Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

pravila za uspjeh

Vrijeme je za sadnju

Autor: Jelena Sedlak

27.04.2023. 16:14
Vrijeme je za sadnju

Foto: iStockZadnji je tren za sadnju biljaka, pa se pobrinimo da im osiguramo najbolje uvjete kako bi preživjele stres promjene optimalnog proljetnog vremena punog vlage u ljetnu žegu. Evo nekoliko osnovnih pravila:


Ukrasne grmove posadite uvijek u veću jamu, promjera i dubine oko 50 cm, pa u blizinu korijena ubacite bogatu i laganu zemlju. Zatim granje odrežite na pola, kako bi se smanjila perspiracija i jačao korijen.


Lukovice je najbolje saditi u grupama, na dvostruko veću dubinu nego što je njihova veličina. Slično je i s gomoljastim biljkama.
Magnolije, rododendroni, japanski javor, hortenzije i kalmije vole polusjenovita, vlagom bogata tla, kisele pH reakcije, pa ih na takva mjesta treba i saditi. Za gnojidbu treba koristiti samo specijalizirana gnojiva.


Crnogorične biljke moraju se saditi u velike jame u koje smo dodali treset ili kompost. Moraju se dobro zaliti.


Živica se prije sadnje mora nekoliko sati držati u vodi. Sljedećih mjesec dana biljke zalijevajte svaki dan. U prvoj godini odrežite ih u proljeće na visinu od 10 cm.


Klematis


Klematis se sadi na zaštićeno, osunčano ili polusjenovito mjesto, na dubinu od oko dvije lopate, u koje ste stavili malo komposta. U jamu ga stavite ukoso, kao što sadite rajčice, kako bi imao više mjesta za razvoj korijena.Važna je priprema


Trajnice iz kontejnera mogu se saditi bilo kada. Ipak, najbolje je to učiniti do kraja svibnja ili do kraja listopada u jesenskoj sadnji, kada nije tlo smrznuto, niti je prevlažno. Biljke je prije sadnje potrebno potopiti u vodu na nekoliko sati, a zatim malo zarezati korijenje oštrim nožem prije no što ga se posadi. Saditi ih treba na istu dubinu na kojoj su bile u posudi. Narednih dana ih redovito zalijevajte.


Voćke sadite u jamu veličine 1 x 1 m i dubine oko 0,6 m, na istu dubinu na kojoj su bile u rasadniku, tako da mjesto cijepljenja bude izvan zemlje. U jamu ubacite i neko organsko gnojivo i pri sadnji pazite da ne oštetite tanke žilice, a uklonite oštećeno korijenje.


Citruse sadimo u zemlju namijenjenu za njih, kiselosti od oko 6 pH, laganu i bogatu mineralima.


Vinova loza


Vinova loza se sadi nakon što je 24 do 72 dana držite u vodi, ošišanog korijena na 8 do 12 cm. Mjesto cijepljenja mora biti nekoliko centimetara iznad tla, kako plemeniti dio ne bi pustio korijen. Kod sadnje u proljeće važno je dobro zaliti zemlju oko loze, a cijep odrezati na dva pupa.


Kivi ne voli vapnenac, zalijeva se mekom vodom, svake jeseni traži puno gnojiva, stajskog ili komposta, voli sunčana i zaklonjena mjesta. Tlo mora biti dobro propusno.


Maline vole vlažno i bogato tlo, pa ih je potrebno zalijevati u vrijeme ljetne žege.


Borovnica voli kiselo tlo, a zemlja je slična onoj za rododendrone. Sadi se bliže površini jer korijen zahtijeva protok zraka.


Ruže trebaju svijetlo, osunčano mjesto, a ne vole hladna i vlažna mjesta. Prije sadnje stavite ih u vodu na 6 do 10 sati. Zatim mladice odrežite na 20 cm, iskopajte dovoljno veliku rupu i mjesto cijepljenja stavite 5 cm ispod zemlje. Zatim nanesite malo zemlje oko biljke dok ne primijetite da je krenula s rastom.Kupine bez bodlji treba posaditi na osunčano i zaštićeno mjesto, na razmak dva do tri metra jedne od druge. Zemlju oko njih treba malčirati borovom korom, slamom ili zrelim kompostom. (J. S.)