Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Premijer liga, 8. kolo

Drežnjakova iskra zapalila rutinsku pobjedu protiv Cedevite

Autor: Paulo Sarić

09.11.2023. 21:34
Drežnjakova iskra zapalila rutinsku pobjedu protiv Cedevite

Foto: Luka Jeličić



Premda ne baš po uzusima mediteranske kužine, poslužila je Cedevita košarkašima Zadra kao dobar aperitiv pred nedjeljni okršaj s viceprvakom regionalne lige Crvenom zvezdom. Pred ovotjedno glavno jelo valjalo je sinoć odraditi i zagrijavanje u Krešinom domu, a njega su igrači Danijela Jusupa apsolvirali na najbolji mogući način svladavši Zagrepčane pred četiristotinjak gledatelja u susretu osmog kola Premijer lige rezultatom 89:68. Iako bez jednog od najvažnijih kotačića u svom i ove jeseni dobro podmazanom stroju, Zadrani su rutinski stigli do novog trijumfa u hrvatskom prvenstvu. Briljirao je, mora se to posebno istaknuti, 25-godišnji Mostarac Dario Drežnjak koji je za gostujuću obranu bio prava Hodgeova konjektura, pogotovo u prvih deset minuta kojih je proveo na parketu, kada je s čak 20 poena „probušio spremnike“ Cedevite.


Drežnjak šou


Premda zbog ozljede leđa nije mogao računati na Žganeca, trener Jusup se odlučio na minimalne promjene u početnoj petorci pa je umjesto visokog Zagrepčanina od prve minute krenuo Patrik Jambrović, no nije se to pokazalo kao idealno rješenje jer su gosti bolje otvorili utakmicu i krenuli s 0:5. Nije trebalo dugo čekati na reakciju zadarskog stratega koji je nezadovoljan viđenim u tim početnim trenucima već nakon 98 sekundi Jambrovića vratio na klupu, a u igru uveo Darija Drežnjaka. Bio je to potez za notes. „Juniori“ su pokušavali duplirati prilikom spuštanja lopte u post, no to je samo otvaralo više prostora Zadranima na trici, što su domaćini odmah iskoristili, prvo Marko Ramljak a onda i dvaput Drežnjak.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Bilo je to idealno zagrijavanje za hercegovačku haubicu koja je od tog trenutka nadalje imala laserski precizne koordinate pa je semafor već nakon šest minuta pokazivao 16:10. Uz efikasan napad, i obrana aktualnog prvaka Hrvatske je bila na razini što je nagrađeno odlaskom na dvoznamenkastu prednost već do kraja prve četvrtine. Nastavio je Drežnjak gdje je stao i na otvaranju druge dionice pa je vrlo brzo valjalo zabilježiti uistinu raritetan podatak. Popularni „Mrkva“ je za tek nešto više od deset minuta provedenih na parketu ubacio – 20 koševa!


Kontrola plovidbe




Izvrstan šut Zadra za tri poena nastavio se sve do kraja prvog poluvremena pa je Cedevita, nešto boljoj napadačkoj igri unatoč, iz posjeda u posjed upadala u sve veći zaostatak, sve do ogromnih 50:32, koliko je semafor pokazivao nakon trice Arijana Lakića nešto više od dvije minute pred odlazak na veliki odmor. Kao da je to dominantno izdanje na obje strane parketa nakratko uspavalo momke u bijelim dresovima koji su do petnaestominutnog predaha ostali bez poena, što su „Vitamini“ iskoristili da sa šest koševa vezanih ponešto otope zaostatak pred put u svlačionice. Prišli su igrači Damira Mulaomerovića i na minus deset na samom otvaranju nastavka (50:40), ali bilo je to sve što su gosti iz Doma sportova uspjeli napraviti. Uslijedila je serija Zadra 10:0, inicirana novim dvjema tricama, ovoga puta Ramljaka i Lakića, za povratak u mirne vode, nakon čega je utakmica ušla u kolotečinu.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Domaćini su zahvaljujući potpunoj kontroli skoka te i dalje visokim postocima šuta za tri, ali i velikom broju poena iz pogrešaka suparnika mirno plovili k osmoj pobjedi u Premijer ligi pa je do kraja valjalo ubilježiti tek konačnu razliku i minutažu mladih igrača. Semafor je nakon isteka vremena pokazivao plus 21 za Zadar, Grbić je u igri proveo pet minuta i 41 sekundu, a Ivan Njegovan četiri minute i 14 sekundi. Trojicu dvoznamenkastih u redovima momčadi s Višnjika predvodio je Dario Drežnjak s 23 koša, a pratio ga je Patrik Jambrović s 14 poena, pet skokova i pet asistencija, dok je Sandro Rašić s 15 koševa bio najefikasniji u gostujućim redovima.