Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Andrej Gaćina

Budemo li među 16 korak smo do Olimpijskih igara

Autor: Šime Ćurko

16.02.2024. 10:03
Budemo li među 16 korak smo do Olimpijskih igara

Foto: HSTS



Hrvatski stolnotenisači stigli su u južnokorejski grad Busan gdje se od danas do 25. veljače igra ekipno Svjetsko prvenstvo. Jedno od jačih jer će se na ovom prvenstvu odlučivati tko će uloviti vizu za Olimpijske Igre u Parizu. I Hrvatska će tražiti svoje mjesto pod suncem u Južnoj Koreji, trenutačno smo 13. reprezentacija u svjetskom rankingu, a dobar rezultat potvrdio bi nastup u Parizu. Ekipno i pojedinačno. Hrvatska je u skupini s Kinom, Belgijom, Mađarskom i Kubom. Otvaramo s Mađarima sutra u 9.00 sati po hrvatskom vremenu. Najiskusniji igrač u našoj reprezentaciji je – Zadranin Andrej Gaćina. Prvi nastup na svjetskim prvenstvima imao je 2007. u Zagrebu, 17 godina kasnije i dalje je tu. U 38. godini života i dalje igra važnu ulogu u stolnom tenisu, a trenutačno drži 60. mjesto na svijetu. I ne misli stati. Čak, štoviše, imamo osjećaj da će biti još dugo tu, možda ‘nadživi’ i neke svoje kolege.


– Ha, ha ne znam odgovor na to pitanje. Pucar i Zeljko su mlađi 10-11 godina, Kojić je nešto stariji, imaju oni još dosta vremena za ‘peglati’. Ono što me veseli da smo dobri, jači smo za Zeljka i Kojića. Imam osjećaj da smo kvalitetom manje više svi tu negdje. Pratio sam dečke kako igraju, vidim ih na treninzima. Ako nismo isti, onda smo jako blizu. Ranking ne treba gledati, takve stvari te mogu jako zavarati. Dosta je to ofrlje, pogotovo s novim sustavom bodovanja, tako da ne treba to uzimati kao nešto meritorno – istaknut će Gaćina te dodati:


– Stvarno sam optimističan, skupina je dobra, iako to ništa ne znači, treba to pokazati u areni. Pogotovo u prva dva meča.


Kina i ostali




Nakon Mađarske, slijedi nam Belgija.


– Vjerujem ako dobijemo ta prva dva meča da smo osigurali prolazak. No, tu je svašta moguće. Kao i što ne treba otpisivati Kubance, imaju dva solidna igrača, mogu napraviti problem svima nama.


Sustav natjecanja je sljedeći. Iz svake skupine dalje idu najbolje tri reprezentacije. Prvoplasirani će izravno u osminu finala, dok će drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije razigravati za osminu finala. Drugoplasirani će na ostale trećeplasirane reprezentacije i obratno. Pobjednici tih mečeva će na osam reprezentacija koje su osvojile prvo mjesto u skupinama.


– Ne znam što je Mađarima s Majorosm, koji se na turniru u Antalyi ozlijedio i navodno nije trenirao dva mjeseca. Dosta su neugodni, nepredvidivi, pogotovo Lakatos. Mi s njima imamo dobra iskustva, ali ovo je novi turnir.


Potom slijedi Belgija.


– Po meni su jači od Mađara, imaju širu klupu, svakako opasniji. To su dva egal meča, moguće da će tu biti svašta. Daj Bože da nije tako, ali moramo biti spremni na sve i ništa ispuštati.


Meč s Kinom bi trebao biti najlakši.


– Tu ne znam što reći. Ne sjećam se kada su izgubili ekipni meč. Prije 30, 40 godina…


Točnije, tron drže od 2001.


– Najjači su pojedinačno, a kad se skupe zajedno nema prolaska ni za kog. Tu nemamo nikakva očekivanja, jedino dati najbolje što možemo.


Meč s Kubom je posljednji.


– Tu ćemo vjerojatno znati cijeli poredak. Kao što sam rekao, ne treba ih podcijenit. Imaju dva igrača koja su solidna, igraju dugi ni godina u Europi. No, kvaliteta je ipak na našoj strani, ako smo mi pravi ne bi trebalo biti problema. Dobro je što smo slobodni prvi dan, imat ćemo više vremena za aklimatizaciju. Nikad ne znaš što te tamo čeka, kakvi su uvjeti u dvorani, stolovi, loptice… U Koreji je sada hladno, a kad je u Aziji hladno to znači da ima i dosta vlage.


Zoran Primorac


Dalje od skupine nije gledao, čak niti dalje od Mađara. Ne želi se trenutačno zamarati s time.


– Dok sam bio mlađi znao sam raditi svakakve kalkulacije, zamarao se sa ždrijebom, a na kraju izgorio od svega. Tako da se fokusiram na sljedećeg suparnika. Želja je da uđemo među 16, a samim time smo i korak do Pariza. Ulaskom u četvrtfinale bi to i betonirali. I nikad ne znaš tko ti može doći kanije, neke skupine su stvarno jake. Na ovakvim natjecanjima se uvijek dogodi neko iznenađenje i zato mislim da nema smisla da gledam toliko daleko. Imamo dobre bodove u ekipnom rankingu, poremetilo bi nas jedino da netko od dvije tri ekipe koje su iza nas uđu među osam. Što će biti dosta teško za ostvariti. Ovo Svjetsko prvenstvo je izlučno za OI, a kada je tako onda svi dolaze s najjačim snagama. Što, recimo, prije dvije godine nije bio slučaj.


Gaćina lovi svoje pete Olimpijske igre, rekorder je Zoran Primorac sa sedam.


– Uf, neću ništa govoriti to jest prognozirati, ali vidjet ćemo ha, ha. Dobro stojim na rankingu za pojedinačni dio, vjerojatno sam unutra s bodovima koje imam, ali, naravno, više bih volio da se kvalificiramo kao ekipa, a samim time sam onda i ja za pojedinačni turnir.


 


Euro u Zadru je ispunjenje sna


Prije četiri godine Hrvatska je zamalo ušla u četvrtfinale na SP-u u Švedskoj. Brazil je već bio na koljenima.


– Ma više se toga ni ne sjećam, to jest nije mi u mislima. Znate kako je to u profesionalizmu, završiš meč, a već ide novi. Sjetiš se nečega tu i tamo, možda ovoga što je najfriškije. Recimo, susreta s Njemačkom na posljednjem EP-u.


Hrvatska je zaustavljena na korak do medalje, u petom meču četvrtfinala


– Imali smo ih, ali to je sport. Mogli smo otići daleko, možda i osvojiti EP.


Novija vijest da će sljedeće ekipno Europsko prvenstvo biti u Zadru, njegovom rodnom gradu.


– Super vijest, za mene osobno ispunjenje sna. Za takve stvari se živi.


Znači namjerno niste htjeli do kraja u Malmöu, čuvate nešto i za Zadar.


– Uf, to bi bila nagrada za cijelu karijeru. Nema ljepšeg, nema. I znate što, mislim da nije nemoguće. Trebat će sreće, uvijek treba sreće. Jedino ako nisi Kina, tada ti sreća ne treba.