Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SP u vaterpolu

Hrvatski vaterpolisti pobjedom protiv Kine mogu osigurati OI u Parizu

Autor: Igor Duvnjak

11.02.2024. 07:31
Hrvatski vaterpolisti pobjedom  protiv Kine mogu osigurati OI u Parizu

Foto: Foto HVS/G. SCALA/DBM

Apsolutni smo favoriti, a sve osim naše pobjede bilo bi iznenađenje stoljeća. Kina? Drago mi je da su uspjeli ostvariti rezultat s našim stručnim stožerom i našim izbornikom Asićem - kaže Ivica Tucak, izbornik Hrvatske



DOHA  Hrvatski vaterpolski fanovi bit će uz svoje miljenike uz nedjeljnu kavicu, pratit će reprezentaciju kojoj će nasuprot plivati Kina u osmini finala Svjetskog prvenstva u Dohi. Dojam je kako je ovo za Hrvatsku u biti neznatni ulog bez rizika s obzirom na rejting reprezentacija, a dobitak je nerazmjerno veći, plasman na Olimpijske igre u Parizu. Bez obzira na to što baš nikada ne valja vikati hop prije nego se skoči, u ovom slučaju bi neuspješan hrvatski doskok za svakog u vaterpolskom svijetu bio prvorazredna senzacija o kojoj bi se dugo pričalo.


Uglavnom, očekujemo svi da se odigra drugi čin ovog hrvatskog vodenog monologa s loptom, sve nakon što smo u petak svjedočili onome s Južnom Afrikom. Odvijala se paljba po suparničkoj mreži kraj nemoćnih južnoafričkih statista, okončana je s 29:6, pobjeda s košarkaški visokom razlikom zabilježena je iako si je izbornik Ivica Tucak dopustio luksuz odmaranja imena najveće svjetske razine, centarskog para Luke Lončara i Riječanina Josipa Vrlića, a o suparničkim šuterima se toliko »zabrinuo« da među vratnice nije postavio dubrovačku legendu Marka Bijača. Usprkos svemu tome nadmašen je hrvatski rekord u razlici na SP-ima s Južnom Afrikom, uz ostalo i onih zvučnih 19:0 iz Barcelone 2013. godine. Pritom je Južna Afrika do sada bila »sretna zvijezda« hrvatskim vaterpolistima na svjetskim smotrama, svaki puta je poslije utakmica s njima Hrvatska zaplivala k medalji. Prvo je u Melbourneu 2007. s Ratkom Rudićem stigla do zlata, a u Barceloni je bila treća na svijetu.


Bez kockanja


– Čeka nas ta najvažnija utakmica, te prva eliminacijska. Znamo da nam ta utakmica nosi plasman na Olimpijske igre. Ispostavilo se da je suparnik Kina na iznenađenje svih. Apsolutni smo favoriti, a sve osim naše pobjede bilo bi iznenađenje stoljeća. Ući ćemo u utakmicu sto posto, nećemo se kockati – kaže Ivica Tucak, izbornik Hrvatske. – Razmišljamo o četvrtfinalu, ali na način da odmorimo igrače, ali i zadržimo tonus za postizanje pravog rezultata. Razgovarao sam i s Vrlićem, koji je izrazio želju da zaigra iako sam ga želio odmoriti još dva dana. Kina? Drago mi je da su uspjeli ostvariti rezultat s našim stručnim stožerom i našim izbornikom Asićem, koji je bio uz mene četiri godine u reprezentaciji, do Rija. I oni se bore za OI i to treba respektirati, ali apsolutno smo bolja reprezentacija.


Dream team




Sve što je bilo jučer je, naravno, bilo pa prošlo, sada valja početi ljubav ispočetka, baš s Kinezima. Selekciju mnogoljudne nacije vodi Ivan Asić, Splićanin koji je na Kantridi vodio riječki vaterpolski dream team, sastav Primorja EB u koji je legendarni Predrag Sloboda doveo čak sedmoricu olimpijskih pobjednika. Asićevi Kinezi slavili su s Brazilcima 10:8, oduševljeni svojim prvim plasmanom u povijesti među 16 najboljih i inače prvi ulazak u završnicu nekog velikog natjecanja.


– Presretan sam što smo u osmini finala, ovo je za Kinu velik rezultat. Nema dileme tko je favorit, a nama će utakmica protiv Hrvatske biti nagrada, prilika za učenje. No, mi želimo, ako možemo, prirediti još koje iznenađenje, nećemo se predati u utakmicama koje dolaze – poručio je Asić.


Hrvatska pak danas namjerava uspješno ovjeriti pečat na vizu za Olimpijske igre, a onda su pred njom veliki izazovi, u četvrtfinalu je suparnik Srbija, pobjednik skupine C.


Raspored

 


Osmina finala: (danas) Hrvatska – Kina (10), Australija – Francuska (14), Crna Gora – Rumunjska (15.30), SAD – Italija (17)
Četvrtfinale (13. veljače): Srbija – Hrvatska/Kina, Mađarska – Australija/Francuska, Španjolska – Crna Gora/Rumunjska, Grčka – SAD/Italija.