ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ABA liga, doigravanje

Jusupova momčad bez šansi u Morači

Autor: Andrija Dešpoja

13.04.2024. 20:58
Jusupova momčad bez šansi u Morači

Foto: Filip Roganović/KK Budućnost



Otišli su košarkaši Zadra prema Podgorici motivirani da u prvoj utakmici četvrtfinalne serije naprave štetu favoriziranoj Budućnosti, no nisu u tome uspjeli. Ni blizu. Naletjeli su na moćnu momčad koja je pročitala sve planove gostujućeg trenera Danijela Jusupa i nadmoćno odnijela pobjedu 100:69, našavši se tako jednom nogom u polufinalu. Odluka je pala u trećoj četvrtini koju su Podgoričani odradili poput brzog vlaka, zaključivši je rezultatom 34:15, i tako zatvorili utakmicu unatoč još dugih deset minuta do kraja.


Marko Ramljak (KK Zadar)


Nezadrživi Ferrell


Budućnost se nametnula već na samom otvaranju dvoboja, dvije trice su sijevnule od strane Andrije Slavkovića i Yogija Ferrella, dok je dvaput pod košem bio precizan Nikola Tanasković, što je Jusupa natjeralo na vatrogasnu minutu odmora pri vrlo neugodnih uvodnih sedam minusa (10:3). Jezikova juha koju su zasluženo dobili košarkaši Zadra djelovala je tako da je Marko Ramljak vezao dvije trice, a drugi svoj dalekometni šut je ubacio i Karlo Žganec pa se učas preokrenula situacija s vodstvom gostiju (13:14) koji kao da su se okuražili nakon tog mini uzleta i ulaskom u završnu minutu prve četvrtine odbjegli na šest plusa (18:24). No, nije bilo popusta od strane domaćeg sastava u kojem je posebno šuterski vruć bio Ferrell, pa se prema drugoj dionici otišlo s tek minimalnim vodstvom Zadra (23:24).


Rapsodija izvan perimetra nastavila se i nakon kratkog predaha, Davis je ubacio svoju drugu tricu, dok je prvu u Žakeljevoj momčadi zabio Allerik Freeman (26:27). Povukli su zatim Dario Drežnjak i Lovro Mazalin goste do tri viška (28:31), ali onda naletjeli na visoku rampu od strane domaćina kojem se otvorilo u napadu s 10:0 serijom pa se dvije minute prije odmora Budućnost uzdigla do sedam poena prednosti (38:31). Uslijedilo je mini buđenje Jusupovih igrača koji su preko Žganeca i Mazalina spustili zaostatak na 38:36, ali nije bilo rješenja za neumoljivog Ferrella koji je ubacio za kraj poluvremena petu tricu iz šestog pokušaja, što je domaćinu priskrbilo finih šest plusa (36:42) pred nastavak.


Dario Drežnjak (KK Zadar)


Potop u nastavku




Povratak na teren nije donio bolje vijesti za navijače Zadra jer se Budućnost jako brzo preko Yoana Makoundoua našla na dvoznamenkastoj prednosti (51:40). Jusup se odlučio na potez koji inače nije vukao u regionalnom natjecanja, izvadio je iz igre indisponiranog Božića i to je donijelo nekakve koristi jer su Žganec i Drežnjak prepolovili zaostatak (51:46). No, kratkog vijeka je bilo radovanje gostiju koji nisu uspjeli zatvoriti prilaze svom košu, već su dopustili Wrightu, Kamenjašu i Mageeju prelaganu egzekuciju za bijeg na nedostižnih 19 viška (66:47). Tu je bio i kraj nadanjima Zadrana da se mogu dočepati pothvata u dvorani gdje se čak preko 17 godina čeka na pobjedu. U preostalih 13 minuta gosti se nisu uspjeli oporaviti od šoka. Ramljak s 14 te Mazalin i Drežnjak, svaki s 13 poena, pokazali su se najefikasnijima u redovima Zadra, a najgoru partiju sezone pružio je Božić koji je za 34 minute provedene na parketu ubacio samo dva koša. Kod domaćina je prednjačio Ferrell sa 17 koševa.