Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pretkvalifikacije

FIBA je konačno odlučila, Hrvatska još ima nade u odlazak na Olimpijske igre u Parizu!

Autor:

22.12.2022. 16:08
FIBA je konačno odlučila, Hrvatska još ima nade u odlazak na Olimpijske igre u Parizu!

Foto: Foto Marin Sušić/HKS

S obzirom da se u istoj pretkvalifikacijskoj skupini za EP 2025, nalaze Poljska, koja će izgledno biti prva u skupini, i Hrvatska, tako je naša košarkaška reprezentacija nadomak olimpijskih pretkvalifikacija kao najbolja po FIBA rangu

RIJEKA Središnji odbor (Central Board) međunarodne košarkaške federacije FIBA-e odlučio je o sustavu natjecanja i datumima Olimpijskih pretkvalifikacijskih turnira, kao i o onom najvažnijem za reprezentaciju Hrvatske, sudionicima pretkvalifikacija, što još uvijek pruža nadu u odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024., prenosi Hrvatski košarkaški savez.


Naime, osim 12 reprezentacija iz drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023., a koje se na to natjecanje neće uspjeti plasirati, u pretkvalifikacije za Olimpijske igre idu i tri pobjednika skupina Pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025, ali i sljedeća najbolja ekipa prema rang ljestvici FIBA-e, a to su Poljska, Rusija koja trenutačno nema pravo nastupa, i Hrvatska.


S obzirom da se u istoj pretkvalifikacijskoj skupini za EP 2025, nalaze Poljska, koja će izgledno biti prva u skupini, i Hrvatska, tako je naša košarkaška reprezentacija nadomak olimpijskih pretkvalifikacija kao najbolja po FIBA rangu nakon Poljske.


Naravno, Hrvatskoj još slijedi krug europskih pretkvalifikacija u veljači 2023. i to utakmica sa Švicarskom u gostima te s Austrijom kod kuće, no mjesto u olimpijskim pretkvalifikacijama je vrlo opipljivo. Valja naglasiti i to da se olimpijske pretkvalifikacije nikada ranije nisu igrale, a datumi predviđeni za ovo natjecanje su od 12. do 20. kolovoza 2023.


U Europi će se odigrati dva turnira s po osam ekipa, a samo pobjednici turnira osvajaju mjesto na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Plastično rečeno, u pretkvalifikacije ide 16 europskih ekipa, a samo će dvije i dalje sanjati olimpijski san.