Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ODBOJKA

Hrvatska je sve bolja, ali bit će teško s Ukrajinom

Autor: Šime Ćurko

20.06.2023. 15:59
Hrvatska je sve bolja, ali bit će teško s Ukrajinom

Foto: Mate Komina



U 6. kolu skupine B Zlatne europske lige hrvatski odbojkaši u dvorani Krešimira Ćosića s 3:1 (25:22, 25:20, 23:25, 25:21), svladali su Belgiju za drugu pobjedu u skupini. Hrvatska je u dvoboj krenula s liberom Hrvojem Pervanom na poziciji organizatora igre, na dijagonali je bio korektor Petar Đirlić, primači-pucači od prvog seta bili su Zadranin Filip Šestan i Tino Hanžić, te nezamjenjivi srednji blokeri Kruno Nikačević i Ivan Mihalj, koje u obrani mijenja libero Tino Busak-Vidaković.


– Bilo je teško igrati posljednjih dana, posebno zbog ozljeda koje su nas snašle, no ponosan sam na momčad koja je odlučila dati sve od sebe. Vratili su nam se Šestan i Đirlić, a sada je vrijeme da se za Final Four pripremimo najbolje što možemo. Ovo je iznimno važno natjecanje za nas, radit ćemo naporno sljedećih dana i biti spremni – rekao je Cedric Enard, hrvatski izbornik.


Manje pogrešaka


Meč je počeo pomalo u grču s obje strane, iako ulog nije toliko velik, jer iz naše skupine idući vikend na Final Four u Zadru kao prvoplasirana momčad ide Ukrajina te Hrvatska kao domaćin.




– Odigrali smo neizvjesnu, i s naše strane vrlo zrelu utakmicu. Imali smo puno manje pogrešaka, što nam je otvorilo put prema pobjedi. Treći set odigrali smo najslabije, pala nam je koncentracija i nismo ga uspjeli dobiti. No, na početku četvrtog seta nametnuli smo svoj ritam i završili utakmicu u svoju korist – istaknuo je reprezentativac Marino Marelić i dodao:


– Pozivam sve da nas dođete podržati u prvoj utakmici Fiinal Foura Zlatne europske lige, bit će dobra utakmica i zabava.


U drugom je izbornik Enard umjesto Hanžića u igru ubacio Marelića, koji je sjajno odigrao do kraja meča. Baš je on svojom mirnoćom i as servisom za 24:18 osigurao i 2-0 u setovima za Hrvatsku. Ipak, Belgijanci su u trećem setu diktirali tempo i smanjili na 2-1.


Foto: Mate Komina


Poziv navijačima


Hrvatska je vratila na pobjedničke staze u četvrtom setu, nakon 16:16 otišli su naši igrači najprije na 19:16, potom i na 22:18, na bi na kraju Šestan as servisom stavio točku na »i«, 25:21 za značajnu pobjedu od 3:1, nakon 80 minuta igre. Pobjeda za samopouzdanje pred Final Four.


– Pobjeda protiv Belgije dokaz je da rastemo iz dana u dan. Utakmicu smo odlično počeli, šteta što je nismo završili u tri seta. Pozivam sve navijače da nas dođu podržati na Final Four u polufinalnoj utakmici protiv Ukrajine – istaknuo je reprezentativac Kruno Nikačević. Đirlić je s 19 poena bio najučinkovitiji u našim redovima, ali svakako treba apostrofirati i 13 poena Šestana. Osjetnu razliku naši su imali u bloku, 13 poena prema 7 gostiju, koji su i puno više griješili, 31 prema 23 pogreške Hrvatske.


Polufinale Final Foura Zlatne europske lige Hrvatsku očekuje u subotu, 24. lipnja u dvorani Krešimira Ćosića protiv Ukrajine. Za pokušaj ulaska u viši rang potreban je plasman u finale, a koliko će to biti zahtjevan posao vidjelo se i u nedavnom srazu s Ukrajincima, koji su prije deset dana bili bolji s 3:0. Uostalom, u šest nastupa imaju isto toliko pobjeda i set razliku 18:0! Iz HOS-a obavještavaju da se ulaznice mogu kupiti u sustavu Eventim.hr te na blagajni ŠC Višnjik.


Foto: Mate Komina