Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

NASCAR

Drugi dan manifestacije Nascar Whelen Euro Series na Grobniku bile su savršenstvo oktanskog sporta

Autor:

30.10.2022. 18:52
Drugi dan manifestacije Nascar Whelen Euro Series na Grobniku bile su savršenstvo oktanskog sporta


Treća godina je otkako Nascar serija automobilističkih utrka gostuje na Grobniku, a drugi dan manifestacije »Nascar Whelen Euro Series«, u okviru »Fracasso Nascar GP-a Croatia«, u organizaciji ASK Kastavac i Automotodroma Grobnik, bile su savršenstvo oktanskog sporta, viđenog na grobničkoj ljepotici. Uz asove iz 19 zemalja, dobre su vožnje, u dvije bodovne skupine, pružili i sudionici završnice hrvatskog prvenstva na kružnim stazama. Svečanost otvaranja utrke protekla je pjevanjem prvo američke himne (kolijevka Nascara), potom hrvatske u izvedbi Lidije Bačić, a brojni gledatelji imali su prigodu pola sata biti među automobilima i vozačima na startu.


Svoj četvrti, rekordni naslov prvaka upravo na Grobniku lovi jedan od najboljih vozača Nascara na europskom tlu Izraelac Alon Day iz belgijskog PK Carsport Teama. Prvo se dokazao na treninzima i u »dodatku« desetorice najboljih u EuroNascar PRO skupini, vremenom 1:28.884 minute, prosječno vozeći gotovo 168 km/sat, ostvario »pole position«, s koje je krenuo u prvu utrku. Vodeći ispred najvećeg rivala za ovogodišnji naslov, Talijana Gianmarca Ercolija (Caal Racing Team), održavao je brzi ritam, obojica u Chevrolet Camaru. Ali, za početak samo do četvrtog kruga, kada je zbog nekih izlijetanja u stazu ušao »Safety car« i lagano tri kruga »stisnuo« sva vozila.


Žestok nastavak


Nastavak je bio žestok, Day nije popuštao, a Ercoli nije mogao naprijed. Tako prolaze i ciljem, s 219 tisućinki sekunde razlike, a treći s 2,5 sekundi sporijim rezultatom postolje osvaja Francuz Patrick Lemarie (EuroNascar FJ), član Academy Motorsport teama. Najbrži krug vozio je Švicarac Giorgio Maggi (Toyota Camry) u vremenu 1:29.689 minuta (prosjek 167,298 km/sat). Day je povećao bodovnu prednost za naslov prvaka, ali odlučivat će današnja utrka.
U skupini EuroNascar 2 Nizozemac Liam Hezemans (Toyota Camry, Hendriks Motorsport team), već u drugom krugu preuzeo je lidersku poziciju od Cipranina Vladimirosa Tziortzisa (EuroNascar FJ, Akademy Motorsport Team), koji pada na treću poziciju iza do jučer vodećeg Talijana Alberta »Naska« Fontane (Chevrolet Camaro) iz Caal Racing teama. Hezemans 14 krugova prolazi u pobjedničkom vremenu 21:08.517 minuta, s prednošću 3,415 sekundi ispred Fontane, dok se uz treće mjesto Cipranin može utješiti i najbržim krugom od 1:30.030 minuta (prosjek 166,664 km/sat). Zoran Kastratović, srpski vozač s hrvatskom licencom u prvom Nascar nastupu, nije završio utrku.


Badurina najbrži


U hrvatskom prvenstvu sudjeluju 34 vozača, a u skupini automobila do 1.600 ccm pobjedu je odnio Krčanin Lovro Badurina (Karting klub Rijeka) ispred Điva Franića (AK Dubrovnik Racing) i Tomislava Jaklina (AKK DS Racing Prelog). Badurina je zbog tehničkih problema na Peugeotu 106 tijekom treninga startao tek s desete pozicije, ali je odmah ulovio ritam, sustigao i prestigao Franića, koji je sam imao tehničkih poteškoća u utrci. Među njima dvojicom odlučuje se prvak Divizije 2 za PH.


U jačoj skupini neprikosnoven je bio Nemanja Milovanović (AKK SIB Racing Osijek) ispred Frana Dubrete i Nikole Radnjića iz AK Dubrovnik Racinga.


Nedjelja donosi novi natjecateljski ciklus: u 10,30 start utrke EuroNascar 2, u 12 sati prvenstvo Hrvatske skupina do 1.600 ccm, u 14,30 sati zadnja utrka sezone EuroNascar PRO, a u 16,00 start posljednje utrke prvenstva Hrvatske.