Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KOŠARKA

Dobar otpor "Plusica" viceprvakinjama Hrvatske

Autor: Paulo Sarić

10.10.2023. 09:08
Dobar otpor

Foto: MATE KOMINA



Nedjeljni poraz košarkašica Zadar Plusa od Trešnjevke u Zagrebu nije previše zabrinuo ljubitelje ženskog loptanja pod obručima u Donatovom gradu. S druge strane parketa su ipak stajale viceprvakinje Hrvatske, ekipa vođena od strane izbornika Deana Nemeca, s dodatnim motivom da se iskupi za tijesan poraz od požeškog Plamena u prvom kolu. Semafor je na koncu pokazivao deset poena minusa uz zadarske perspektive (72:62), no za razliku od susreta u Dubrovniku »Plusice« su puno duže parirale favoriziranim suparnicama te su ispunile jedan od osnovnih preduvjeta za izjednačeno nadmetanje u nastavku sezone, imale su kontrolu skoka.


Problemi u prijenosu


– U samoj najavi sezone sam kazao da će nam prva tri kola u kojima igramo protiv ponajboljih suparnika dobro doći za ono što nas čeka dalje. Vidljiv je napredak u odnosu na prvu utakmicu, no oscilacije su i dalje velike. Jednostavno, prekratko smo zajedno i cure još uvijek nisu »kliknule«. Veseli me što stvari idu na bolje. Setovi su nam u redu, ali trebamo poboljšati komunikaciju u fazi obrani te popraviti prijenos lopte na polovicu suparnica, gdje imamo velikih poteškoća. Ni Iva Bošnjak ni Jay (Jalia Arnwine, op. a.) nisu klasične »jedinice«, već su više »combo« igračice i tu za sada imamo dosta problema, što su i Ragusa i Trešnjevka iskoristile – kazao je u osvrtu susreta trener Kraljević.


Situacija bi se trebala popraviti ako se ekipi priključi iskusna Lucija Štrmelj, čiji bi povratak pomogao skinuti pritisak s ostalih igračica u vanjskoj liniji i donio prijeko potrebnu sigurnost u prijenosu lopte, a da je situacija u tom aspektu »u crvenome« najbolje ilustrira podatak od čak 20 primljenih poena iz kontranapada u nedjeljnom okršaju.




– Te koševe ne bih čak ni nazvao poenima iz kontranapada, jer se radilo o klasičnom oduzimanju lopte na centru iz čega je Trešnjevka imala situacije jedan na nula. Nije bila riječ o tranziciji o kakvoj se radilo u Dubrovniku kada smo primali lagane poene nakon što bismo postigli koš, već smo gubili lopte u prijenosu lopte, čime smo darivali suparnice – pojasnio je iskusni stručnjak.


Dva tjedna mira


Dvama porazima unatoč, nema mjesta velikom nezadovoljstvu jer su »Plusice« do sada igrale s aktualnim prvakinjama i viceprvakinjama, i to na gostujućem parketu. Raspored je to koji bi teško prebrodile i puno moćnije i uigranije ekipe, a kamoli ne sastav koji se tek nedavno okupio i počeo raditi zajedno.


– Napredak je vidljiv, ali trebat će vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Prvi zajednički trening sa sedam igračica koje trenutno participiraju u igri odradili smo tek 19. rujna. Od tada nije prošlo niti mjesec dana, a za pravo uigravanje te ispravljanje grešaka je potrebno nešto duže razdoblje. Vrijeme nam ide u korist te vjerujem da će se dosta toga posložiti do četvrtog kola, kada igramo protiv Zagreba koji nam je izravni konkurent u borbi za ostanak. Do tada imamo još 15 dana rada i taj period ćemo pokušati iskoristiti kako bismo se što je moguće bolje spremili za izazove koji nas očekuju u nastavku sezone, prije svega protiv suparnica koje su u našem rangu – istaknuo je Kraljević.


Košarkašice Zadar Plusa iduću utakmicu igraju za vikend kada će u debiju pred svojom publikom u Sukošanu dočekati Košarkašku akademiju Žana Lelas.