Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ODBOJKA

Filip Šestan: Velika prilika za ući među osam najboljih

Autor: Šime Ćurko

08.09.2023. 10:54
Filip Šestan: Velika prilika za ući među osam najboljih

Foto: SIME ZELIĆ/PIXSELL/PIXSELL



Hrvatska odbojkaška reprezentacija danas može ostvariti najbolji rezultat u povijesti nastupa na europskim prvenstvima. Uvjet je pobjeda u osmini finala EP-a protiv Rumunjske u dvoboju koji će u Varni (Bugarska) početi u 16:30 sati po hrvatskom vremenu.


– Imamo veliku priliku izboriti četvrtfinale – kaže Filip Šestan, Zadranin koji u reprezentaciji igra na poziciji primača – pucača. Šestanu je ovo treći nastup na EP-u, na kojem je sudjelovao 2015. i 2021. godine. Hrvatska je ugodno iznenadila dosadašnjim izvedbama na EP-u te je u svojoj skupini osvojila drugo mjesto. Ipak, nije sve dobro počelo.


– U prvoj utakmici izgubili smo 3:0 od Finske. Dosta glatko su to Finci odradili. Međutim, nismo se pokolebali.


Odlični u skupini




Zanimljivo, Fincima je to bila jedina pobjeda, pa nisu uspjeli izboriti osminu finala. S druge strane, Hrvatska je svladala Ukrajinu (3:2), Španjolsku (3:0) i Bugarsku (3:1).


– Utakmica s Ukrajinom je bila prekretnica. Pobijedili smo 3:2, a od njih smo ovo ljeto gubili u Europskoj zlatnoj ligi. Ukrajina je vodila 1:0 i 2:1 da bi u petom setu bilo 15:13 za nas. Psihološki smo se jako podignuli nakon te pobjede i na valu toga lako smo riješili Španjolsku.


Utakmica s Bugarskom, koja je jedan od domaćina EP-a (skupine su se igrale i u Izraelu, Italiji i Makedoniji), donijela je vjerojatno najbolje izdanje Hrvatske u posljednjih nekoliko godina, a možda i duže od toga.


– Sjajna utakmica, jedna od najboljih u kojoj sam sudjelovao od kada sam u reprezentaciji. Bugarska je imala podršku pet tisuća navijača, dobili su lagano prvi set, ali nakon toga sve je bilo u našim rukama. To je bila jako bitna pobjeda jer smo izbjegli Francusku u osmini finala. O samopouzdanju nakon takvog uspjeha da i ne govorim.


Utakmica sa Slovenijom, s kojom je zaključen nastup u skupini, donijela je drugi poraz.


– Zna se kvaliteta Slovenaca, koji su zadnja dva Europska prvenstva igrali finale. Na kraju se ispalo da taj poraz nije imao utjecaja na naš plasman.


Foto: HOS-CVF.HR


Nema slabih


Šestan je u Rumunjskoj igrao četiri godine, po dvije za Craiovu i Arcadu Galati i zna puno o suparnicima koji će danas biti s druge strane mreže.


– Jako dobro poznajem Rumunje jer većina njihovih igrača nastupa u domaćoj ligi. Imaju kvalitetu i bez obzira na to što ta reprezentacija nije u europskom vrhu moramo znati dvije stvari. Prva je da u osmini finala nema slabih suparnika, a druga je da su Rumunji u skupini pobijedili Francusku, koja je olimpijski pobjednik. Da se Francuzima i dogodio neki loš dan, takvu reprezentaciju je jako teško pobijediti, a Rumunji su to uspjeli.


Hrvatska je prvi put na EP-u nastupila 2005. kada je bila osma u konkurenciji 12 reprezentacije. Prije dvije godine u osmini finala upisan je poraz od Slovenije (3:1).


– Ovo je velika prilika za plasman među osam najboljih. Najvažnije će biti ponoviti pristup koji smo imali u utakmicama u skupini. S igrom koju smo pokazali protiv Bugarske imamo se pravo nadati plasmanu među osam najboljih, što bi bio veliki uspjeh – podvukao je Šestan.