Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HRVATSKI JUNACI

Ispisali su golmansku povijest! 'Livi' i 'Suba' vlasnici su ovog rekorda na SP-ima

Autor: R.H.

23.10.2023. 19:22
Ispisali su golmansku povijest! 'Livi' i 'Suba' vlasnici su ovog rekorda na SP-ima

Foto: Ilustracija Marko Prpić/PIXSELL



Hrvatski čuvari mreže Dominik Livaković i Danijel Subašić vlasnici su jednog zanimljivog rekorda na Svjetskim prvenstvima. Naime, i jedan i drugi su obranili tri penala u raspucavanju kaznenih udaraca, a to je još učinio samo Portugalac Ricardo, koji je 2006. godine zaustavio udarce Engleza Gerrarda, Lamparda i Carraghera u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj.


Subašić je u legendu ušao 2018. godine kada je ‘izludio’ danski trojac Eriksen – Schone – Jorgensen u osmini finala Mundijala u Rusiji. Prvo je obranio šut Eriksena, a onda je u četvrtoj i petoj seriji spriječio Schonea i Jorgensena da donesu prednost Dancima. Tako je omogućio Ivanu Rakitiću da zakuca odlučujući penal u donji kut Kaspera Schmeichela, čime su Vatreni prvi put nakon 1998. izborili četvrtfinale Svjetskog prvenstva.


Četiri godine kasnije u Kataru, Livaković je u istoj fazi natjecanja uništio japanske snove, obranivši penale Minaminu, Mitomi i Yoshidi. ‘Livijeve’ majstorije otvorile su Vatrenima put prema novoj bronci, koja je osvojena u utakmici za treće mjesto protiv senzacije prvenstva – Maroka.