Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nogomet

Jedno je sigurno, večeras Hrvat osvaja trofej UEFA Superkupa. Gvardiol i Kovačić mogli bi dobiti šansu od prve minute

Autor: Davor Petrović

16.08.2023. 06:44
Jedno je sigurno, večeras Hrvat osvaja trofej UEFA Superkupa. Gvardiol i Kovačić mogli bi dobiti šansu od prve minute

Foto: PO PRVI TROFEJ S GRAĐANIMA - Mateo Kovačić/Foto REUTERS



Uoči večerašnje utakmice za UEFA Superkup između Manchester Cityja i Seville na stadionu »Georgios Karaiskakis« u Pireju sigurne su dvije stvari. Kao prvo, trofej će osvojiti hrvatski nogometaš(i), a kao drugo, mjere osiguranja bit će na najvišoj mogućoj razini. Razlog za ovo drugo nije potrebno posebno isticati.


Naravno, status favorita pripada Građanima koji bi večeras u početnoj postavi mogli imati Joška Gvardiola i Matea Kovačića. Naime, Ruben Diad, Bernardo Silva i Kevin de Bruyne, kojeg čeka višemjesečna stanka, nisu ni išli na put zbog zdravstvenih problema, a John Stones još uvijek nije u potpunosti zaliječio ozljedu kuka i vrlo vjerojatno neće nastupiti.


Doduše, čak i da su svi navedeni zdravi, hrvatski dvojac imao bi velike izglede za mjesto u udarnoj jedanaestorci. Jednostavno, Pep Guardiola je u dosadašnjem dijelu sezone riječima i dijelima pokazao da iznimno cijeni Gvardiola i Kovačića.


Rukopis




– Poznajem Mendilibara i nisam se iznenadio kada je prošle sezone u tren oka preokrenuo stvari u Sevilli. U finalu Europske lige savladao je Romu Josea Mourinha, a utakmice protiv njega uvijek su izazovne i teške. Znam to iz osobnog iskustva. Čim vidite kako Mendilibarova momčad igra, možete prepoznati njegov trenerski rukopis. Ti igrači jure prema naprijed, brzo koriste krila, ubacuju puno centaršuteva, dobro ulaze u šesnaesterac i agresivni su – tvrdi Guardiola.


Uz izražavanje maksimalnog poštovanja prema večerašnjem suparniku, najplaćeniji trener na svijetu otišao je i korak dalje.


Kapa dolje


– Kao što obično kažemo da je Real Madrid favorit za osvajanje Lige prvaka, tako je Sevilla uvijek favorit u Europskoj ligi. Skidam kapu za sve ono što je taj klub napravio u ovom natjecanju jer je to nevjerojatno. Sevilla zna kako nastupati u europskim natjecanjima i zato sam siguran da nas čeka dobra utakmica – dodao je trener Građana.


Mendilibar zbog ozljeda ne može računati na Tanguya Nianzoua i Alfonsa Vacasa, a u kategoriju upitnih spadaju načeti Adnan Januzaj te Brazilci Fernando i Marcao.


– Pep je svojim rezultatima pokazao koliko je narastao kao trener. On se dokazuje iz godine u godinu, sada je ostvario cilj osvajanjem Lige prvaka s Manchester Cityjem. Pepovu momčad bit će vrlo teško zaustaviti jer on uvijek ima tisuću fantastičnih načina igre. Zbog toga će ova utakmica biti teška i komplicirana za nas – zaključio je Mendilibar.