Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pomoćni trener Hajduka

Blatnjak: Napravili smo puno, međutim još ništa nismo napravili

Autor: Alen Plahinek

20.12.2023. 09:47
Blatnjak: Napravili smo puno, međutim još ništa nismo napravili

Foto: ROBERT MATIć/HAJDUK.HR



Za igrače i navijače Hajduka, ali i za gotovo cijelu Dalmaciju završila je najdivnija nogometna polusezona unatrag dugo vremena. Majstori s mora prvaci su jesenskog dijela prvenstva prvi puta nakon 19 punih godina. Da je forma prolazna, a klasa vječna jednako kao i Hajduk, pokazali su to igrači splitske momčadi tijekom 19 kola ove sezone. Mnogo toga izdogađalo se na Poljudu od 21. srpnja kada je startalo prvenstvo. Najveća promjena bila je ona trenerska pa je tako Ivana Leku zamijenio Mislav Karoglan koji se sa sobom, među ostalima doveo i bivšeg stručnjaka Zadra i Primorca iz Biograda, Dragana Blatnjaka na funkciju pomoćnog trenera. Nakon svih briga vezanih uz natjecateljski dio jesenskog dijela sezone, uspjeli smo porazgovarati s Blatnjakom o protekla dva mjeseca, koliko se on nalazi na klupi Hajduka.


– Zadovoljan sam ja, zadovoljni smo svi kako to sve skupa izgleda. Po meni to je za ocjenu plus četiri. Izvukli smo maksimum koji smo mogli, kako iz igrača, igre, taktike, tako i sami iz sebe. Na dobrom samo putu, jako dobrom čak, međutim ništa nismo napravili. Lijepo je biti jesenski prvak, ali to apsolutno ništa ne znači. Na pola smo sezone, svi još imamo jako puno toga za odigrati i ako ne nastavimo minimalno u ovakvom ritmu, kao da nismo ništa napravili do sada – započeo je Blatnjak te se osvrnuo na momčad koju su zatekli.


– Istina je da smo se prve dvije utakmice mučili. Jednostavno trebalo nam je vremena da dobijemo uvid u stanje igrača, najlakše je kada radite pripreme s momčadi od početka i kao trener znate za svakoga u milimetar u kakvoj je formi. Teško je doći nakon nekoga, kada već imate momčad u nekom stanju ili stadiju, međutim nakon što smo »polovili konce« sjelo je sve na svoje mjesto.


Velika četvorka




Nakon pobjeda »na mišiće« protiv Slaven Belupa i Rudeša, uslijedilo je gostovanje u Osijeku, gdje je Hajduk pobijedio 1:0 i nakon toga se »odčepilo«.


– Koprivnica povijesno gledano nikada nije bila »draga« Hajduku. Uvijek se Hajduk mučio tamo. Protiv Rudeša smo igrali bez Livaje i Krovinovića, što se uvelike osjetilo na terenu, ali kako sam već rekao, izvukli smo bodove. Utakmica s Osijekom bila je ona u kojoj su se kockice posložile i nakon toga je bilo baš dobro – kazao je Blatnjak te se osvrnuo na ligu općenito.


– Iskreno mislim da apsolutno svi možda malo podcjenjujemo momčadi koje nisu u »velikoj četvorci«. Imamo Goricu koja može svakoga pobijediti, Varaždin koji nije lagan suparnik, Lokomotiva je opasna, Slaven… Jasno je da se »velika četvorka« izdvaja na neki način, ali smatram da je liga jako dobra, baš zato jer je prilično izjednačena. U svakoj utakmici se morate potruditi više od 100 posto i odigrati jako dobro da bi uspjeli pobijediti. To je ono zašto se voli nogomet, a i ono što gledatelji vole.



Završetkom natjecateljskog dijela sezone, lagano počinje prijelazni rok. Gotovo svi klubovi koji su u borbi za naslov krenut će u »šoping«.


– Moramo biti svjesni da mi u Hrvatskoj nismo u situaciji raditi neke ogromne transfere. Tražimo, imamo želje, no s druge strane su mogućnosti. Pokušat ćemo napraviti što bolji posao tijekom zimskog prijelaznog roka koji je od velike važnosti za nastavak sezone, a onda i borbu za titulu. Osjećamo da nam nedostaje još jedno krilo i lijevi bočni. Imali smo tu veliku nesreću da nam se Melnjak ozlijedio na prvoj utakmici kada smo zasjeli na klupu. Veliki nam je to minus, pokrivali smo se dosta dobro, međutim ciljamo dovesti nekog na tu poziciju. Neminovno je da ćemo tražiti igrače, samo kako sam rekao želje su jedno, a drugo mogućnosti. Posebno smo zadovoljni što smo uspjeli proširiti roster na 14-15 igrača koji mogu u svakom trenutku nastupiti – objasnio je Blatnjak dodajući što očekuje od proljetnog dijela sezone.


– Dinamo i mi smo glavni pretendenti za titulu. Nikoga ne podcjenjujem, ali moje mišljenje je takvo. Naravno iz te priče ne smije se isključiti Rijeku koja ima mladu, poletnu momčad koja praktički nema što za izgubiti, a niti Osijek koji koliko god možda ne izgleda najbolje, pojačat će se kroz zimu sigurno i bit će opasan. Vratit ću se na ono što sam prije rekao, liga je izjednačena i uvijek se može dogoditi kiks bilo kome i događat će se, »samo« moramo iskoristiti to.


Jadranski derbi


Prva utakmica nakon zimskog »raspusta« za Hajduk će biti protiv Rijeke na Poljudu. Jadranski derbi mogla bi biti sjajna uvertira u ono što će se događati do kraja svibnja.


– Radujemo se toj utakmici. Rijeka je dobra momčad, kvalitetna i svi čekamo to. To će nam biti najbolji pokazatelj kako smo trenirali kroz zimu. Jesmo li pogodili s pripremama ili nismo. Pripremit ćemo se za njih kao i za svakog drugog, dakle odraditi skautiranje, pogledati njihove utakmice, pronaći eventualne slabosti i vjerujem spremni dočekati taj 28. siječnja.


Blatnjaku je poziv na klupu Hajduka stigao usred sezone u Primorcu iz Biograda, no jednostavno rečeno – Hajduk se ne odbija.


– Drago mi je što sam dobio ovakvu priliku i izazov mi je. Jako dobro znam što Hajduk nosi, no nema euforije. Naravno da želimo najbolje i donijeti rezultat koji se čeka predugo godina, ali nama je najbitnija Rijeka, nakon toga Osijeka i tako dalje. Navijači imaju pravo sanjati, i mi sanjamo, ali polako, treba to pokazati na terenu – zaključio je Blatnjak.


Derbi kao i svaki drugi


Posljednju utakmicu jesenske polusezone Hajduk je odigrao na Maksimiru protiv Dinama, završilo je 0:0, a iza utakmice ostalo je mnogo »repova«, najviše zbog ne pretjerane zanimljivosti na travnjaku.


– Slažem se da nije bio pretjerano atraktivan derbi, no iskreno ne sjećam se kada je zadnji puta bio atraktivan. Derbi kao i svaki drugi. Istina je da nismo došli na Maksimir da bi igrali na bod, na kraju dana niti se ne može pripremiti momčad da igra na bod. Odigrali smo koliko je bilo realno. Da, trebali smo biti agresivniji i opasniji prema naprijed, no i Dinamo se nešto pitalo. To je jako dobra momčad koja ima puno igrača u svojem bazenu, dobrih igrača, a na kraju dana izborili su i proljeće u Europi, to jako mnogo govori o njihovoj kvaliteti.