Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ŽENE NA STADIONIMA

Irankama dopušten dolazak na nogometne stadione

Autor: Hina

09.07.2023. 20:17
Irankama dopušten dolazak na nogometne stadione

Foto: PixabayIrankama će biti dopušteno prisustvovati utakmicama muškog nogometnog prvenstva, objavio je predsjednik Iranskog nogometnog saveza. “Jedna od važnih značajki lige ove godine, je to što ćemo vidjeti žene na stadionima,” kazao je predsjednik Saveza Mehdi Taj tijekom izravnog prijenosa ždrijeba parova za nadolazeću sezonu iranskog prvenstva koje počinje u kolovozu.


Taj je dodao kako su neki stadioni u gradovima Isfahan, Kerman i Ahvaz – ali ne i u glavnom gradu Teheranu, spremni ugostiti žene. Iran je u velikoj mjeri zabranio dolazak gledateljica na nogometne i druge sportske stadione od Islamske revolucije 1979. godine, unatoč tome što nije bilo zakona koji to zabranjuju. Iranske vjerske vlasti, koje imaju važnu ulogu u donošenju odluka u toj zemlji, tvrdile su da žene treba zaštititi od muške atmosfere i pogleda poluodjevenih sportaša. U kolovozu prošle godine nakon niza godina ženama je bilo dopušteno prisustvovati utakmici nacionalnog prvenstva kada se teheranski klub Esteghlal susreo s Mes Kermanom.


U još jednom rijetkom slučaju u listopadu 2019. oko 4.000 žena moglo je prisustvovati kvalifikacijskoj utakmici Irana za Svjetsko prvenstvo 2022. protiv Kambodže na teheranskom stadionu Azadi.