Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Skokovi u vodu

Do lipnja će se čekati odluka o olimpijskoj vizi

Autor: Alen Plahinek

07.02.2024. 10:32
Do lipnja će se čekati odluka o olimpijskoj vizi

Foto: CLODAGH KILCOYNE



Tako blizu, a opet tako daleko od polufinala – tim se riječima najjednostavnije može rezimirati nastup Mateja Nevešćanina na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Dohi. Matej je jučer nastupio u kvalifikacijama skokova u vodu na dasci tri metra, disciplini koja se skače na olimpijskim igrama i završio 24. Za polufinale trebalo je biti među najboljih 18, no 24. mjesto na svijetu je sjajan uspjeh za mladića koji ima tek 17 godina. Zadranin je bio daleko najmlađi skakač među prvih 30, jedini 17-godišnjak i tek jedan od trojice mlađih od 20 godina.


– Matej je odlično odradio prve dvije serije i bio je na sedmom mjestu. Treća serija bila je malo lošije odrađena i nakon nje je bio 15. i do zadnjeg skoka se držao između tog 15. i 17. mjesta. Nažalost, zadnju seriju je također skočio lošije i nakon toga je pao na 24. mjesto. Unatoč tome, dobro je bilo natjecanje. Smatram da je realno njegovo mjesto na ovom Svjetskom prvenstvu među 15 najboljih, što je velika stvar s obzirom na njegove godine, no trenutačno je tako kako je – rekao je Šime Perić, Matejev trener.


Nada i vjera u cilj – Olimpijske igre u Parizu, još uvijek traju iako je Nevešćanin završio izvan najboljih 18. S natjecanja u Dohi u Pariz putuje 12 najboljih skakača, no kvota će se sigurno pomicati s obzirom na to da su neki među najboljih 18 već ranije osigurali Igre, Naime, neki su kontinentalni prvaci, što znači da su već izborili Pariz, postoji i pravilo o maksimalnom broju skakača iz jedne države, a to je dva.




– Jesmo li upali u kvotu za Igre ili ne, znat ćemo u lipnju. Cijeli ovaj sistem je čudan i dok sve nacionalne federacije na pošalju zaključna imena skakača koji će nastupati na Igrama, ne možemo znati jesmo li uspjeli ili ne. Po našoj računici, nastup u Dohi bi trebao biti dosta za Igre, no sa sigurnošću još ne mogu ništa reći – objasnio je Perić te dodao:


– Najgori scenarij bi bio da smo prvi ispod kvote za Igre. Valjda nismo takve sreće, ali i to je moguće.


Zlato i srebro na 3 m otišli su u Kinu najboljim skakačima današnjice Siyi Xieu i Zongyuan Wangu, dok je bronca otišla u Meksiko na adresu Osmara Olvera Ibarre. Osim Nevešćanina od hrvatskih predstavnika nastupio i David Ledinski koji je u konačnici zauzeo 60. mjesto. Obojica su prethodno bili 15. u sinkro skokovima s tri metra. Nevešćanina, kojem je ovo drugo seniorsko SP (nakon lanjskog u japanskoj Fukuoki).