Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Roland Garros

Đoković prvi finalist u vrtlogu emocija i teniske čarolije

Autor: Alen Plahinek

09.06.2023. 18:53
Đoković prvi finalist u vrtlogu emocija i teniske čarolije

Foto: Reuters



Gorak okus u ustima ostaje svim teniskim fanovima, ali i onima koji to nisu, no svejedno pogledaju pokoji meč s vremena na vrijeme, nakon prvog polufinala Roland Garrosa. Gledali smo gotovo dva i pol sata perfektne teniske rapsodije u režiji Carlosa Alcaraza i Novaka Đokovića i tada u posljednjem poenu drugog gamea trećeg seta dogodilo se ono najgore, ozljeda. Mladog Carlitosa sasuli su grčevi, a najveći udarac zadao mu je onaj u listu lijeve noge nakon čega nije bilo povratka. Završilo je 6:4, 5:7, 6:1 i 6:1 za Đokovića koji juriša prema svojoj trećoj tituli na pariškoj zemlji.


Fascinantna igra i ritam


Međutim, idemo krenuti od onog najvažnijeg, a to je dva i pol sata uživanja u igri i fenomenalnim potezima dvojice najboljih igrača današnjice. Bio je to susret generacija, a zapravo možemo reći i susret dvojice lavova koji krenuli u borbu jedan protiv drugoga.  Gotovo je nemoguće pojmiti od čega su satkana ova dvojica teniskih titana. Gotovo da se na prste jedne ruke mogu zbrojiti poeni nakon kojih nije bilo rekacije poput “Jesu li oni normalni?!” ili samo pukog osmijeha na licima prosječnog gledatelja nakon što je vidio što su navedena dvojica pokazala.




Prvi veliki udarac zadao je Đoković u četvroj igri prvog seta napravivši break kojeg je uspio nekako zadržati. Sedmi game tog istog seta, servirao je Novak i trebalo mu je 15 punih minuta kako bi uspio obraniti svoj  početni udarac. Unatoč izgubljenom setu, Alcaraz je izgledao nestvarno fantastično na terenu i moglo se osjetiti u zraku da ovo neće proći bez njegovog odgovora.



Nakon 57 minuta “šamaranja” teniske loptice, lavovi su krenuli ispočetka, u drugi set, koji je u konačnici trajao 72 minute. Ovoga puta prvi veliki udarac učinio je Alcaraz, napravivši break za 5:3 te je servirao za set. Međutim, nešto se tu pitalo i Đokovića koji ekspresno vraća break zaostatka i u sljedećem gameu suočava se s ukupno tri break lopte koje uspijeva nadljuskim naporima obraniti. No, u 13. igri drugog seta Alcaraz bez izgubljenog poena radi drugi break i egalizira rezultat na semaforu.



Najgori mogući epilog


Gotovo je nemoguće izvući sve najzanimljivije poene iz prva dva seta ovog meča, jer ovo što su danas Đoković i Alcaraz radili moglo bi se svrstati u 10 najboljih mečeva svih vremena. Međutim meč koji je odisao da će postati najbolji ove sezone dobio je katastrofalan scenarij. U posljednjem poenu drugog gamea trećeg seta, pri rezultatu 1:0 za Alcaraza, mladi Španjolac doživio je grč u listu. Pošto je izgubio taj posljednji poen, game je u konačnici pripao Đokoviću i bilo je 1:1 na semaforu u trećem setu. Alcaraz od bolova nije mogao stajati na nogama, a zbog parnog zbroja gameova nije mu mogao biti pružen medicinski time-out. Tada Alcaraz odlučuje prepustiti game Đokoviću kako bi bilo 2:1, odnosno neparno i dobiva prvi medicinski tretman. Nažalost priča o perfektnom meču tu je završila. Do kraja meča Alcaraz je junački odradio koliko je mogao, a mogao je gotovo samo stajati na terenu kao figura. Tužan kraj teniskog savršenstva koje je trebalo trajati barem 5 setova, odnosno minimalno 4 i pol – 5 sati.


Đoković na kraju odlazi u novo finale u kojem ga očekuje bolji iz dvoboja Zvereva i Ruuda koji se igra večeras.