Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

tek dio problema

Dok se nadzornici traže, mladi igrači odlaze

Autor: Paulo Sarić

26.07.2023. 13:37
Dok se nadzornici traže, mladi igrači odlaze

Foto: Luka Jeličić



Dok trener Danijel Jusup polako gradi seniorsku momčad Zadra za nadolazeću sezonu s još uvijek nedefiniranim, ili barem javnosti neobznanjenim proračunom i dok se iščekuje rasplet situacije s ugovorom hrvatskog reprezentativca Darija Drežnjaka koji na stolu ima povišicu u slučaju ostanka na Višnjiku i nadolazeće jeseni, a »plavo-bili brod« poput putnika iz trećeg razreda s Titanica napuštaju brojni talentirani mladići, mahom omladinski reprezentativci koji su kroz koju godinu trebali biti jamac dugoročne opstojnosti kluba, u uredima aktualnog prvaka Hrvatske u starim i trošnim Jazinama još uvijek – nema novih lica.


Od odlaska Davida Gunjevića krajem veljače KK Zadar je bez direktora te kroz tekuće poslove prolazi zahvaljujući birokratskom iskustvu vršiteljice dužnosti Vane Dundov, ali bez ikakve jasne strategije po pitanju razvoja kluba. Pomorskim rječnikom, kormilar je iskusan, ali kapetana koji će odrediti kurs nema!


Dva povezana momenta


I premda je Nadzorni odbor raspisivanje natječaja za novog čelnog čovjeka kluba najavio za početak lipnja, kako bi se stiglo na najbolji mogući način »odraditi« ljeto, u pravilu najbitniji dio sezone tijekom kojeg se slaže proračun, zatvara financijska konstrukcija, rade projekcije prihoda i rashoda, analiziraju i korigiraju usvojene razvojne strategije te grade nove, od natječaja za odabir novog direktora i dalje nema ništa.




U čitavoj priči postoje dva momenta. Međusobno odvojena, a opet, kako to u Zadru u pravilu često biva, ujedno i neraskidiva. Originalna ideja je uistinu bila da se natječaj raspiše prije početka ili barem u prvim danima ljeta, no situaciju je prolongiralo višetjedno čekanje potpisivanja Ugovora o financiranju KK Zadar te dobivanja jamstva za kredit.


Čekanje uzrokovano situacijom u Gradskom vijeću. Procjena je u na koncu bila da treba sačekati da sredstva »sjednu« na račun, jer je postojao opravdani strah po pitanju broja i kvalitete kandidata koji bi se javili na natječaj u situaciji u kojoj dobavljači nisu isplaćeni, igrači traže ugovorom zajamčena sredstva, a samo rješenje financijske problematike je »na dugom štapu«.


Stoga je odlučeno da se sačeka da »nevera prođe« i pokuša vratiti brod u mirnu luku prije raspisivanja natječaja za novog direktora. Sada je u igri drugi moment. Čeka se, naime, potvrda novih članova Nadzornog odbora, pa će na koncu novi direktor doći na gotovo i u situaciju da »niti je luk jeo, niti ga je mirisao«.



Politička popuna


Statut KK Zadar u svom 28. članku izrijekom kaže da se NO Društva sastoji od sedam članova. Trenutni saziv ima njih pet i čine ga: Dino Martinović, Dario Kljajić, Arsen Travica, Siniša Pećanac i Davor Karlović. Nedostaju još dva. Pritom je, kako bi se raskukuljile i razmumuljile sve igre i igrice koje već desetljećima krase, i jednako toliko koče, razvoj KK Zadar, ključno pojasniti kako se biraju članovi Nadzornog odbora.


Jednom riječju – politički. Naime, NO bira Glavna skupština kluba koja je pravno »tijelo u kojemu dioničari ostvaruju svoja prava u stvarima Društva« (čl. 16), a kako je većinski vlasnik kluba Grad Zadar jasno je da situacija u klubu prije svega ovisi o odluci izvršne vlasti, čitaj HDZ-a, koji će s obzirom na političku realnost biti jako obazriv na odnos snaga u Gradskom vijeću.


A ona je, u najmanju ruku i ne ulazeći u detaljnu analizu, kompleksna. Nedavno je iz tabora Enija Meštrovića proširena priča da udruga Grad košarke želi dodatna dva člana u Nadzornom odboru, što je nekoliko puta demantirano od strane samih predstavnika Udruge, no priča je poslužila kao dobra »topnička priprema« za inicijativu o vraćanju jednog predstavnika veterana u Nadzorni odbor, dok bi drugo mjesto trebalo pripasti Gradu Zadru, pri čemu ono »ne bi smjelo ići članovima HDZ-a«.


Pošto je klub za SDP »non-topic«, a predstavnik Akcije mladih je nedavno izišao iz Nadzornog odbora jasno je da je pritom izbor bio izuzetno sužen. I dok je udruga veterana KK Zadar kao svog predstavnika nominirala Borisa Hrabrova, s kojim izvršna vlast nema problema, već desetak dana se »lome koplja« oko drugog predstavnika.


Onog koji nije ni iz HDZ-a, očito ni iz SDP-a, ali ni iz Akcije mladih. Meštrovićev prvi kandidat je bio Zdenko Jukić, no ubrzo se u prvog favorita za to mjesto prometnuo nezavisni vijećnik koji je u Gradsko vijeće ušao s liste HDZ-a Damir Burčul.


Pitanje sportskog direktora


Pojedinci iz sadašnjeg saziva Nadzornog odbora glasno šapuću da nisu zadovoljni s (ne)radom sportskog direktora, no smijeniti ga ne mogu, jer bi to narušilo osjetljivi politički ekvilibrij u Gradskom vijeću koji bi se posljedično negativno manifestirao na klub.


U prilog tezi da se zapravo radi o, šahovskim rječnikom, »pat poziciji« ide i činjenica da je zahtjev za smjenom sportskog direktora pred Nadzorni odbor bio poslan još 6. veljače ove godine, pa se na koncu sjednica – nije ni održala.


Što je u pozadini?


Kao glavno pitanje nameće se što je u pozadini svega. Jednostavan odgovor glasi – borba za moć. Kao i uvijek. Onaj malo kompleksniji šapuće da se iza svega krije i borba za kadroviranje.


U tom kontekstu se posebno zanimljivim čini pitanje sportskog direktora Denisa Pleslića koji trenutačno ne dovodi igrače za seniorski sastav, dok su, s druge strane, u zadnjih nekoliko mjeseci iz kluba otišla petorica mladih reprezentativaca (Michael Ružić, Vito Perković, Jurica Zagoršak, Roko Lukić i Gabriel Karamarko), na što treba dodati i Duju Bralu koji je krajem prošlog ljeta napustio Zadar, ali i dvojicu trenera iz trofejnog omladinskog pogona.


I tu nije kraj, jer su na izlaznim vratima i novi igrači, i novi treneri. Pojedinci iz sadašnjeg saziva Nadzornog odbora glasno šapuću da nisu zadovoljni s (ne)radom sportskog direktora, no smijeniti ga ne mogu, jer bi to narušilo osjetljivi politički ekvilibrij u Gradskom vijeću koji bi se posljedično negativno manifestirao na klub. Upitno je bi li tada bilo novog kredita, a i proračuna općenito.


U prilog tezi da se zapravo radi o, šahovskim rječnikom, »pat poziciji« ide i činjenica da je zahtjev za smjenom sportskog direktora pred Nadzorni odbor bio poslan još 6. veljače ove godine, pa se na koncu sjednica – nije ni održala. Iza svega se, ne budimo naivni, krije i bitka za utjecaj na uvjete natječaja za novog direktora. Jer, ne smije se više dogoditi da »odnekud sleti neki tvrdoglavi Gunjević« koji je, pokojim skupim kompromisima i svim greškama unatoč, financijsku opstojnost kluba pretpostavljao svemu, uključujući i političku realnost grada i društva koja diktira izvore financiranja.


Što javne, što one »tržišne«. Potonje namjerno s navodnicima. Neki Gunjević koji je, podsjetimo, u veljači htio srezati proračun prve momčadi tako što bi (ot)pustio većinu igrača i trenera te do kraja sezone igrao s mladićima iz razvojne momčadi.


Naslova prvaka i fešte na Narodnom trgu tada zasigurno ne bi bilo, ali bi i minus od 300 tisuća eura, koliko je sezona generirala, možda bio ponešto manji. Jer, gotovo tolika je bila cijena naslova prvaka Hrvatske. U crvenome. Naravno, valja jasno i glasno kazati i da je lako rezati i kresati, sponzore treba naći!


Produžio Adem Mekić


I dok se na pojedinim poljima funkcioniranja kluba voda kablovima izbacuje iz utrobe broda ne bi li se barem donekle sanirala već nastala šteta, na drugim poljima sve teče manje-više po planu. Nakon kapetana Marka Ramljaka i Karla Žganeca, vjernost Zadru je produžio i makedonski reprezentativac Adem Mekić, čime se ispunjava zamisao trenera Danijela Jusupa o zadržavanju što je moguće većeg broja igrača koji su početkom lipnja osvojili naslov prvaka Hrvatske.


– Sretan sam što ostajem i što ću nastaviti surađivati s trenerom Danijelom Jusupom i većinom igrača s kojima sam dijelio svlačionicu prošle sezone. Nema tih novaca koji mogu zamijeniti radost osvajanja naslova prvaka Hrvatske na punom Višnjiku.


Uzbuđen sam i sretan što ću ponovo igrati pred zadarskim navijačima i s igračima koji su mi postali prijatelji. Iako sam u Zadru bio samo dva i pol mjeseca, jako sam se vezao uz grad, ljude i klub – izjavio je Adem Mekić za službenu stranicu KK Zadar.


Situacija u susjedstvu


I dok glavni uzrok čitave situacije nedvojbeno leži u unutarpolitičkim čimbenicima, treba spomenuti i da je KK Zadar prije dva dana preuzeo predsjedanje regionalnom ABA ligom, kao jedan od suvlasnika, u sklopu davno dogovorene rotacije.


U regionalnim igrama i igricama klub je dugo godina bio produžena ruka Crvene zvezde i Nebojše Čovića, pa je glasao za većinu prijedloga koji su odgovarali tada unipolarnom središtu moći iz Beograda. Zadar je nekoliko puta glasao i protiv promjene sustava natjecanja te proširenja doigravanja na osam klubova, čime je jednom zapravo sam sebe spriječio da uđe u postsezonu, a dvaput da se za nju bori do posljednjeg kola.


Zanimljivo, što mali broj ljudi zna, ne bi Zadar ni prošle sezone prekinuo petnaestogodišnji post da direktor Gunjević na iznenađenje pojedinih skupštinara nije glasao za proširenje doigravanja na osam momčadi, za konačnih 5-4 u prebrojavanju.


Uz velike napade iz Beograda, ovoga puta prije svega od strane predstavnika Partizana, ali i uz potpuno oduševljenje Dragana Bokana iz Budućnosti koji je takvim raspletom bio razdragan do granica pretjerane prisnosti. Zanimljiva crtica za kraj, koja daje i nešto širu sliku o tome koliko je pozicija direktora bitna. A njega, ili nje, još uvijek nema.


Časnici drže kormilo, nekad po naputku brodara, nekad po vlastitom nahođenju, ali kapetan je i dalje »na suhom«. A brod? Kuda on plovi? Iskusni morski vukovi čvrsto drže kurs, no pitanje je u kolikoj mjeri – gledaju širu sliku. Jer, lako bi mogli kroz pola godine ili dvije uletjeti u polje leda… A svi znamo kako to može završiti.