Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

KK Zadar

Popravak obrane nužan za reprizu velikog prošlosezonskog uspjeha

Autor: Andrija Dešpoja

08.11.2023. 09:45
Popravak obrane nužan za reprizu velikog prošlosezonskog uspjeha

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar/ABA liga



Iza košarkaša Zadra je šest i pol tjedana nove sezone u kojoj zasad sve ide po utabanim stazama. Posebno se ta tvrdnja odnosi na Premijer ligu u kojoj se broji savršen učinak, sedam pobjeda iz sedam utakmica, s tim da su Zadrani iza sebe ostavili dvoboje s najtežim takmacima Cibonom i Splitom pa će, ako se ne dogodi posrtanje kontra Cedevite Junior u sljedećem kolu ili, pak, kontra osnaženog Dinama, kraj prvog dijela ligaške sezone sigurno dočekati na samom vrhu sa stopostotnim učinkom. Naravno, pored još uvijek mlade sezone u hrvatskom prvenstvu, u ovom razdoblju pod povećalom se najviše nalaze nastupi u regionalnom natjecanju, gdje se Zadar u šest kola predstavio u solidnom svjetlu, s polovičnim učinkom od tri pobjede i tri poraza. Jusupova momčad i s tim dosegom mora biti zadovoljna, posebice zbog činjenice da je trenutačno daleko najbolji hrvatski predstavnik u ABA ligi, jer su Split i Cibona tek jednom uspjeli parket napustiti uzdignutih ruku.


Očekivani porazi


Zadrani su zapravo dobili one utakmice koje su i trebali dobiti, pogotovo ako se gleda u kontekstu borbe za ostanak, iako je ta priča, barem zasad, u sporednom planu. Ceh su platile momčadi koje su nominalno slabije od Jusupove družine, Krka je svladana u Novom Mestu, prije »Farmaceuta« na Višnjiku je nastradao Mornar, a nakon gostovanja u Sloveniji – Cibona. Tri poraza su upisana na teškim gostovanjima i spadaju u kategoriju očekivanih, iako je zasigurno ostao veliki žal nakon propuštene prilike u nedjelju na parketu Mege. Sustizanje ogromnog zaostatka od 18 koševa i prelazak u vodstvo u drugoj polovici završne dionice donijeli su miris četvrte pobjede kojom bi se Jusupova momčad našla u samom vrhu poretka, no navijači i s omjerom 3-3 moraju biti zadovoljni.


Karlo Žganec i Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Doduše, Zadar je lani u ovo doba proživljavao najbolje otvaranje ABA sezone nakon 15 godina, s četiri pobjede u prvih šest kola, dok su 12. rundu Jusupovi momci dočekali na odličnom omjeru 7-4. Inzistirati na takvom dosegu i ove sezone bilo bi pretenciozno s obzirom na težak raspored koji košarkaše s Višnjika u narednih sedam kola čak četiri puta odvodi na gostovanja (Split, Igokea, Cedevita Olimpija i FMP), a u tri preostale domaće utakmice jedino je Borac »al pari« protivnik, dok Crvena zvezda i Partizan spadaju u kategoriju »nemogućih misija«. Tih sedam budućih abaligaških okršaja dat će spomenutoj priči o borbi za ostanak pravu dimenziju jer nije svejedno hoće li se Nova godina dočekati sa šest do sedam pobjeda na kontu ili, pak, s njih četiri do pet.


Statističke posebnosti




Što god se dogodilo, bit će puno vremena za popravak jer u drugom dijelu sezone Zadrani čak osam puta dočekuju svoje protivnike, s tim da će im najteži suparnik biti Budućnost, i u tom širokom bazenu domaćih utakmica mogu se nazrijeti pobjede koje bi mogle biti poguranac i prema željenom doigravanju. Iz uzorka, doduše još uvijek malog, od šest dosad odigranih susreta, indikativno je da je klub s Višnjika preslikao većinu dobrih navada iz prošle sezone, koju su zaključili na odličnom sedmom mjestu. Kao i lani, Zadar je, uz fenomenalan individualni doprinos najkorisnijeg igrača lige Luke Božića, i momčadski dominantan u određenim statističkim kategorijama, s naglaskom na skok igru i izgubljene lopte, što je često isticao trener Jusup, posebno u prvim ovosezonskim dvobojima i tijekom Superkupa u Podgorici. Tada su se nizali visoki porazi, a u svakoj od tih utakmica debelo se gubila skakačka bitka te se ogroman broj lopti bacao »u bunar«. Ipak, došlo je do kopernikanskog obrata u tim segmentima pa se Zadrani mogu podičiti da su nakon šest kola momčad koja u prosjeku gubi najmanje lopti, preciznije tek 9.2 po utakmici, što u usporedbi sa Splitom, koji je predvodnik u toj kategoriji, iznosi čak šest »turnovera« manje po utakmici.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Filip Roganović/ABA liga


Skakački je Jusupova momčad, iako joj evidentno nedostaje centimetara, treća u regionalnoj ligi i što se tiče ukupnog broja uhvaćenih lopti (33 po utakmici) i što se tiče napadačkog skoka (10.2 po utakmici). Uz te dvije izrazito bitne statističke stavke, Zadar se nalazi na vrhu i kada su u pitanju izlasci na liniju slobodnih bacanja kao i broj pogođenih »penala« po utakmici. Čak 29.3 puta u prosjeku Jusupovi igrači izlaze na liniju za bacanja, a s 20.5 pogodaka uz 70 posto uspješnosti su tim koji najviše prosječno zabija za jedan poen. Pored slobodnih bacanja, Zadrani se ističu i po tome što su momčad koja ispuca najviše trica po utakmici (32.5 pokušaja), i drugi su iza Crvene zvezde po broju pogođenih trica, s 10.2 prosječno. U još jednoj kategoriji Jusupova momčad se posebno ističe, radi se o osvojenim loptama. Sa 7.7 »krađi« prosječno nalazi se na trećem mjestu iza Partizana (8.3) i Borca (8.2).


Loš učinak klupe


Pritom se ne smije smetnuti s uma da dobre strane često prikrivaju one loše, a u taj koš spada jedan od najgorih ligaških učinaka igrača s klupe, kao i broj pogođenih dvica. Jusupovi starteri debelo strše u odnosu na rezerviste, što se moglo i golim okom primijetiti nebrojeno puta ove sezone, pa stoga ne čudi da je klupa Zadra s 21 poenom u prosjeku uspješnija samo od Krkine koja postiže 18 koševa po utakmici. Trn u oku Jusupu predstavlja i loša realizacija za dva poena, dok bi se pedantniji navijači sigurno složili da je Zadar mister zicera u ABA ligi, pa je i u tom elementu statistika neumoljiva. Odmah uz Mornar, koji pogađa tek 16 dvica po utakmici, nalazi se sastav s Višnjika koji je tek malčice bolji sa 16.2 pogođene dvice u prosjeku i s tek 50.6 posto uspješnosti s poludistance.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar/ABA liga


Zbirno gledano, Jusupova škvadra zasad je na dobrom kursu, s tim da prostora za napredak još itekako ima. Pogotovo na obrambenom kraju terena. Potvrdit će to i statistika koja kaže da je Zadar jedan od najubojitijih napadačkih timova u ligi s 83.3 postignuta poena po utakmici, no pritom previše prima, u prosjeku čak 79.6 koševa, što mu je u konačnici i stalo na put u trima gostujućim porazima, protiv Budućnosti kada je primio 103 poena, Studentskog centra koji mu je zabio 88 koševa, te u zadnjem ogledu kod Mege kada je primio 91 poen.


Zadar domaćin Cedeviti Junior


Zbog promjene domaćinstva košarkaši Zadra sutra će umjesto u Zagrebu, na domaćem parketu odmjeriti snage s Cedevitom Junior u susretu osmog kola Premijer lige. Utakmica se igra u dvorani Krešimir Ćosić, s početkom u 20 sati, a ulaznice za susret se mogu kupiti na internetskoj stranici Entrio.hr i na Entrio prodajnim mjestima.