Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PUNO UPITNIKA

Neizvjesna budućnost: Naslućuje se rasipanje jedne od najtalentiranijih generacija

Autor: Paulo Sarić

30.06.2023. 09:22
Neizvjesna budućnost: Naslućuje se rasipanje jedne od najtalentiranijih generacija

Foto: ABA



Jutros je na vidjelo u potpunosti izašla loše čuvana tajna vezana uz stanje u omladinskom pogonu KK Zadar. Već duže vremena se »šapuće« da veliki broj talentiranih mladih igrača kluba s Višnjika nije u potpunosti zadovoljan organizacijom rada u omladinskom pogonu i putu prema seniorskoj momčadi. Pritužbe pritom ne idu na rad trenera kadeta i juniora Marka Selina i Roka Jurline, koliko na nedovoljnu koordinaciju na vertikali prva momčad-sportski direktor-omladinski pogon zbog čega se nerijetko događalo da pojedini mladi igrači koji su prošle sezone bili priključivani prvoj momčadi »gube« treninge i utakmice pa, primjera radi, sjede na klupi seniora umjesto da odrade kolo u razvojnoj momčadi, te, prije svega, na nepostojanje plana razvoja mladih igrača u prvoj momčadi.


Plana koji ne uključuje samo i isključivo dizanje kvalitete i forme kroz trenažni proces kako bi se došlo na razinu starijih i puno iskusnijih igrača, već ciljani razvoj kroz davanje minuta u seniorskoj momčadi, sukladno zaslugama, naravno.


Ružići bez komentara


Zadar je minule sezone osvojio naslove prvaka Hrvatske u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji te ima jednu od najtalentiranijih generacija u recentnoj povijesti, gledamo li mladiće rođene između 2003. i 2007. godine, što potvrđuje i poziv desetorici igrača u mlade reprezentacije, a mogao je biti i pokoji više da ne postoje prešutne »kvote« o broju igrača iz pojedinog kluba, no dobar dio tih igrača nije potpisao seniorske ugovor. Džabe ste krečili, reklo bi se. Ugovore s klubom imaju Antonio Sikirić, Krševan Klarica, Ivan Njegovan, Gabriel Karamarko, a odnedavno i Josip Badrak, no prilično je dugačka, a jednako zvučna ili zvučnija, i lista onih koji ugovore još uvijek – nisu potpisali. Na njoj se nalaze Jurica Zagoršak, Roko Lukić, Vito Perković, Toni Josipović i Michael Ružić, da spomenemo samo neke. Svatko iz svojih razloga, od kojih valja kazati da su neki osobni i da nemaju velike veze s klubom. Pritom je posebno zanimljiv slučaj potonjeg, prema viđenom jednog od najpotentnijih mladih zadarskih igrača u posljednjih dosta godina, koji već neko vrijeme ima ponude klubova iz inozemstva. Među ostalim i španjolskog Joventuta, gdje je prošlo ljeto otišao i talentirani Tomislav Buljan, ali i Barcelone, Gran Canarije, Valencije i Ulma. Ne bismo li dobili potvrdu mogućnosti odlaska mladog Ružića kontaktirali smo njegovog oca Tomislava, proslavljenog košarkaša Zadra i nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca, no umjesto njega dobili smo samo kratak odgovor Michaelove majke Barbare Jelić-Ružić, trofejne hrvatske odbojkašice i olimpijke, koja je kratko kazala da nema komentara na čitavu situaciju.




– Tomislav trenutno nije doma, a ja stvarno ne bih komentirala čitavu situaciju. Hvala vam na razumijevanju – kratko je rekla ponajbolja hrvatska odbojkašica u povijesti i majka Michaela Ružića.


Foto: ABA


Ugovor i seniorska momčad


Stoga je valjalo provjeriti drugu stranu priče, onu iz perspektive perjanice zadarskog sporta u kojoj već duže vremena vladaju organizacijski »šumovi u komunikaciji«.


– Krenuo bih od Michaela Ružića kao košarkaša. Prije početka prošle sezone je trenirao s juniorima i razvojnom momčadi te je bio dosta samozatajan, no on je na moje inzistiranje počeo dobivati minutažu u Prvoj muškoj ligi kroz našu razvojnu momčad Jazine Arbanase, te je kroz kvalitetan rad Roka Jurline i Marija Mandira, stručnjaka koji su i članovi stožera hrvatskih reprezentacija, došao do razine na kojoj je postao nositelj igre u drugom razredu hrvatske košarke. Postao je nositelj Jazina u seniorskoj košarci, a ja sam ga prepoznao da je on »taj«. Kada smo razgovarali nakon završetka sezone bilo mu je ponuđeno da uđe u seniorski sustav Zadra, uz sve ostalo što prati rad seniorske momčadi, pošto je to bilo najkvalitetnije rješenje koje smo mu u tom trenutku mogli ponuditi – kazao je Denis Pleslić, sportski direktor Zadra, dodavši da mladi Michael ima važeći ugovor o sportskom usavršavanju s klubom s Višnjika.


– U ovom trenutku nemamo nikakvu službenu informaciju da se oko njega nešto događa, no istaknuo bih da smo kao klub kroz sve ove godine učinili sve da Michael Ružić podigne svoju igre na vrlo visoku razinu, što je i napravio. Učinili bismo i u budućnosti sve da mu omogućimo da napreduje i ostvari maksimum u svojoj igračkoj karijeri. Kada samo pričali s njegovim roditeljima, oni su bili izuzetno zadovoljni napravljenim tijekom minule sezone i njegovim napretkom. Ponuđen mu je ugovor i prilika da se priključi seniorskoj momčadi – dodao je Pleslić.


Premda Michael još uvijek nije punoljetan, klub mu je ponudio profesionalni ugovor, umjesto dosadašnjeg o sportskom usavršavanju.


– Potpisao bi se profesionalni ugovor, tu ništa nije sporno. Mislim da je Zadar učinio sve što je u našoj moći. Imamo stručne ljude, a trener seniorske momčadi ima iskustva i znanja u radu s mladim igračima. Klub je učinio sve, ali baš sve što je u njegovoj moći da zadrži Michaela Ružića – istaknuo je kreator sportske politike aktualnog prvaka Hrvatske.


Nije baš tajna da osjetan broj mladih igrača nije u potpunosti zadovoljan sportskom politikom kluba i planom razvoja talentiranih momaka koji su prošle sezone osvojili naslov kadetskih i juniorskih prvaka države.


– Obitelj Ružić je bila super zadovoljna radom u prošloj sezoni i sve je išlo u pozitivnom smjeru. Kontinuirano smo razgovarali. I prošle i ove godine smo imali nekoliko sastanaka, a pričali smo i nakon završetka sezone – otkrio je 56-godišnji sportski djelatnik.


Foto: BOJAN BOGDANIĆ


Zadovoljni, a bez potpisa


Kakva je situacija s ostalim igračima iz omladinskog pogona, pošto se već duže vremena zna da pojedinci još uvijek nisu potpisali profesionalne ugovore sa Zadrom, premda su prepoznati od strane izbornika mladih reprezentacija te iza sebe imaju dobre igre u dresu Jazina i Diadore?


– Modalitet suradnje je klupska tajna, ali Josip Badrak, Gabriel Karamarko i Ivan Njegovan su potpisali ugovore s klubom te se od njih očekuje da će nastaviti putem koji su krenuli. Svima je otvoren put i nitko se ne smije uspoređivati s drugim igračima, već svako treba imati svoj stav. Treba doći sa stavom da si ti taj, a ne tražiti okolne putove. Uzmimo primjer Antonija Sikirića koji prošlo ljeto nije bio u fokusu reprezentacije, da bi ove sezone napredovao i došao na razinu ili dvije iznad one gdje je bio prošle godine, što ga je odmah stavilo na radar i krenuo je dominirati u reprezentaciji. Na njemu se vidi učinak trenažnog procesa i učinak rada Danijela Jusupa – poručio je Pleslić, otkrivši i da je Sikirićeva ozljeda koljena lakše prirode.


Što je s ugovorima preostalih talentiranih mladića, poput Roka Lukića, Vite Perkovića ili Tonija Josipovića?


– Ne bih išao u širinu. Sa svima razgovaramo i pregovaramo, a momci treniraju ili su u reprezentacijama. Napreduju i to je ono bitno. I zadovoljni su – zaključio je Pleslić.


Zadovoljni, a nitko od navedenih još nije potpisao profesionalni ugovor. I premda se to čini kao »mala stvar« u moru problema, prije svega financijske i političke prirode, s kojima se susreće Zadar, rasipanje talentirane mlade generacije bilo bi veliki udarac srednjoročnim ambicijama kluba s Višnjika. Ne smijemo zaboraviti da su momčad prošle sezone napustili Tomislav Buljan koji je u međuvremenu dogurao do dresa seniorske reprezentacije te Duje Brala koji je nakon sezone u Širokom među najboljim igračima U20 reprezentacije. Proširi li se ta lista (izvjesnim) odlaskom predvodnika nove zadarske generacije Michaela Ružića, ili odlascima još pokojeg mladog reprezentativca, bit će to velika mrlja na rad i organizaciju sportskog segmenta kluba. Naslovi u omladinskim kategorijama su lijepa stvar i potvrda dobrog rada trenera Selina i Jurline, no sve je trebalo voditi prema prvoj momčadi i dresu seniora Zadra koji je za nekoliko godina mogao imati gro domaćih igrača, s kojima bi se uz par kvalitetnih pojačanja ponovno mogao izdignuti iz regionalne osrednjosti, koja je ove sezone, s obzirom na prethodne, bila toliko slavljena. Kako danas stvari stoje, sada je to na dugačkom štapu…


Foto: ANDREJ JANčIJEV/KSZŽ