Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Svjetski skijaški kup

Daniel Yule i dalje jedini koji može oduzeti pobjedu Norvežanima u slalomu

Autor: Hina

22.01.2023. 15:42
Daniel Yule i dalje jedini koji može oduzeti pobjedu Norvežanima u slalomu

Foto: ReutersŠvicarski skijaš Daniel Yule po šesti put u karijeri, a drugi put u Kitzbuehelu, došao je do slalomske pobjede u Svjetskom kupu, iako je nakon prve vožnje bio tek na sedmom mjestu, dok je Filip Zubčić u drugoj vožnji pokvario svoj plasman i završio na 25. poziciji.


Yule je u drugoj vožnji ostvario treći rezultat i s ukupnim vremenom od jedne minute i 44.63 sekundi ponovno slavio u Kitzbuehelu, gdje je najbolji bio i prije tri godine.


U utrci preokreta, prošlogodišnji pobjednik slaloma u Kitzbuehelu, Britanac Dave Ryding, došao je sa 16. mjesta u prvoj vožnji do drugog mjesta na kraju, a za pobjednikom je zaostao za 40 stotinki. Samo stotinku sporiji od njega na kraju je bio Norvežanin Lucas Braathen koji je osvojio treće mjesto, što mu je bilo dovoljno za preuzimanje vodstva u redoslijedu slalomaša u Svjetskom kupu.
Nijemac Linus Strasser je ostao bez mjesta na postolju, jer je bio samo stotinku sporiji od Braathena. Do danas vodeći slalomaš i pobjednik prije tjedan dana u Wengenu, Norvežanin Henrik Kristoffersen, u prvoj je vožnji bio tek 14., ali je s drugim rezultatom u drugoj došao do petog mjesta.


Vodeći nakon prve vožnje, Austrijanac Manuel Feller, još jednom nije izdržao pritisak. U drugom nastupu nije uspio doći ni do prvog prolaza, jer je “zajahao” kolac i tako ostao bez plasmana. Odlični Austrijanac još nikada nije uspio pobijediti kad je bio u vodstvu nakon prve vožnje.


Nažalost, Filip Zubčić je u drugoj vožnji bio značajno lošiji nego u prvoj. Za pobjednikom je na kraju zaostao za 2.84 sekunde, što je bilo dovoljno za 25. mjesto i novih šest bodova.


Ostali hrvatski predstavnici nisu uspjeli izboriti nastup u finalu.


Istok Rodeš je nakon tri uzastopna odustajanja završio prvu vožnju, ali nije bio dovoljno brz da bi se našao među 30 najboljih. Zaostatak od 2.86 sekundi donio mu je 38. mjesto u prvoj vožnji. Matej Vidović je zaostao 4.25 sekundi i završio na 47. poziciji, dok je Samuel Kolega nakon solidnog prvog prolaznog vremena napravio pogrešku i ostao bez plasmana.


Nakon šest od deset predviđenih slaloma Braathen ima 370 bodova, pet više od Kristoffersena. Na treće mjesto se probio Yule sa 334 boda.


U ukupnom redoslijedu Marco Odermatt ima 1186 bodova, a nakon jučerašnje pobjede u spustu Aleksandar Aamodt Kilde je smanjio zaostatak za Švicarcem na 225 bodova.


U sljedećem tjednu su na rasporedu još četiri utrke prije Svjetskog prvenstva. U utorak je na rasporedu tradicionalni noćni slalom u austrijskom Schladmingu, a dan poslije će se skijaši pod reflektorima natjecati i u veleslalomu na istom skijalištu.


U subotu i nedjelju su na rasporedu dva superveleslaloma u talijanskoj Cortini d’Ampezzo.