ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

JEDNOGLASNA ODLUKA

HOO: Promjenama u Zakonu o sportu do pravičnih naknada za trenere

Autor: Hina

09.11.2023. 17:56
HOO: Promjenama u Zakonu o sportu do pravičnih naknada za trenere

Foto: HOO



Točka dnevnog reda s prijedlogom inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o sportu u poglavlju o trajnim naknadama trenerima obilježila je 57. sjednicu Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), koja je održana u četvrtak u Zagrebu.


Naime, unatoč činjenici da su novim Zakonom o sportu regulirane trajne naknade trenerima koji su s pojedincima ili ekipama ostvarili vrhunske rezultate na velikim međunarodnim natjecanjima, ostale su nedorečenosti koje to pravo uskraćuju pojedinim zaslužnicima. Najzorniji je primjer trenera streljaštva Stjepana Vučkovića.


Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. njegov se učenik Giovanni Cernogoraz okitio zlatnom medaljom u trapu, ali zbog ograničenog broja akreditacija (samo tri za trenere iz Hrvatskog streljačkog saveza), Vučković kao njegov trener nije uživo svjedočio događaju. Te godine je sjajni Istranin prvi put postao i europski prvak u trapu, za što također zasluge pripadaju i njegovom dugogodišnjem treneru.




Vijeće HOO-a je jednoglasnom odlukom uputilo prijedlog Ministarstvu turizma i sporta da se promjenama u članku 79. Zakona o sportu, pravo na trajne naknade omogući i trenerima stvarno zaslužnim za uspjehe sportaša, a koji ne posjeduju akreditacije ili slične preduvjete kao dokaze o sudjelovanju na sportskom događaju.


Budući da HOO uvijek ide u korist sportaša i trenera, kako je istaknuo predsjednik Mateša, prihvaćen je i prijedlog Hrvatskog teniskog saveza za dodjelu trajnih naknada za sportsku izvrsnost Sabrini Goleš (pojedinačno olimpijsko srebro iz Los Angelesa 1984., u vrijeme kada je tenis još bio pokazni sport) i Renati Šašak Ružir (dvije osvojene europske medalje iz 1981.).


Ured za olimpijski program HOO-a izvijestio je o izmjenama i dopunama projekata OI 2024. i ZOI 2026. Od listopadske sjednice Vijeća samo je gimnastičar Tin Srbić promoviran u evidentnog olimpijskog kandidata za Pariz, a snowboardašica Lea Jugovac postala je potencijalna B kandidatkinja za ZOI 2026. godine. U svrhu što većeg broja zimskih olimpijaca u budućnosti predloženo je i 40-postotno povećanje financijskog izdvajanja u godinama koje će prethoditi Igrama. Vijeće HOO-a zauzelo je stav da se u projektima i ljetnih i zimskih Igara trebaju povećati financijska sredstva.


U programu sufinanciranja rada trenera, u skupini kvalitetnih trenera, novi izbornik ženske rukometne reprezentacije Ivica Obrvan zamijenio je prethodnika na toj dužnosti Nenada Šoštarića. Na prijedlog Hrvatskog triatlonskog saveza, Bojan Dujković izostavljen je s liste trenera za razvoj pojedinog sporta s 30. rujna.


Prihvaćena su i dva prijedloga povezana s izborom i proglašenjem najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera za 2023. – izmjene Pravilnika za izbor i odluka o osnivanju izborne komisije kojoj će na čelu biti dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden. Po sedmi put u ovoj godini HOO-ov Ured za sport na lokalnoj razini objavio je popis novih korisnika programa za poticanje sporta na lokalnoj razini, a njih je ukupno 41.


Predsjednik Mateša informirao je članove Vijeća o utemeljenju nagrade Europskih olimpijskih odbora za najboljeg sportaša i sportašicu na budućim Europskim igrama, a nosit će ime Janeza Kocijančiča, bivšeg predsjednika EOO-a koji je preminuo 2020.


Član Vijeća HOO-a Dragan Primorac najavio je za lipanj 2024. iznimno atraktivan događaj u Splitu, sjednicu Zdravstvene komisije Europskih olimpijskih odbora koja u svojim redovima ima 16 eminentnih liječnika, a među njima je i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade.