Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar Open

Iznenađujuća ispadanja Prižmića, Thiema i branitelja titule Giannessija

Autor: Alen Plahinek

20.03.2024. 18:46
Iznenađujuća ispadanja Prižmića, Thiema i branitelja titule Giannessija

Foto: Frane Hrabrov



Trećeg dana natjecanja započelo je drugo kolo ATP Challengera u Petrčanima i donijelo je tri prava iznenađenja. Može se reći neugodna, za one istinske ljubitelje “bijelog sporta”. Dvojica koji su slovili kao prvi konkurenti za podizanje titule krajem ovog tjedna poprilično neočekivano završili su svoj nastup već nakon dva odigrana meča. Riječ je o mladoj teniskoj senzaciji Dini Prižmiću i nekadašnjem broju tri svjetskog tenisa Dominicu Thiemu. Na to sve nadovezalo se i ispadanje Alessandra Giannessija, branitelja prošlogodišnje titule.


Lude brojke


Gledajući statističke podatke meča između Prižmića i 421. igrača na ATP ljestvici Čeha Jonasa Forejteka, gotovo da je nevjerojatno kako to Prižmić nije pobijedio. U svim statističkim kategorijama Forejtek je bio uspješniji tek u tri – imao je manje duplih grešaka, više je break lopti spasio i više ih je iskoristio. U konačnici završilo je 7:6, 0:6 i 6:4 u vrhunskom toplo-hladnom meču koji je uistinu mogao otići na obje strane. Ovog puta zvijezde nisu bile okrenute Hrvatu.


Započelo je vrlo nervozno, Prižmić je izgubio svoj prvi početni udarac i Forejtek je otišao na 3:0. Pribrao se Prižmić nakon toga, uhvatio konce igre i vratio se na 3:3. Nakon toga slijedi već uhodana priča ovog turnira – break na break. Šest gemova zaredom otišlo je na stranu onoga koji nije servirao. Značilo je to da se otišlo u tie-break u kojem se ova priča nastavila. Prvi je set loptu imao Prižmić pri 6:5, no dva dobra servisa Čeha omogućili su njemu šansu za set. Obranio se Prižmić, ali poen nakon gubi i Forejtek servira za set, no po dobrom starom običaju ne uspijeva to riješiti u svoju korist. U konačnici Čeh set uzima osvojivši poen na Prižmićev servis.




I dok je ova ekstremno neizvjesna borba trajala u prvom setu, kroz drugi se Prižmić “prošetao” bez ikakvih problema i osvojio ga sa 6:0, a njegov je protivnik pritom u cijelom setu osvojio tek deset poena. Na krilima tog sjajnog drugog seta Prižmić je igrao i u trećem, no nije uspio iskoristiti dvije prilike za break. Nešto kasnije, u devetoj igri, Forejtek dolazi do prve i jedine break prilike u setu i to iskorištava te u konačnici uzima meč. On će u četvrtfinalu igrati protiv Austrijanca Neumayera koji je napravio drugo veliko iznenađenje “uništivši” Thiema sa 6:2 i 6:1.


Potop


Thiem očito nije Thiem, koliko god bi ljubitelji tenisa željeli gledati taj jednoručni bekend ponovno na Touru na visokim razinama, jednostavno više nije to “to”. Trenutačno je ispadanje u drugom kolu Zadra svojevrsna realnost za nekada jednog od najboljih igrača svoje generacije. Rezultat 6:2, 6:1 izgleda kao da se Neumayer “poigrao”, no meč je trajao gotovo dva puna sata. Poveo je Neumayer 3:0 u prvom setu, a onda u petoj igri spasio tri break-lopte i prelomio set. Drugog je poveo 2:0, a onda u trećem gemu spasio četiri break lopte, osvojio svoj servis i bilo je jasno da je praktički gotovo.



Treće iznenađenje djelo je Kazahstanca Skatova koji je također sa 6:1 i 6:2, ali nakon samo 77 minuta igre projurio pokraj branitelja titule ovog turnira Giannessija. Talijan kao da nije ni pružio pravi otpor u jučerašnjem meču, a najbolje o tome svjedoči kako je ukupno imao svega jednu break loptu. Skatova u četvrtfinalu očekuje Austrijanac Kopp koji je nadigrao Bugarina Kuzmanova sa 7:6 i 6:2.


Danas na terene u Punta Skali izlaze druga dvojica hrvatskih predstavnika – Matej Dodig igra protiv Bugarina Andreeva te Nino Serdarušić kojeg očekuje Čeh Kolar