Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

AUTOMOBILIZAM

[FOTO I VIDEO] Natanael Petrov slavio na domaćem terenu

Autor: Vanja Mirčeta

26.03.2023. 21:44
[FOTO I VIDEO] Natanael Petrov slavio na domaćem terenu

Foto: Luka Jeličić



U organizaciji Automobilističkog kluba RTZ na parkiralištu ŠC Višnjiku održan treći automobilistički spektakl, Nagrada Grada Zadra 2023. Natjecalo se u kronometar vožnji za automobile i kartinge, A11 i K11 koje se boduju za Prvenstvo Regije Jug, a održano je i Promotivno natjecanje grada Zadra. Ukupno pobjednik Natanael Petrov, 34-godišnji Zadranin rodom iz Brbinja na Dugom otoku, autosportom se bavi već više od 15 godina. U Zadru je njegovo ime u automobilističkim krugovima više nego dobro poznato.


 


– Ovo mi je bila treća utrka Nagrade Grada Zadra. Još od prve utrke 2019. godine pokušavamo maksimalno profesionalno odraditi kako samu organizaciju, tako i odvoziti sve utrke. Ovaj događaj jako puno unačo za ovaj sport, ali i za naš grad jer činjenica je da se okupilo nekoliko tisuća ljudi, što vozača, mehaničara, izlagača oldtimer vozila, posjetitelja. Organizacijom ove utrke oživjeli smo grad u predsezoni, a ujedno smo približili smo ovaj sport širem krugu ljudi te ih možda potaknuli da nam se i pridruže u doglednoj budućnosti, da vide što je autosport i da postanu pravi, profesionalni vozači – poručio je Petrov, član kluba domaćina RTZ-a.


Trinaest Zadrana




Za ovaj događaj vladalo je veliko zanimanje među dalmatinskim ljubiteljima automobilističkog sporta, a sudjelovalo je prema podacima prijavljenih, 140 vozačica i vozača, znatno više nego lani. Jedan od organizatora je AK RTZ Zadar, čiji je predsjednik 43-godišnji Goran Ban ponosan je na ovogodišnje izdanje utrke te smatra da je upravo ono izuzetan pokazatelj, kako su u organizacijskom smislu na dobrom putu da ovaj spektakl postane tradicionalan te da privlači sve više natjecatelja, ali i ljubitelja ovog sporta.



– Dosta je i naših Zadrana, koji se žele okušati u vožnji, i to nas posebno veseli. Radi se o kronometar natjecanju, što znači da se natječe na vrijeme. Sudjelovale su sve uzrasne kategorije, od najmlađih od šest godina u kartinzima pa do najstarijih u automobilima. U sklopu kronometar natjecanja vozila se kružna utrka, dva kruga po tri natjecanja. Vrijeme se zbraja i boduje te se na račun toga dobiva najbrži vozač. Ovisno o automobilima, uzrastima, ima nekoliko stavki po kojima se natjecatelji razvrstavaju u određene klase. Iz našeg Automobilističkog kluba RTZ nastupilo je 13 vozača, među kojima su i žene te dvoje djece u kartinzima. To su: Valentino Raspović, Šime Radošević, Ivan Ganzulić, Josip Svarc, Dora Marinović, Jure Anić-Milić, Natanael Petrov, Domagoj Pribilović, Krešo Erjavac, Iva Lončar, Tomislav Šestan te djeca Jan Komljenović i Luka Lončar. Dosadašnja natjecanja, pa tako i ovo treće izdanje pokazala su kako je organizacija na visokoj razini koju želimo još više unaprijediti jer prostora za to uvijek ima. Termin je pogođen, ovo natjecanje je među prvima u sezoni i svi žele doći i biti prisutni na njemu, kazao je Ban.


Foto


Nagrada Grada Zadra '23.


avatar

Snimio: Luka Jeličić


26.03.2023. 17:25





































































Galerija

Foto: Luka Jeličić


Zadarska priredba spada u kategoriju državnoga prvenstva II kategorije u Regiji Jug, te u Kup Dalmacije, a utrke se održavaju na stazi dugoj 410 metara.


– Ova priredba, uz ostalo, ima za cilj promicati automobilistički sport i prometnu kulturu, a AK RTZ zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji. Željeli smo Zadranima i drugima približiti automobilizam koji ima svoja pravila i potvrditi da je i on u velikoj sportskoj obitelji. Odaziv publike potvrdio je da je riječ o važnom događaju – poručio je Ban.


Stiže karting


Na Nagradi Grada Zadra prvi puta bio je prisutan i Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, koji je s Denisom Karlovićem, direktorom ŠC Višnjik svečano otvorio treće izdanje ove atraktivne utrke. Štetner je naglasio kako ga veseli simbioza, odnosno zajedništvo sa ŠC Višnjik bez čega utrke u ovom obliku ne bi bilo.


– Veseli nasa vidjeti ovu prekrasnu lokaciju i veliki broj gledatelja koji nam se pridružio. Ovo natjecanje kvalitetom može poslužiti kao putokaz da ih uskoro vidimo i u sustavu Prvenstva Hrvatske jer ovo sve je napravljeno na visokoj razini i veseli me vidjeti toliko iskusnih sudaca, toliko dobrih vozača na jednom mjestu. Veliki problem u autosportu u Hrvatskoj je upravo infrastruktura. Imamo Grobnik i nekoliko karting staza, no sve to nije dovoljno. Naravno, svjesni smo kako su investicije u infrastrukturu najskuplje, ali zato ovakva prekrasna mjesta poput Višnjika pružaju dovoljno za ovakve utrke kronometra, jer ovdje ne treba puno, ali bitan je entuzijazam, bitni su ljudi, a u RTZ – u imamo kvalitetne ljude koji već treću godinu za redom pokazuju kako su na razini zadatka. Zadar ima jako veliki interes za autosport, što me jako veseli. Hrvatski auto i karting savez kreće s karting revolucijom, kupili smo 17 baby kartova, a upravo Zadar će dobiti jedan karting kako bi i oni najmlađi zadarski talenti stekli maksimalne uvjete sudjelovanja na utrkama Prvenstva Hrvatske, da se razvija karting sport, jer on je osnova svega, poručio je Štetner.



Svi ljubitelji brzine, mirisa oktana i sprženih guma jučer su tijekom cijelog dana došli na svoje s obzirom da je program krenuo od ranog jutra tehničkim poslovima prije utrka, a već od 13 sati sa startom utrke zagrmjeli su motori na Višnjiku, adrenalin je bio na najvišem nivou, kako za same vozače, tako i za gledatelje sve do 19 sati kada je uslijedilo proglašenje pobjednika.


Nastupile i dvije žene


U utrci su sudjelovale i dvije žene. Jedna od njih, Dora Marinović smatra kako se više ne radi o sportu isključivo rezerviranom za mušku populaciju.


– Ovo mi je druga godina za redom da sudjelujem u Nagradi Grada Zadra. U cijelu ovu priču krenula sam sa svojim dečkom, koji također vozi utrke, a ujedno je i automehaničar, tako da me je on na neki način “zarazio” tim adrenalinom koji se javlja u ovakvim natjecanjima. Iako se autosport još uvijek smatra muškim sportom smatram kako žene mogu puno bolje te se nadam da će nas sljedećih godina u cijeloj priči biti puno više – naglasila je Dora.


Rezultati


Karting, kronometar (tri vožnje): 1. Nino Škugor (AK Skradin, Rotax 125) 2:44.829, 2. Jan Komljenović (AK RTZ, TM mini) 2:55.572, 3. Dominik Batalić (Splitski auto klub, Crs parilla 60) 3:11.934.


Kronometar (automobili, tri vožnje): 1. Natanael Petrov (AK RTZ, Zastava 101) 2:49.307, 2. Mato Milković (AK Dubrovnik Racing, Zastava Yugo) 2:56.524, 3. Petar Dajak (AK Split Motor sport, Lotus S1) 2:59.030.


Redosijed klubova: 1. AK RTZ 60 bodova, 2. AK Ragusa Racing 52, 3. AK Solin 50.