Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

BICIKLIZAM

Woods pobjednik devete etape biciklističke utrke Tour de France

Autor: Hina

09.07.2023. 19:52
Woods pobjednik devete etape biciklističke utrke Tour de France

Foto: Reuters



Kanađanin Michael Woods (Israel – Premier Tech) pobjednik je devete etape biciklističke utrke Tour de France, 182 km dugačke brdske etape od Saint-Leonard-de-Noblata do Puy de Domea.


Woods je etapu s usponom na mitski Puy de Dome, koji je ponovo na Touru nakon 35 godina izbivanja, dobio ispred Francuza Pierrea Latoura (TotalEnergies) sa 28 sekundi zaostatka i Slovenca Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) koji je imao 35 sekundi zaostatka.


Posljednji pobjednik na ugašenom vulkanu u središnoj Francuskoj bio je Danac Johnny Weltz 1988. godine. Od tada Puy de Domea nije bilo na Touru zbog pitanja očuvanja ovog iznimnog mjesta označenog kao “Grand site de France” od 2008. i UNESCO-ve svjetske baštine od 2018.




Prvi pobjednik na vrhu, legendarni Fausto Coppi, rekao je da je to bilo “teže od Mont Ventouxa, dok je Jonas Vingegaard nedavno nakon ispitivanja staze kazao kako se nikada ranije nije popeo na takav uspon.


“Jako je, jako strmo. Mislim da se nikad nisam popeo na ovakav uspon. Nema predaha. Bez ikakvih zavoja, morate neprestano držati snagu na pedalama.”


Puy de Dôme je bio i poprište legendarne borbe i poznate fotografije iz 1964. izneđu Jacquesa Anquetila i Raymonda Poulidora.


U usporedbi s drugim usponima na Touru, Puy de Dome nije najduži, najviši ni najstrmiji. Dugačak je 13.3 kilometra i prosječnog nagiba 7,7%, međutim, najteža posljednja dionica od 4 km je s najvećim nagibom od oko 14%.


“Bilo je jako teško na ovom usponu, čak ni na početku nisam mislio da ću slaviti. Želio sam dati sve od sebe, bez obzira na rezultat. Međutim, na 800 metara od cilja vidio sam da je stvarno moguće,” kazao je 36-godišnji Kanađanin u mikrofon France 2.


Uspon na Puy de Dome prvi je započeo Amerikanac Matteo Jorgenson (Movistar), koji je imao minutu prednosti ispred Mohoričeve grupe i dodatnu minutu ispred osam progonitelja.


Mohorič se u zadnja četiri kilometra odvojio i krenuo za Jorgensonom. Woods je iz druge skupine također jurnuo prema vrhu, prestigao slovenskog asa, a potom 500 metara prije kraja prestigao i Amerikanca upisavši 14. pobjedu u karijeri i prvu na Touru.


Drugi je kroz cilj prošao Francuz Pierre Latour (TotalEnergies) sa zaostatkom od 28 sekundi, a Mohorič je pred sam kraj stigao Jorgensona i osvojio treće mjesto sa zaostatkom od 35 sekundi.


U ukupnom poretku vodi Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) sa 17 sekundi ispred Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates) i Australca Jaia Hindleyja (Bora-Hansgrohe) koji ima 2:40 minuta minusa.


Ponedjeljak će biti slobodan dan, a utorak nas očekuje etapa od Vulcanie do Issoira (167.2 km) s pet ne previše strmih kategoriziranih uspona.