Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ABA liga, 8. kolo

Fantastični Božić trostruko-dvoznamenkastim učinkom srušio Splićane

Autor: Paulo Sarić

17.11.2023. 20:48
Fantastični Božić trostruko-dvoznamenkastim učinkom srušio Splićane

Foto: Josip Begonja/ABA liga



Košarkaši Zadra stigli su do nove pobjede u ABA ligi. Igrači Danijela Jusupa večeras su na Gripama u susretu osmog kola regionalnog natjecanja svladali Split rezultatom 75:82 u susretu u kojem je pravi loptački „banak“ održao Luka Božić koji je s trostruko-dvoznamenkastim učinkom odveo svoju momčad do slatkog trijumfa.


Borbeno poluvrijeme


Samo otvaranje susreta proteklo je u čvrstoj i ravnopravnoj borbi dvaju izjednačenih suparnika u kojoj su tek nijanse dijelile dvije momčadi. Naglasak je s obje strane bio na izdanju na defenzivnoj strani parketa pa su se igrači za svaki poen morali dobrano namučiti, a u takvoj košarci, obilježenoj neefikasnim šutom, najveća prednost je iznosila četiri koša, koliko su „Žuti“ imali u dva navrata (6:2 i 13:9). Oba puta je tricom uzvratio Luka Božić, drugi puta iniciravši seriju 0:7 koja je nakratko odvela Jusupove momke i na plus tri, no bili su to ujedno i jedini dalekometni ubačaji gostujućeg sastava u prvom poluvremenu pa nije trebalo dugo čekati da Splićani odvoje na nešto ozbiljniju razliku.


Tonko Vuko (KK Split)

FOTO: Josip Begonja/ABA liga


Dogodilo se to na samom otvaranju druge dionice kada su domaćini triput uzastopce bili precizni izvan linije 6.75 i time pokrenuli seriju 11:0 nakon koje su pobjegli na ugodnih plus šest (25:19). Reagirao je potom trener Jusup i na parket vratio svoj jedinog organizatora igre Arijana Lakića, što je urodilo plodom pa je semafor učas ponovno pokazivao egal, a na isteku 18. minute i novo vodstvo Zadrana (32:35), no bio je to tek „pljusak pred kišu“ jer su košarkaši s Višnjika do odlaska na veliki odmor ostali bez poena, što su domaćini iskoristili da zahvaljujući jako dobroj roli Lovre Runjića poluvrijeme zaključe s deset vezanih poena i u svlačionice odnosu zalihu od tri posjeda (42:35).


Božićeva dominacija




Premda su čitavo vrijeme imali skakačku ravnotežu te nisu olako gubili lopte, Zadrani bez dalekometnog šuta i sa samo jednim napadački raspoloženim igračem (Lukom Božićem, op. a.) nisu mogli parirati raspoloženim trupama Slavena Rimca koje su sedam puta bile precizne s udaljenosti, pri čemu su prednjačili Tonko Vuko i povratnik Shannon Shorter s po dva navođena projektila.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Josip Begonja/ABA liga


Nastavak je donio dijametralno suprotnu sliku i puno bolje šutersko izdanje prvaka Hrvatske. Dalekometni učinak Zadrana iz prvog poluvremena izjednačen je već nakon jedne minute igre u trećoj četvrtini, zaslugama Karla Žganeca i Darija Drežnjaka, a obrana se vratila na postavke sa samog otvaranja pa se vodstvo „Žutih“ počelo topiti iz napada u napad, da bi konačno okopnjelo nakon trice Lakića za 49:51. Nezaustavljivi Božić je skakao, zabijao i asistirao, suigrači su mu pomagali prije svega na defenzivnoj strani parketa i pri napadačkom skoku, dok su Splićani izgubili ritam iz prvog dijela, posljedica čega su veliki preokret i dva posjeda prednosti Zadra na ulasku u 30. minutu (54:60).


Asistencija za povijest


Već je u tim trenucima izvrsni Luka Božić „koketirao“ s trostruko-dvoznamenkastim učinkom (21 poen, deset uhvaćenih lopti i osam asistencija), no bilo je jasno da će za pobjedu Zadra snažni Bjelovarac trebati i nešto veću napadačku pomoć suigrača, a ona je stigla s očekivane adrese. Razigrao se u četvrtoj četvrtini Dario Drežnjak i dvjema tricama odbio pokušaje povrataka domaćih košarkaša, da bi vrijedan doprinos dao i Karlo Žganec koji je nešto više od dvije i pol minute prije kraja pogodio od table za 65:73 Zadra, zaključivši fantastičnu predstavu Luke Božića koji je time stigao do mitskog „triple-doublea“.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Josip Begonja/ABA liga


Utakmicu su, pak, zaključili upravo Božić tricom iz driblinga i kapetan Marko Ramljak koji je na sebi svojstven način, poenom nakon skoka u napadu, vratio svoju momčad na tri posjeda prednosti minutu i pol prije kraja, ubivši time svaku nadu „Žutih“ u mogućnost preokreta u završnici. Fantastični Božić je susret završio s 28 koševa, 14 skokova i deset asistencija, a pratio ga je Dario Drežnjak sa 16 koševa i sedam uhvaćenih lopti, dok je Lewis Sullivan prednjačio u domaćim redovima s 15 koševa.