Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SP vaterpolista

Hrvatski vaterpolisti danas u Dohi igraju reprizu finala EP-a: "Pobjedom osigurati Pariz"

Autor: Igor Duvnjak

07.02.2024. 08:16
Hrvatski vaterpolisti danas u Dohi igraju reprizu finala EP-a:

Foto: Loren Fatović/Foto HVS/G. SCALA/DBM

Čeka nas izuzetno teška utakmica protiv reprezentacije koja dominira posljednjih sedam godina - kaže Ivica Tucak



RIJEKA  Svjetsko prvenstvo vaterpolista u Dohi praktički je tek počelo, ali skoro pa nije niti trajala uvodna pucnjava u Kataru, a već je na redu teška artiljerija, dvoboj velikana kakav je onaj današnji između Hrvatske i Španjolske (17 sati). Duž Jadrana samo što galebovi još ne kriče o nedavnim dvobojima tih svjetskih velesila kojih se navijači u Hrvatskoj ne sjećaju rado, pogotovo ovog posljednjeg na Europskom prvenstvu, na taj finalni obračun u Zagrebu. Sada počinje novo poglavlje te vaterpolske trilogije. Igrači izbornika Ivice Tucka prvo su potopili velike konkurente u produžecima, ali je onda uslijedio bolni potop u finalu, kada je u finišu Granados izronio kao torpedo i raznio obranu pred vratarom Markom Bijačem dovoljno za veliki preokret i gostujuće slavlje, osvajanje europske krune (11:10).


U Kataru u skupini A Svjetskog prvenstva momčadi, koje su ne samo favoriti za prvo mjesto u skupini nego i za svjetsku krunu, startale su u skladu s ugledom, uvjerljivim pobjedama kojima su suparnicima zorno dali do znanja da za njima miljama zaostaju kvalitetom. Jerko Marinić Kragić, Josip Vrlić i društvo na startu nadigrali su Australce, dok je pak španjolski sastav Južnoafrikancima još uvjerljivije dokazao koliki je favorit. Uvodni nastupi, kao i spomenuta prethodna dva duela u kojima se pobjeđivalo doslovno »za udar ruke«, kao da najbolje najavljuju neizvjesnu borbu u vodi.


Glavni cilj


Hrvatska skače u vodu nakon dobro obavljenog posla s Australcima, pri čemu i krajnjih 13:8 ne daje dovoljnu ilustraciju o odnosu snaga jer budući da je velika prednost još nakon »poluvremena« odredila pobjednika, logično je bilo da se izabranici Ivice Tucka malo opuste razmišljajući o današnjoj teškoj utakmici i čuvajući se eventualnih ozljeda. Već samom pobjedom napravljen je veliki zaveslaj prema Olimpijskim igrama u Parizu jer je osigurano drugo mjesto u skupini i eventualna osmina finala gdje bi nasuprot bili nedorasli suparnici poput Brazila ili Kine. U osminu finala ulaze, naime, i drugoplasirani te trećeplasirani iz skupina. Hrvatska želja je, naravno, izbjeći i te nepotrebne formalnosti, pronaći način kako pobijediti Španjolce i plasirati se izravno u četvrtfinale. Tim bi jednim zaveslajem bile potopljene dvije muhe, bilo bi osvojeno prvo mjesto u skupini, što bi gotovo značilo hrvatski plasman na Igre, što je izbornik Tucak istaknuo kao prvotni hrvatski cilj u Kataru. Svakako da i on i njegovi aduti u vodi žele puno više od ovog natjecanja nakon što su na prošlom izdanju, onom nedavnom u Fukuoki, završili na neslavnom devetom mjestu.




– Ono što smo naglasili kao prvi cilj na prvenstvu je plasman na Olimpijske igre. To je jasno, Hrvatska mora biti na Olimpijskim igrama u Parizu. Krenuli smo s uvjerljivom pobjedom protiv Australije, koja je u velikom broju utakmica znala predstavljati ozbiljan problem. Poraz bi nas stvarno odveo u jako tešku situaciju. No, reagirali smo sjajno, mislim da smo odigrali odličnu utakmicu, kontrolirali igru i rezultat od početka do kraja, što je najvažnije – kaže hrvatski izbornik Ivica Tucak.


Važni bodovi


– O Španjolskoj znamo sve. Čeka nas izuzetno, izuzetno, teška utakmica protiv reprezentacije koja je dominantna u svijetu vaterpola u posljednjih sedam godina. Dvije reprezentacije, Hrvatska i Srbija, imale su šest uzastopnih polufinala na velikim natjecanjima do pojave Španjolske, koja je od 2018. godine do danas igrala sva polufinala i velik broj finala. Sjajna je to reprezentacija, ali mi smo pokazali da možemo igrati s njima, da mogu odlučivati nijanse. Ta utakmica neće ništa riješiti, ali ako pobijedimo, već smo danas u Parizu. U slučaju drugog ishoda znamo da nas u osmini finala čeka Brazil ili Kina. U toj smo utakmici apsolutni favoriti. Ta utakmica nužno ne bi bila loša. To su neka razmišljanja, ali mi ćemo odigrati maksimalno i pokušati pobijediti – poručio je Tucak.


Aktualni europski prvaci Španjolci imali su još izraženiji pucački trening na startu nego njihovi hrvatski konkurenti. Južna Afrika je izašla iz vode raskidane mreže, rezulta od čak 21:5 dovoljno govori koliko je nemoćno plutala kraj Granadosa i suigrača. Ionako impresivna vaterpolska »Invincibile Armada« na ovo je Svjetsko prvenstvo doputovala još kvalitetnije postave od one koja je došla do zlata u Hrvatskoj, momčadi se priključio oporavljeni bek Martin Famero.


– Startali smo prema očekivanju. Utakmica nam je dobro došla da bismo rasporedili minute u igri za sve igrače, dosta smo rotirali postavu misleći na ono što nas očekuje – rekao je španjolski izbornik David Martin. – Naravno, s Hrvatskom će to biti sasvim druga priča. Uvjerljiva pobjeda bila je cilj u prvoj utakmici kako bismo bili fizički što spremniji za utakmicu s Hrvatima.