će odluka biti donesena na vrijeme – kratko je kazao sportski direktor Zadra, koji nije želio ulaziti u detalje oko financija i toga u kojem će rangu ta momčad nastupati, kazavši da je sve ostalo interna stvar kluba.


– Odluka će biti donesena na vrijeme – ponovio je Pleslić, pokušavši umiriti javnost.


Suradnju žele i iz Jazina Arbanasa koji su dali nekoliko protuprijedloga i rješenja koja su varirala od sportskih do financijskih. Na stolu su bile opcije da Jazine plaćaju sve troškove trenera i pomoćnog trenera razvojne momčadi, a da im Zadar posudi maksimalni broj igrača koji dozvoljava pravilnik HKS-a, no s Višnjika su to odbili jer bi, sasvim razumljivo, željeli imati potpunu kontrolu nad svojom razvojnom momčadi. Drugi prijedlog je išao u smjeru preusmjeravanja postojećih sponzorskih sredstava u razvojni klub, treći u smjeru pronalaska zajedničkog sponzora, no do dogovora na prvom sastanku nije došlo. Zadar želi potpunu kontrolu nad razvojnom momčadi, a Jazine žele da im se plati ugovoreno i da im se nastavi plaćati za to što će biti razvojna momčad Zadra. Tada su iz „mlađeg partnera“ spremni svojim sredstvima pokriti troškove nekolicine iskusnijih igrača koji bi mladićima iz desetkovanog omladinskog pogona Zadra omogućili kvalitetniji napredak i siguran ostanak u drugom razredu hrvatske muške košarke. Situacija je daleko od jednostavne te se obje strane imaju za što „uhvatiti“ prilikom argumentacije svoje pozicije. Ostaje za vjerovati da će na koncu prevladati dobra volja i interes zadarske košarke, jer bi uistinu bila šteta izgubiti platformu poput Prve muške lige koja je ipak osjetno veći rang natjecanja od Druge muške lige Jug.


Sportski dio nije upitan


Oba kluba imaju interes nastaviti suradnju te su suglasna da Jazine Arbanasi i narednih sezona budu razvojna momčad Zadra. Čitava priča „šteka“ na financijama, točnije zapinje zbog 15 tisuća eura godišnje