Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

JEDRENJE

Dobri rezultati Zadrana na svjetskim pozornicama

Autor: Alen Plahinek

04.08.2023. 17:14
Dobri rezultati Zadrana na svjetskim pozornicama

Foto: JK USKOK



Iznimno radno ljeto imaju predstavnici JK Uskok. U španjolskom gradu Alicante održalo se Svjetsko prvenstvo u klasi 420. Plovilo se šest dana, a ukupno se odjedrilo 12 plovova. Od 64 ženske posade koje su se natjecale, Noela Petešić i Petra Gambiraža završile su natjecanje na 17. mjestu u zlatnoj skupini. Sjajno su izgledale u prva tri dana kvalifikacija, kada su bile i u igri za medalju, no u sljedeća tri dana nisu najbolje odradile plovove.


Mija Močinić i Mare Uroda Plevko su nakon kvalifikacija nastavile jedrenje u srebrnoj skupini gdje su zauzele 11. mjesto. U kategoriji U17 godina natjecale su se 83 najbolje posade na svijetu. Luka Dokoza i Pavle Mandić regatu su završili na 24. mjestu u zlatnoj skupini. Tehničke poteškoće u dva plova, nisu imali spinaker, “koštali” su momke plasmana među najboljih deset. U kategoriji muške/mix posade natjecalo se 130 najboljih svjetskih posada. Mješovita posada Mara Samaržija (JK Sveti Nikola) i Tin Fike (JK Uskok) kvalificirali su se u srebrnu skupinu i zauzeli 21. mjesto. Prijestup na startu u kvalifikacijama u jednom plovu spriječio ih je da se natječu u zlatnoj skupini.


Borna Krmpotić i Jakov Močinić regatu su završili osmi u srebrnoj skupini te kao treća muška/mix posada. U kvalifikacijama jedan plov imali problem sa spinakerom, u jednom su izbjegavali brod koji se prevrtao pa se i sami prevrnuli i u jednom dobili penal od suca za ‘pumpanje’. Ana Grubelić i Sara Vuletić su regatu završile na 17. mjestu u srebrnoj grupi, koje su imale problema s jakim vjetrom.


Foto: JK USKOK


Klasa 49er




U Njemačkoj Trawemundeu juniori su se natjecali na Svjetskom prvenstvu u klasi 49er. Posada Buba Pulek i Adrian Peović završili su ukupno 39., a u kategoriji U21 bili su 22.


Prvi dana kvalifikacija puhao je laganiji vjetar i tu je posada upisala i jednu pobjedu u drugom plovu. Drugog i trećeg dana prvenstva u kvalifikacijama, vjetar je bio prejak. Jedriličari su se borili da uđu u zlatnu skupinu, no nisu uspjeli. U nastavku u srebrnoj skupini je vjetar bio laganiji i dečki su imali drugi najbolji rezultat u srebnoj skupini.


– Ovo je bilo ogromno iskustvo za naše jedriličare koji imaju još četiri godine juniorskog staža ispred sebe te nastavljaju s radom i podizanjem forme za daljna natjecanja. Prvo veliko natjecanje je Europsko prvenstvo u Portugalu za tri mjeseca, a koje se ove godine ujedno održava u sklopu seniorskog prvenstva, tako da ih čeka još ozbiljnija i teža konkurencija – rekli iz JK Uskok.