Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sjednica

Vijeće HOO-a potvrdilo olimpijske kandidate za OI u Parizu

Autor: Hina

03.10.2023. 20:59
Vijeće HOO-a potvrdilo olimpijske kandidate za OI u Parizu

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL



Nakon dviju elektroničkih sjednica u kolovozu, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održalo je u Zagrebu 56. sjednicu redovnim putem. Na dnevnom redu bilo je obilje izvješća, a započelo se s revizorskim, koje je posredstvom vanjske revizorske tvrtke Bradara d.o.o., sadržavalo pozitivno mišljenje o poslovanju HOO-a u 2022. godini. U izvješću o izvršenju Programa javnih potreba sporta državne razine i Financijskog plana HOO-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, prihvaćena je informacija da je HOO ostvario prihode u iznosu od oko 21 milijuna eura ili 51,31 posto ukupno planiranih prihoda za 2023. godinu.


Ukupno realizirani rashodi u istom razdoblju iznose oko 18.6 milijuna eura ili 45,47 % u odnosu na plan.


Najnovije izvješće o izmjenama i dopunama kandidata u Olimpijskom programu Pariz 2024. potvrđuje 15 ostvarenih normi s 18 olimpijskih kandidata, što je gotovo identičan broj kao i  2019. godini, u istom razdoblju uoči OI-ja u Tokiju.




U izvješćima o nastupima hrvatskih sportaš(ic)a na međunarodnim višesportskim priredbama prošlog ljeta (EI u Krakovu, EYOF u Mariboru i Mediteranske igre na pijesku u Heraklionu), apostrofiran je podatak o sudjelovanju čak 256 sportaša i sportašica.


U razvojnim programima HOO-a  brojne su izmjene i dopune. U RZ-u I novi korisnici su: Matija Berend (boks) od 1. kolovoza te Mikula Miočić (skokovi u vodu), Anja Krstinić i Petra Jerković (taekwondo) od 1. rujna. U RZ II/1 s početkom kolovoza i rujna uvršteni su: Vita Barbić i Luka Ćurković (atletika), Marko Božić (judo), Fran Luka Đurić i Katarina Klarić (savate), Luka Martinović (skokovi u vodu) i Grga Patrik Dugac (taekwondo). U RZ-u III novi korisnici od 1. rujna su Marino Bloudek (atletika) i Patrik Grđan (savate) te Križan Rajić i Ivona Gavrin (dizanje utega) od 1. listopada. Tri su nova imena u programu Hrvatskih olimpijskih nada s 1. listopada – Chiara Reljac i Tanja Turukalo (dizanje utega) te Paula Kasnar (klizanje).


S ostvarenjem olimpijske norme za Pariz svrhu članstva u ovom programu s 30. rujna ispunili su evidentni olimpijski kandidati – braća Lončarić. Brojne su novosti i u programu sufinanciranja trenera.


Trener Valter Cernogoraz (streljaštvo) uvrštava se s 1. listopada u kategoriju vrsnih trenera, Marin Siriščević i Ivica Dolenc (jedrenje) ulaze u kategoriju kvalitetnih trenera, dok Tonči Antunović prestaje biti korisnik kategorije vrsnih trenera. S istim datumom Lovrenco Franičević i Frane Ćirko (na prijedlog Hrvatskog saveza umjetničkog plivanja) postaju „treneri mlađih dobnih kategorija“, a Valeria Petrachina članica kategorije trenera za razvoj sporta. Vijeće je prihvatilo i prijedlog Hrvatskog teniskog saveza da se treneri Nikša Đurović, Vedran Orešković i Vilim Višak uvrste u kategoriju trenera mlađih dobnih kategorija (od 1. listopada), kao i to da treneri Igor Blažević i Juraj Dusparić prestanu biti korisnici prava iz iste kategorije. Veslački trener Toni Urlić prelazi od 1. listopada iz kategorije trenera mlađih dobnih uzrasta u kategoriju kvalitetnih trenera.


Pred članovima Vijeća bio je i prijedlog odluke o imenovanju Ocjenjivačkog suda za Nagradu „Matija Ljubek“ te prijedlog odluke o pokretanju postupka za provedbu njezina natječaja. Svi članovi Vijeća pozvani su na premijeru filma (HOO-a i SPTV-a) o trenerskoj legendi Nikoli Braliću (11. listopada od 19 sati u Kaptol Centru u Zagrebu).


Iduća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za 8. studenoga, a svečanost Velikog dana hrvatskog sporta bit će 20. prosinca u zagrebačkom hotelu Sheraton.