Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Iz Pariza s ljubavlju

Dino Prižmić osvojio je juniorski Roland Garros!

Autor: Alen Plahinek

10.06.2023. 15:02
Dino Prižmić osvojio je juniorski Roland Garros!

Foto: Getty Images



Dino Prižmić, najbolji igrač na svijetu mlađi od 18 godina, pobjednik je juniorskog Roland Garrosa i tako stigao do svoje prve Grand Slam titule u karijeri! Od prvog trenutka od kada je Dino stao na pariške terene znalo se da je upravo on glavni favorit za podići pehar na kraju, no to je “samo” trebao i dokazati na terenu. Bajskovit je bio tjedan iza njega, a naravno kako bajke završavaju sretnim završetkom, tako jednostavno morala i ova. Posljednji u nizu “pao” je Bolivijac Juan Carlos Prado Angelo.


Ne treba biti skroman i reći kako je Dino postepeno dizao formu iz kola u kolo te na kraju došao do zaslužene titule. Ne, Dino je od prvog dana jednostavno “gazio” sve pred sobom. Jedini koji mu se uspio do koljena približiti bio je Čeh Mrva u trećem kolu, kada je Dino izgubio prvi i jedini set na turniru. Nakon tog Dino je hladnokrvno otresao nogom i sa 6:1 i 6:0 pospremio stvari Mrvi i uputio ga prema svlačionici. Ništa bolje nije prošao ni Bolivijac u finalu, koji je rješen za sat i pol igre, a završilo je 6:1 i 6:4 za mladog Splićanina.




Sigurna budućnost


Definitivno najveća Dinina snaga na ovom turniru bilo je veliko seniorsko iskustvo skupljeno prošle, a naročito ove godine. Stigao je Dino ove godine do svojeg prvog nastupa u glavnom dijelu ždrijeba na nekom ATP turniru, bilo je to u Banja Luci kada je bolji od njega bio Richard Gasquet.  Strpljivo i mirno gradi svoju karijeru Prižmić na ITF turnirima i ATP Challengerima i zasigurno nakon ovog nastupa mnogo se obrva podiglo po pitanju “Tko je ovaj mladić?”.



Hrvatskoj, ali i Splitu, je ovo treća juniorska Grand Slam titula u posljednjih godinu dana. Prošle je godine blistao Mili Poljičak koji je osvojio juniorski Wimbledon u singlu te juniorski Roland Garros u parovima. Sigurna je budućnost hrvatskog tenisa u rukama ovih “aseva”. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti Petru Marčinko, prošlogodišnju juniorsku osvajačicu Australian Opena. Dokazao je Dino u posljednjih sedam dana jedan dio kultne fraze iz Smogovaca da je dovoljno velik da ne bude mali, a sada predstoji ono najvažnije, treba dokazati da više nije dovoljno mali da postane veliki.


Nakon Dine na redu je još jedan hrvatski finalist, Ivan Dodig. On u parovima s Austinom Krajicekom lovi naslov u Parizu, a na putu im stoje Belgijci Vliegen i Gille. Meč je na rasporedu nakon finala ženske pojedinačne konkurencije.