Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Premijer liga, 19. kolo

Božić u dramatičnoj završnici spriječio iznenađenje

Autor: Andrija Dešpoja

03.01.2024. 20:52
Božić u dramatičnoj završnici spriječio iznenađenje

Foto: Marin Sušić/KK Cedevita Junior



Prvu utakmicu u novoj godini košarkaši Zadra su morali odraditi s uranjenim 19. kolom na gostovanju kod Cedevite Junior i može se reći da su se morali dobrano pomučiti kako bi nadjačali petoplasiranu momčad u Premijer ligi. Iznimno neizvjesna utakmica ipak je otišla u završnim sekundama na stranu sastava Danijela Jusupa (97:101), koji je u svojim redovima imao ključnu kariku u Luki Božiću koji se predstavio u svom mvpijevskom izdanju i ostavio svoj klub usamljenog na vrhu poretka hrvatskog prvenstva.


Allen i Luke


Čast da ubaci prve koševe u Premijer ligi u 2024. godini dobio je Arijan Lakić, kojem su se ubrzo pridružili Dario Drežnjak i Patrik Jambrović, pa se Zadar nakon samo tri minute dvoboja u Domu sportova našao na osjetnijih sedam poena prednosti (3:10). Takav nepovoljan razvoj događaja ponukao je domaćeg stratega Damira Mulaomerovića da naredi zonsku obranu i pokazalo se to iznimno efikasnim potezom, jer je Cedevita u manje od sto sekundi iskreirala 10:0 seriju i preokrenula stanje na semaforu (13:10). Domaći sastav u bogatoj koševima prvoj dionici definitivno je išao na pogon preciznog vanjskog šuta, pogodili su šest trica iz deset pokušaja, ali i na drugoj strani nije bilo problema oko pronalaženja brojnih pukotina u obrani “Narančastih” pa se prema drugoj dionici ipak otišlo s minimalnom gostujućom prednošću (24:25).


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Marin Sušić/KK Cedevita Junior


Svakako je veliki problem obrani Zadra predstavljao rezolutni na šutu Kevaughn Allen kojem se poslije s klupe pridružio novopridošli sunarodnjak Austin Luke i sve je to vodilo rastu ambicija domaćina koji se se našao na četiri viška (37:33), sredinom druge dionice. Jusup se zatim odlučio za novu rundu rotacija, iz trenirke je skinuo Juana Davisa i Krševana Klaricu, kao i Lovru Mazalina, pa se nalet Cedevite uspješno amortizirao, iako je do odmora svakako dalje na snazi bio festival šupljih obrana na obje strane, što je za put prema svlačionicama donijelo miroljubivih i nadasve poštenih 50:50.


Buđenje Božića




Obrambeni kraj terena nije se ni u trećoj četvrtini pokazao primarnom zadaćom ni kod jednih, ni kod drugih. Srećom po Jusupa konačno se, nakon Partizana, javio i Luka Božić koji je dominirao tim razdobljem utakmice ubacivši 14 koševa, od čega tri trice, ali nisu Zadrani uspjeli tu odličnu sekvencu Bjelovarčanina iskoristiti da otvaranju završne četvrtine pristupe s više od tri plusa (74:77) na svom kontu. Ipak, nije se najkorisniji igrač regionalne lige mislio zaustaviti samo na odličnoj trećoj dionici, nastavio je u istom ritmu i dvjema tricama donio svojima šest viška (83:89). No, momčad bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije nije se predavala, držala se u igri preko Allena i Ivana Bogdanovića te se prema posljednje dvije minute otišlo s poravnatim rezultatom 91:91.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Marin Sušić/KK Cedevita Junior


Ipak, rješenje rebusa zvanog Cedevita Junior potom je odlučio riješiti Božić koji u suradnji s Drežnjakom odvodi Zadar na 91:95, da bi nakon trice Lukea Bjelovarac s linije postavio na pokazat će se u završnih 11 sekundi na kapitalnih 94:97. Štoviše, domaćin nije uspio ni izvesti loptu izvan aut linije pa je umjesto napada za eventualni produžetak poslao Božića na novu turu bacanja za potvrdu teškog, ali slatkog slavlja Zadrana u Domu sportova. Fenomenalne izvedbe u novogodišnjoj premijeri prikazali su Božić koji je 34 koša, uz deset skokova i sedam asistencija te Žganec koji je ubacio 18 poena, uz 12 skokova i sedam asistencija. Kod domaćina je blistao Allen s 23 ubačaja, dok je Luke doprinio s 11 poena i devet asistencija.